Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Μιχάλης Χατζηγιάννης


Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι τραγουδιστής και συνθέτης, κυπριακής καταγωγής, από τις γνωστότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού μουσικού χώρου.







Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου 1979 και η καταγωγήτου είναι από την Κερύνεια. Απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου (Royal College of London), με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανώτατων θεωρητικών μαθημάτων, κυκλοφόρησε στην Κύπρου τρεις πλατινένιους δίσκους<<Σενάριο>>(1995), <<Δώρο Γεωργιάδης>>, (1997), <<Επαφή>>.Τον Μάιο του 1998, εκπροσώπησε την Κύπρου στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι <<Γέννεσις>>.





Τον Μάρτιο του 2000, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο <<Παράξενη γιορτή>>. Το 2002 κυκλοφόρησε το <<Κρυφό Φιλί>> και το <<Ακατάλληλη σκηνή>> που έγιναν τριπλά πλατινένια. Το Μάρτιο του 2006 κυκλοφορεί το πρώτο Live CD της καριέρας του. Το Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε τον δίσκο <<Φίλοι και Εχθροι>>, ο οποίος έγινε μέσα στις πρώτες βδομάδες κυκλοφορίας του διπλά πλατινένιος.







Το 2007 αναδείχθηκε σε θριαμβευτή στα Μουσικά Βραβεία Αρίων με 8 συνολικά βραβεία, ανάμεσά τους αυτά του καλύτερο τραγουδιστή αλλά και του καλύτερου δίσκου.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ RAP ΑΠΟ ΤΗΝ OLD SCHOOL ΣΤΗΝ LEFT FIELD HIP HOP

Πέμπτη, 26 Φεβρουάριος 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ RAP ΑΠΟ ΤΗΝ OLD SCHOOL ΣΤΗΝ LEFT FIELD HIP HOP


Η RAP είναι μια σχετικά νέα μουσική με πολύ ενδιαφέρων και αμεσότητα. Άρχισε από τα Γκέτο της Αμερικής γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η RAP πήρε τα βασικά της στοιχεία από τους λαϊκούς αφηγητές της Δυτικής Αφρικής οι οποίοι αφηγούνται τις ιστορίες τους με έναν ρυθμικό τρόπο συνήθως συνοδευόμενο από τύμπανα. Βέβαια η σημερινή RAP έχει εξελιχθεί και έχει πάρει τελείως άλλες διαστάσεις. Ακόμα η RAP έχει ρίζες και από Τζαμαϊκανά στυλ όπως την ποίηση του Griots με Τζαμάικα-toasting.

Η RAP με την πάροδο των χρόνων έχει χωρισθεί σε διάφορα παρακλάδια :

OLD SCHOOL: Η OLD SCHOOL προέρχεται από το στιλ των πρώτων καλλιτεχνών της RAP που ξεπρόβαλαν από την Νέα Υόρκη από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τα νεότερα χρόνια του '80.Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απλότητα της. Η πρώτη δισκογραφική εμφάνισή της έγινε το 1979 με τα singles τωνFatback και The Sugar Hill Gang. Συγκρίνοντας την με τους περίπλοκους ρυθμούς του σήμερα ίσως να φαίνεται απαρχαιωμένη και μη περιπετειώδη. Όμως η αξία τους είναι διαχρονική.

HIP - HOP:Στην ορολογία της RAP το HIP HOP συνήθως αναφέρεται στην κουλτούρα του όπως Graffiti, Break-dancing, Mc,Dj. Αυτό το παρακλάδι της RAP εμφανίστηκε κοντά στη δεκαετία του ΄90. Στην Ελλάδα οι πρώτοι HIP-HOP δίσκοι κυκλοφόρησαν 1992-1993. Christian Rap: Το στυλ αυτό δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο. Έχει θρησκευτικό , αισθηματικό περιεχόμενο και δεν έχει τις ηχητικές καινοτομίες της των άλλων ειδών της RAP. Άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Gangsta Rap: Η Gangsta Rap εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80.Ήταν κατά κάποιον τρόπο η εξέλιξη της Hardcore Rap. Έχει ευέξαπτο θορυβώδη ήχο. Οι Rapers εξιστορούν την δύσκολη καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες από την ζωή του δρόμου. Κάποιες φορές τα τραγούδια είναι η ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας και άλλες είναι εμπνευσμένες από κόμικς. H Gangsta έγινε η δημοφιλέστερη μορφή της Rap στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές του '90.

New Jack Swing:Εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν οι καλλιτέχνες της Urban και Soul μουσικής άρχισαν να περιλαμβάνουν Hip - Hop ήχους, δείγματα και τεχνικές παραγωγής στη μουσική τους. Κάποια τραγούδια είχαν Hip - Hop beats, ενώ άλλα είχαν τμήματα με Rap. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας πιο ευέξαπτος ήχος αστικού περιεχομένου. coooooool.


GO - GO
: Το GO-GO ήταν μια δημοφιλής παραλλαγή του Hip - Hop με βαρύ μπάσο σχεδιασμένο κυρίως για έξαλα σπιτικά πάρτι. Σημασία είχε ο ρυθμός και όχι οι λέξεις...




Alternative Rap
: Η Alternative Rap δημιουργήθηκε από συγκροτήματα που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα καθιερωμένα Hip-Hop στερεότυπα όπως G-Funk, Bass,Hardcore και Party Rap. Αντιθέτως, δημιουργήθηκαν είδη αναμιγνύοντας στοιχεία απο funk, pop/rock,Jazz και Reggae. Οι Arrested development και οι Fugees προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτό το είδος σε γενική τάση. Τα περισσότερα Alternative Rap συγκροτήματα υποστηρίζονται από φίλους της Alternative Rock και όχι από οπαδούς του Hip-Hop ή της Pop.






East Coast Rap:
Κατά την άνθιση του Hip-Hop όλοι η Rap άνηκε στο East Coast Rap. H Rap του East Coast επικράτησε στα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας του '80 παρόλο που ο ήχος του δεν ήταν αρκετά ομοιόμορφος και με κάποιες εξαιρέσεις πάντα το East Coast επιδίωκε περισσότερο να είναι ένα άκουσμα έντονου περιεχομένου παρά μουσική για πάρτι και πίστες βοηθώντας έτσι το είδος να κερδίσει σεβασμό και να εξελιχθεί σε μια μορφή τέχνης που μεγάλωνε περίτεχνα και έκτεινε την πολυμορφία της.






Hardcore Rap
:
Ενώ ο όρος αυτός μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες μουσικές ανησυχίες, η Hardcore Rap χαρακτηρίζετε από την εναντίωση ,την επιθετικότητα της όποιο κι αν είναι το στιχουργικό θέμα, τα βαριά και δυνατά beats,τις παραγωγές με θορυβώδη ηχητικά δείγματα,ή κάθε συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών. Η Hardcore Rap είναι σκληρή, με έντονο περιεχόμενο και συχνή απειλητική,αν
και δεν ήταν πάντα αυτός ο σκοπός. Η Gangsta Rap είναι συνδεδεμένη με την Hardcore,όσο κανένα άλλο είδος.Αλλά το περιεχόμενο της πρώτης δεν συμπίπτει πάντα με εκείνο της δεύτερης αν και στην δεκαετία του '90 το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο. Τα πρώτα Hardcore Rap ήρθαν από την ανατολική ακτή (East Coast) όταν οι Ράπερς παράτησαν τα θέματα για πάρτι θέλοντας να δείξουν τις ικανότητες τους στο Μικρόφωνο.Η μουσική τους και ο λόγος τους άρχισε να αντικατοπτρίζει τον χαλικώδη και συχνά άγριο αστικό περίγυρο.




Jazz - Rap:
Στόχος αυτού (παντρέματος) της Rap με την Jazz αποσκοπούσε στην επανδυνάμωση της Jazz τόσο και στον καθορισμό νέων ορίων της Rap.Ενώ οι ρυθμοί της Jazz- Rap προέρχονταν εξ ολοκλήρου από το Hip-Hop τα ηχητικά δείγματα ήταν δημιουργήματα της Cooool Jazz,Soul Jazz και Hard bop. Χάρη στη διανοητική κλήση της μουσικής ποτέ δεν ήταν από τα αγαπημένα είδη του δρόμου. Οι κύριοι ακροατές του ήταν κολεγιόπαιδα.


Συνεχίζεται ....



Panos Michos
Alex Kiriakidis



.


Λούντβιχ βαν Μπετόβεν


Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη το 1770. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση. Ο Μπετόβεν συνέχισε να συνθέτει έργα ενώ συγχρόνως άρχισε να εργάζεται ως οργανίστας στην Αυλή*. Σταδιακά, άρχισε να αναγνωρίζεται η αξία του, αρχικά ως πιανίστα αλλά αργότερα και ως συνθέτη.Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνθετών της εποχής, ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή ούτε εργάστηκε για την εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας και έργα κατά παραγγελία. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο. 

*Oργανίστας είναι αυτός που παίζει το εκκλησιαστικό όργανο. Συνήθως υπήρχε ένα σε κάθε Αυλή τα χρόνια εκείνα. Αυλή εννοούμε τον "περίγυρο" του Άρχοντα της εποχής, δηλαδή τη έπαυλη όπου κατοικεί, αλλά και τους ανθρώπους - ευγενείς που τον περιβάλλουν. 
Ο οργανίστας της Αυλής υπηρετούσε κι αυτός τον άρχοντα και διοργάνωνε συναυλίες για την ψυχαγωγία του.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/Λούντβιχ_βαν_Μπετόβεν

ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO http://www.youtube.com/watch?v=G0ibPFXu3mc

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ





Νίκος Ξυλούρης
Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, (7 Ιουλιου 1936 - 8 Φεβρουαριου 1980) γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανωγεια του Ρεθυμνου της Κρητης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε απο τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο χωριό Μυλοπόταμος όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της Κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης Ψαραντωνης και ο Γιάννης Ξυλούρης Ψαρογιαννης



Σε νεαρή ακόμα ηλικία με τη βοήθεια του δασκάλου του κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λυρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγυρια . Στα 17 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηρακλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο "Κάστρο". Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα περίμενε γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τη "μόδα" της Ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδα του μόλις και μετα βίας έφταναν να τον συντηρήσουν και πέρασε δύσκολες εποχές.



Γνώρισε την Ουρανία Μελαμπιανάκη, στις 21 Μαιου του 1958 παντρεύτηκαν και τον ίδιο Σεπτέμβρη μετακόμισαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Σιγά σιγά οι Κρητικοί άρχισαν να τον στηρίζουν και να οργανώνουν γλέντια για να τον ακούν να παίζει. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός και το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Μια μαυροφόρα που περνά". Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών. Το 1960 γεννήθηκε ο γιός του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ. Την χρονιά της γέννησης τη κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτακι . Την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηρακλειο το μουσικό κέντρο "Ερωτοκριτος" και πλέον δεν ανησυχεί για την επιβίωση του.

Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο "Ανυφαντού" και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο. Έτσι μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα. Γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρικο Θαλλασινο ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στο Γιαννη Μακροπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με το δίσκο "Χρονικό" και τα "Ριζίτικα". Παράλληλα γνωρίστηκε με τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA και έγιναν κουμπάροι.

Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Μαρκόπουλο στη μπουάτ "Λήδρα" και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας τσίρκο" με πρωταγωνιστές τον Κωστα Καζακο και τη Τζενη Καρεζη στο θέατρο "Αθήναιον"



Η οικία του Νίκου Ξυλούρη στα Ανωγεια της Κρητης .
Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκινο . Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομειο Πειραιως στις 8 Φεβρουαριου 1980

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

BLACK/HEAVY METAL



Το Heavy Metal ξεκίνησε ουσιαστικά στα τελη της δεκαετίας του '70 έως τις αρχές της δεκαετίας του '80. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν συγκροτήματα που ανεπίσημα έπαιζαν αυτό το είδος σε τοπικές Pub του Λονδίνου. Το 1975 σε μια απo τις κύριες Pub του Λονδινου πραγματοποιήθηκε μια συναυλία με τα συγκροτήματα Iron Maiden, Angel-Witch και Chariot, τρια απο τα βασικότερα metal συγκροτήματα. Την συναυλία παρακαλούθησε ένας δημοσιογράφος ο οποίος, ενθουσιασμένος μετά την λήξη της συναυλίας έγραψε σε μια εφημερίδα την επόμενη μέρα πως "Ένα νέο κύμα heavy metal γεννιέται σήμερα."
Η φράση New Heavy Metal καθιερώθηκε ως το όνομα αυτού του καινούργιου είδους. Αυτό το καινούργιο είδος δημιούργησε με τη σειρά του πληθώρα συγκροτημάτων, οπαδών και φανατικών συλλεκτών. Το είδος αυτό γινόταν όλο και πιο δημοφιλές μέρα με την ημέρα. Το είδος έγινε ένα είδος κινήματος, με τους ανθρώπους που το υποστήριζαν να δίνουν τον τρόπο ζωής και ντυσίματος στις μετέπειτα γενιές.
Η εμφάνιση ενός headbanger (μια ονομασία για όλους τους οπαδούς της heavy metal) συνήθως ήταν: μακρύ μαλλί, κολλητό δερμάτινο τζιν και τζιν μπουφάν πάντα συνοδευόμενο απο ραφτα συγκροτηματων.

Στη σημερινή εποχή το λουκ των μεταλάδων έχει αλλάξει.Σήμερα συνήθως τους βλέπεις έξω

στούς δρόμους με κυρίως:μαύρα παντελόνια-είτε στενά ή φαρδιά-,με μαύρη μπλούζα στην οποία διακρίνεις σχεδόν πάντα ένα αγαπημένο τους συγκρότημα και τελευταίο αλλά απαραίτητο για την εμφάνισή τους, οι αρβύλες.Επιπλέον, φοριούνται και διάφορα αξεσουάρ όπως ανάοδο σταυροί,βραχιόλια με καρφιά κλπ.





Και όπως σε κάθε είδος μουσικής υπάρχει ένας "συμβολισμός" έτσι και η μέταλ έχει τον δικό της, που φαίνεται παρακάτω...



Μερικά συκροτήματα metal, καθώς και links για να δείτε διάφορα videoclips τους, εμφανίζονται παρακάτω...




Iron Maiden
Οι Iron Maiden είναι ένα heavy metal μουσικό συγκρότημα από την Αγγλία. Είναι από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους του heavy metal και ειδικά του New Wave Of British Heavy Metal παγκοσμίως για πάνω από 25 χρόνια. Κομμάτια όπως το The Τrooper, Number of the Beast, Fear of the Dark, Run to the Hills και Hallowed be Thy Name αποτελούν ιστορικές στιγμές όχι μόνο για το metal αλλά και γενικά για την rock σκηνή. Στο ενεργητικό τους πεδίο, έχουν πολλές πρωτιές σε εμπορικό επίπεδο αλλά έχουν βραβευτεί πολλές φορές και από κριτικούς αλλά και από το κοινό.








Iced Earth
Η μπάντα σχηματίστηκε το 1984 κάτω από το όνομα Purgatory από τον κιθαρίστα Jon Schaffer και έγινε αμέσως γνωστή στην live σκηνή της Florida. Σιγά σιγά «ακόνισαν» τον ήχο τους συνδυάζοντας thrash επιρροές της δεκαετίας του ’80 με τις κλασσικές μέταλ προσεγγίσεις των Iron Maiden. Tο ντέμο τους «Enter the Realm», που κυκλοφόρησε το 1988, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην «underground» κοινότητα. Αφού άλλαξαν το όνομά τους σε Iced Earth, κυκλοφόρησαν τον επόμενο δίσκο τους το 1990 με το ακόλουθο line up: Schaffer και Randall Sawver (κιθαρίστες), Gene Adams (τραγουδιστής), Dave Abell (μπασίστας) και Mike McGill (ντράμερ).


http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=iced+earth&aq=f





Van Halen





Οι Van Halen αποτελούν ένα από τα παλιότερα hard rock συγκροτήματα που υφίστανται μέχρι σήμερα, μετά από αρκετές αλλαγές σύνθεσης και διασπάσεις. Δημιουργήθηκαν το 1972 από τους αδελφούς Eddie και Alex Van Halen καθώς και τον Mark Stone, και το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν "Genesis". Το 1974 ο Stone αντικαθίσταται από τον Michael Anthony και το όνομα του γκρουπ αλλάζει σε "Mammoth", καθώς τα μέλη του συγκροτήματος ανακάλυψαν ότι στη Βρετανία υπάρχει και άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα. Το συγκρότημα των Peter Gabriel και Phil Collins!
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=van+halen&aq=f





Judas Priest


Judas Priest! Η μπάντα που θεωρείται από πολλούς ότι έπαιξε πρώτη καθαρό heavy metal, ότι γέννησε το heavy metal.
Το βρετανικό συγκρότημα Judas Priest σχηματίστηκε το 1970 στο Μπίρμινχαμ της Αγγλίας.Αποτελούν μία από τις μπάντες του heavy metal που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70 και άσκησαν επιρροή, επιλέγοντας να κινηθούν ανάμεσα στον ήχο των Black Sabbath και αυτόν των Led Zeppelin.Ιδρυτικά τους μέλη αποτέλεσαν οι K.K.Downing (κιθάρα) και Ian Hill (μπάσο), ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν οι John Ellis (ντραμς, αντικαταστάθηκε από τον Alan Moore και αυτός με τη σειρά του από τον Chris Campbell) και Alan Atkins (φωνή, αξίζει δε να σημειωθεί ότι η προηγούμενη μπάντα του έφερε το ίδιο όνομα). Οι Atkins και Campbell αποχώρησαν το 1973 και στη θέση τους ήλθαν οι Rob Halford και John Hinch, ενώ επιπλέον προστέθηκε και ο Glenn Tipton (κιθάρα). Με τη σύνθεση αυτή προχώρησαν στην έκδοση του ντεμπούτο άλμπουμ τους "Rocka Rolla" (1974).


http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=judas+priest&aq=f

Αλκίνοος Ιωαννίδης (Η καλλιτεχνική του πορεία)


Αλκίνοος Ιωαννίδης (Η καλλιτεχνική του πορεία)

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 19 Σεπτεμβρίου το 1969. Η καλλιτεχνική του οικογένεια (πατέρας ζωγράφος, αδερφός ποιητής) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο.



Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα προάστιο της Λευκωσίας και το 1989φεύγει για την Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στην δραματική σχολή του εθνικού θεάτρου.

Το 1993ερνηνεύει τον ρόλο του Μοσχίονα στη Σαμία του Μενάνδρου και 3 χρόνια αργότερα ερμηνεύει τον Απόλλωνα στην Άλκηστη του Ευρυπίδη.
Τώρα ας πάμε στην πορεία του ως τραγουδιστής.
Το 1993 παράλληλα με το θέατρο δημιούργησε τον δίσκο «Στην αγορά του Κόσμου» του οποίου άλπουμ το τραγούδι «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι» έκανε τεράστια επιτυχία όμως αδίκως του κόλλησε μια λάθος ταμπέλα.

2 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο δίσκος «Όπως μυστικά και ήσυχα….» .Αυτοί οι 2 δίσκοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και έγιναν χρυσοί.



Οι χειμώνες των ετών 1993-94 και 1994-95 τον βρίσκουν με την Ελένη Τσαλιγγοπούλου και την Δήμητρα Γαλάνη στο «ΧΑΡΑΜΑ» από το οποίο πέρασαν τεράστια ονόματα όπως ο Τσιτσάνης και η Μπέλλου.

Το χειμώνα και το καλοκαίρι του έτους 1995-96 περιόδευσε στην Ελλάδα παρουσιάζοντας τραγούδια από τους 2 δίσκους αλλά και ανέκδοτα δικά του τραγούδια.

Το 1997 κυκλοφόρησε ο 3ος δίσκος του «Ο δρόμος, ο χρυσός, ο πόνος» σε δικούς του στίχους ενώ το 1999 0 4ος δίσκος του «Ανεμοδείκτης» με δικούς του στίχους και μουσική.

Το 2000 κυκλοφορεί ο καινοτόμος δίσκος του με ζωντανά ηχογραφημένα τραγούδια με τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου». Σ’ αυτό το δίσκο περιέχονται εκτελέσεις τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών και συμμετέχουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.



Τον Ιούνιο του 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος του «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή». Στο τραγούδι «Ο φλεγόμενος ποδηλάτης» απαγγέλλει ο Λίνος Ιωαννίδης ενώ το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο Άντης Ιωαννίδης.



Τα περισσότερα τραγούδια του αγαπήθηκαν αμέσως από τον κόσμο ενώ όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν ακόμα τις επιτυχίες του.


Γ2

ΟΜΑΔΑ
Ισαακίδου Κέλλυ
Ιωαννίδου Μάρθα
Καρασίμου Ειρήνη
Καρνεμίδου Μαρία

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗIP-HOP ΣΚΗΝΗ

FF.C
(FORTIFIED CONCEPT)

Το HIP-HOP μπορεί να μη ξεκίνησε στην Ελλάδα, όμως, η τύχη του ως εισαγόμενο είδος βρήκε υποστηρικτές που δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αντάλλαξαν τα ραδιόφωνα που κρατούσαν στα χέρια με μικρόφωνα και δημιούργησαν δικούς τους ήχους για να πλαισιώσουν τις σκέψεις – ανησυχίες τους.
Τα πάντα ξεκινάνε το 1986 με τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού συγκροτήματος ,τους FF.C ή αλλιώς fortified concept. Μία παρέα που από τις αυλές του σχολείου και το breakdance περνάει στην επίθεση των στίχων και της μουσικής. Τους FF.C αποτελούσαν: ο Δημήτρης Πετσούκης(Σκηνοθέτης),ΜC Κώστας Κουρμένταλας (Ρυθμοδαμαστής) και ο DJ Θωμάς Πυτικάκης(DJ Everlast).


Στα πρώτα τους κομμάτια δεσπόζει ο αγγλικός στίχος. Ώσπου το 1987 γεννιέται το πρώτο εξ’ ολοκλήρου ελληνικό κομμάτι. Τι οδήγησε τους FF.C να γράψουν σε ελληνικό στίχο; «Επειδή είναι η δικιά μας γλώσσα και αφού το HIP-HOP είναι για να λέει πράγματα και να καταλαβαίνει ο άλλος, πρέπει να τα πεις στη δικιά σου γλώσσα για να σε καταλάβουν καλύτερα. Το πρώτο ελληνικό κομμάτι το γράψαμε το ''87 πιο πολύ για να πειραματιστούμε αλλά μετά συνεχίσαμε στα αγγλικά»(από συνέντευξη των FF.C ). Η επικοινωνία με τον κόσμο ξεκινάει όταν για πρώτη φορά ανεβαίνουν στη σκηνή: «Το πρώτο ήταν στο Β52, το ''88. Χαρακτηριστικό τότε ήταν το χορευτικό στοιχείο και μιλάμε για παρέα 50-60 ατόμων, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό».

Η συναυλία των Public Enemy το 1992,πυροδοτεί τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων δημιουργών και συγκροτημάτων που κι αυτά με τη σειρά τους θέλουν να μιλήσουν και να πουν τόσα πολλά στον κόσμο που συμμετείχε σε αυτήν τη θρυλική συναυλία και όχι μόνο.


Έτσι, λοιπόν και οι FF.C το ίδιο έτος πειραματίζονται κυκλοφορώντας τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "Σκληροί Καιροί". Ένα δίσκος που κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι - καθώς είναι ανεξάρτητη παραγωγή - και διατίθεται μόνο από τους ίδιους. Σκληροί καιροί και σε βινύλιο.

Περιεχόμενα
01 - Intro
02 - We Got to Pump It Up
03 - It's Time to Flow
04 - What you Like
05 - On the Mic (featuring K.O.P)
06 - Hit It Up
07 - Dibi Dibi Song
08 - Ώρα πολέμου
09 - Στα παιχνίδια της ζωής
10 - Χρήματα (featuring B.D. Foxmoor)
11 - Ναρκωτικά
12 - Σκληροί καιροί
13 - Δύο λεπτά εκτόνωσης
14 - DJ Mix Mad Wants to Smo


Το 1997, μετά από μία περίοδο ραγδαίων αλλαγών για τους FF.C - αφήνουν πλέον τις παρεϊστικες φάσεις και υπογράφουν με τη δισκογραφική εταιρία Polygram περνώντας σε "Άλλη διάσταση".

Περιεχόμενα

0 - INTRO (ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)
1 - ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ
2 - Σ΄ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
3 - ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
4 - ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΛΠΙΖΩ
5 - ΣΚΕΨΕΙΣ
6 - ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΗ (INTERLUDE 1 - ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)
7 - ΠΡΙΣΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
8 - ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ
9 - ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (INTERLUDE 2 - ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)
10 - ΨΥΧΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ
11 - ΕΦΙΑΛΤΕΣ
12 - Η ΚΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ
13 - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
14 - ΦΑΝΚΥ ΣΚΡΑΤΣ
15 - ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ16 - OUTRO (ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ)


1998: Στα πρόθυρα της επερχόμενης "Απειλής"

Περιεχόμενα

01 - INTRO
02 - ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ
03 - ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
04 - ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
05 - ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
06 - Η ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΜΑΧΗ
07 - ΑΔΕΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
08 - ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
09 - ΡΥΘΜΟΔΑΜΑΣΤΗΣ & ΠΑΝΑΣ
10 - ΑΛΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ
11 - ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
12 - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
13 - ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ
14 - Η ΑΠΕΙΛΗ
15 - ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
16 - ΟΠΛΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
17 - ΤΟ ΟΡΙΟ
18 - OUTRO


Ο 21ος αιώνας βρίσκει τους FF.C οχυρωμένους καλά στις αντιλήψεις τους.
"Οχυρωμένη αντίληψη"

Περιεχόμενα

01 - INTRO
02 - ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
03 - ΕΚΔΟΧΗ
04 - ΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
05 - ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΙΑ
06 - ΒΑΡΕΘΗΚΑ
07 - ΡΥΘΜΟΘΕΤΗΣΗ
08 - ΡΥΘΜΟΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ
09 - ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ
10 - ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ
11 - ΟΛΟΝΥΧΤΙΣ
12 - ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
13 - ΣΤΟ ΗΡΕΜΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΟ14 - ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Το 2002 μας έχουν στα "Υπ' όψιν" τους.

Περιεχόμενα

01 - INTRO
02 - ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ
03 - ΦΤΑΙΩ ΚΙ ΕΓΩ
04 - ΑΝΤΙΔΟΤΟ
05 - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
06 - ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ
07 - ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ 1
08 - ΚΑΠΟΙΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΗΝ ΑΥΓΗ
09 - ΙΔΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
10 - ΚΑΠΟΙΟΙ
11 - ΠΑΛΙΟ ΠΟΤΟ
12 - ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ 2
13 - ΡΙΜΟΘΕΤΗΣΗ
14 - ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ
15 - ΑΝ...16 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΩΣ ΤΗ ΔΥΣΗ



Αν νομίζεις ότι η HiP-HOP δεν έχει κλασσικά κομμάτια, πλανάσαι πλάνην οικτρά!
"Κλασσικά Ηχογραφημένα"

Περιεχόμενα

1. Άλλη μία αρχή
2. Παραμύθι
3. Πρόσεχε (συμμ. Έκπτωτος Άγιος)
4. Χρηματολαγνεία
5. Συζητώντας με εμένα
6. Όσα μου'μαθες εσύ( ύμνος στο HIP-HOP )
7. Ποιος δαίμονας (συμμ. Έκπτωτος Άγιος)
8. Απομακρύνθηκα
9. Λεπτή γραμμή
10. Ριπή
11. Πάρε λίγο φως
12. Δέκα πόντους τακούνι (συμμ. Dog Mother)
13. Όσο και να σκέφθηκα
14. Απολογισμός
15. Άλλο ένα αντίο
16. Παραμύθι (DEADLOCK remix)
17. Κάποιοι (FLECK remix)



2005 - Η ελληνική HIP-HOP ενηλικιώνεται.
"18 Χρόνια οχυρωμένοι"

Περιεχόμενα


01 - Intro-Ορχηστρικό
02 - Πρίσμα Φαντασίας
03 - Στημένο Παιχνίδι
04 - Πισώπλατα
05 - Μια Φορά κι Έναν Καιρό
06 - Η Πιο Παλιά Μάχη
07 - Άδειο Σκηνικό
08 - Άλλος Είμαι Εγώ
09 - Νέος Τρόπος Σκέψης
10 - Μια Διαπίστωση
11 - Βαρέθηκα
12 - Ρυθμοδαμάζοντας (στα 3/4)
13 - Είσαι Ακόμα Εδώ
14 - Φταίω κι Εγώ
15 - Το Τελευταίο Γράμμα Ενός Αυτόχειρα
16 - Κάποιοι
17 - Ριμοθέτηση
18 - Δέκα Πόντους Τακούνι
19 - Παραμύθι


2005 - Ίσως προφητικό: "Αντιληψίες συνείδησης"

Περιεχόμενα

1 - ΡΥΘΜΟΣ ΡΙΜΕΣ & ΑΡΜΟΝΙΑ
2 - ΜΕ ΧΡΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟ
3 - Ο ΚΥΚΛΟΣ
4 - ΘΥΣΙΑ
5 - ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ (INTERLUDE)
6 - Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΙΘΑΚΗ 7 - ΣΥΝΟΠΟΣΙΑ
8 - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΧΗ
9 - ΑΝΤΙΛΗΨΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
10 - ΠΥΞΙΔΑ
11 - ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ...
12 - ΡΑΠΟΦΩΝΗΣΗ
13 - ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ (REMIX)14 - ΠΑΡΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ (REMIX)


Σύνδεση -Links








ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ


Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη.Οι γονείς της Ευαγγελία Δημητριάδη (από την Κωνσταντινούπολη) και Γιώργος Καλογερόπουλος (από τo Nεωχόριο Ιθώμηςστό Μελιγαλά Μεσσηνίας), είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.από την Αθήνα.Στην ηλικία των 11 ετών παίρνει το πρώτο της βραβείο αφού συμμετάσχει σε διαγωνισμο παιδικών φωνών σε ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R.Με τη μητέρα της γυρίζουν στην Αθήνα οπού εγγραφεται το 1938 στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου δίδασκε η Ελβίρα ντε Ιντάλκο.


Για περίπου 11 χρόνια ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών (όπως του Μπετόβεν και του Πουτσίνι).Από της 7 Δεκεμβρίου του 1951 μέχρι τις 5 Ιουλίου του 1965 οπού εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Covent Garden με την "Τόσκα" σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι (ένα μέρος του έργου που παίζει η Κάλλας http://www.youtube.com/watch?v=kQ7rXKicDtg&feature=related )η Μαρία Κάλλας πρωταγωνιστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις . Το 1966 απεκδύει την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με το Μενεγκίνι. Πλέον ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν κάτι που τελικά δε γίνεται μια και στις 8 Ιουλίου 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κεννεντυ, Τζάκυ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.

Στις 25 Μαίου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών.Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίου.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

WIKIPEDIA


Η Γερμανική κλασσική μουσική σε σχέση με την Γερμανική παράδοση


Αρχή της κλασσικής Ευρωπαϊκής μουσικής – η αναγέννησ
η

Ο μεσαίωνας είχε οδηγήσει την Δυτική Ευρώπη σε μία στασιμότητα αν όχι απώλεια πολιτισμικών αξιών. Προς το τέλος του μεσαίωνα, στον δέκατο πέμπτο και δέκατο έκτο αιώνα άρχισε η εποχή της αναγέννησης.

Με την αναγέννηση ξεκινάει και η ιστορία της Ευρωπαϊκής κλασσικής μουσικής. Οι βασικές αξίες της εποχής αυτής ήταν ο Ουμανισμός και η επαναφορά αρχαίων Ελληνικών αξιών. Η αναγεννημένη φιλοσοφία της εποχής έθετε στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έτσι και η μονότονη γοτθική μουσική του μεσαίωνα αντικαταστάθηκε με πιο σύνθετες αρμονίες.

Η αρμονίες της τετραοκταβικής και πενταοκταβικής αρμονίας παραλήφθηκε για τριτοκταβικές αρμονίες ποιο σύνθετες και ποιο πολυφωνικές. Η ανάπτυξη της τριτοκταβικής αρμονίας σημαίνει ότι ενώ πριν οι φωνές ακολουθούσαν η μια την άλλη στην νέα τότε μουσική άρχιζαν όλες ταυτόχρονα. Η Ισορυθμία αντικαταστάθηκε με πιο εύκολες μορφές.

Ακόμη και η γραφή της μουσικής έγινε πιο απλή, με την τεχνοτροπία του Fauxbourdon έγιναν πιο κατανοητοί οι στοίχοι των τραγουδιών. Κάτι που εκφράζει την ανθρωποκεντρική θεωρία της εποχής. Η μουσική γενικά έγινε πιο υποκειμενική, δίνοντας στον συνθέτη την δυνατότητα να εκφράσει μέσα από αυτήν αισθήματα.

Βέβαια μερικά στοιχεία της μουσικής απαιτούσαν μουσική παιδεία από το ακροατήριο, οι συνθέτες συχνά χρησιμοποιούσαν τρεις νότες απόσταση για να υποδείξουν την ρωμαιοκαθολική αντίληψη του Θεού (Θεός-Χρηστός και Άγιο Πνεύμα με το φιλιόκβε).

Στην αναγέννηση ολοκληρώθηκε η κατηγοριοποίηση της ανθρώπινης φωνής σε σοπράνο, άλτο, τενόρο και μπάσο. Με την εισαγωγή του μπάσου στην χορωδία άλλαξε η αντίληψη της ανθρώπινης φωνής και η τετραφωνική χορωδία καθιερώθηκε ως κανόνας.

Σπουδαίοι Γερμανική συνθέτες της εποχής ήταν ο Ludwig Senfl (βλέπε εικόνα) και ο Hans Leo Haßler. Ένα έργο του Senfl (1486-1542) μπορεί να ακουστεί στο διαδίκτυο στην διεύθυνση
.

Ένα άλλο επίσης γνωστό κομμάτι της εποχής, γραμμένο από τον ίδιο συνθέτη () ονόματι Im Maien μας δίνει μια ιδέα για τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν για τενόρους με τον χαρακτηριστικό Γερμανικό τρόπο. Λαϊκά τραγούδια της εποχής έδιναν την μελωδία, ο τενόρος ως Cantus firmus (πρώτη και δυνατή φωνή) κυριαρχούσε και οι λοιπές φωνές σεκοντάριζαν.

Οι ενορχηστρώσεις της εποχής προέβλεπαν συχνά κουαρτέτα αλλά και ορχήστρώση με τρία ή πέντε μουσικά όργανα ήταν εξίσου συχνές. Τα μουσικά όργανα ήταν είτε ομογενή, δηλαδή από μια οικογένεια μουσικών οργάνων είτε μεικτά.

Μουσικά όργανα ήταν τότε οι άρπες, μαντολινοειδή, βιολιά, τρομπέτες, γκαϊντες το ψαλτήρι και μερικές φορές κάποια κρουστά.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στην αναγέννηση εφευρέθηκε η τέχνη της εκτύπωσης για παρτιτούρες από τον Ottaviano dei Petrucci. Έτσι έγινε πιο εύκολη η διάδοση της μουσικής.
Το μπαρόκ

Μετά από την περίοδο της αναγέννησης άρχισε η εποχή του μπαρόκ. Η τέχνη του μπαρόκ στην αρχιτεκτονική, στις εικαστικές τέχνες και στην μουσική ξεκίνησε τον δέκατο έβδομο αιώνα και είχε διάρκεια ως τα μέσα του δεκατου όγδοου αιώνα.

Στην μουσική θεωρείται ο Ιταλός Monteverdi ως πρώτος αντιπρόσωπος και ο Γερμανός Johann Sebastian Bachs ως τελευταίος εκφραστής αυτής της σχολής.

Αρχικά στο μπαρόκ κυριάρχησαν οι Ιταλοί συνθέτες. Στα πρώτα χρόνια υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην μουσική των λαών, οι οποίες προς το τέλος της περιόδου εκμηδενίσθηκαν.

Έτσι ενώ η Ιταλική μουσική ήταν πιο πλούσια, πιο “γεμάτη” στην αρχή της περιόδου, η Γαλλική είχε χαρακτηριστικό τους χορούς και η Γερμανική το εκκλησιαστικό αρμόνιο.

Όπως και στην αναγέννηση, πάλι η μουσική ήταν καθρέπτης της κοινωνίας. Η κοσμοθεωρία δεν προέβλεπε μόνο την συλλογική αρμονική δράση αλλά και την εξέλιξη μέσου αντιθέσεων.

Το ματζόρε και το μινόρε, που εξελίχτηκαν από την εκκλησιαστική μουσική επέτρεπαν την μουσική απεικονοποίηση αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων.

Το πάθος του ανταγωνισμού οδηγούσε την ανθρωπότητα στην επίτευξη του ανωτέρου στόχου μιας ύψιστης ένωσης δυνάμεων.

Υπό αυτό τον φόντο γίνεται κατανοητή η στροφή από την πολυφωνική χορωδία προς το μοναδικό τραγούδι με την συνοδεία ορχήστρας.

Μουσικά σημειωνόταν μονάχα το υψίφωνο και το χαμηλόφωνο (μπάσο) ενός τραγουδιού. Όλες οι μέσες φωνές είχαν το ελεύθερο του αυτοσχεδιασμού με βάση την μελωδία των οργάνων.
Το Τσέμπαλο, το μαντολίνο και το τσέλο, φλάουτα σε συνδυασμό με το εκκλησιαστικό αρμόνιο και βιολιά τύπου μπαρόκ ήταν τα χαρακτηρίστηκα όργανα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο ήχός τον οργάνων τότε ήταν πιο μαλακός και πιο κοντά στην ανθρώπινη φωνή. Χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια είναι η όπερα, η καντάτα (τραγούδια και χορωδίες), το ορατόριο, η φούγκα (η αρμονική ένωση δύο διαφορετικών αρμονιών) και η σονάτα.
Ενώ πολιτικά η Γερμανία τότε περνούσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, έναν τριακονταετή πόλεμο με αφορμή το εκκλησιαστικό σχίσμα μεταξύ καθολικών και διαμαρτυρόμενων μπόρεσε ωστόσο να αναδείξει σημαντικούς μουσικοσυνθέτες όπως τους Michael Praetorius, (1571–1621), Johann Hermann Schein (1586-1630), Samuel Scheidt (1587-1654) και Heinrich Schütz (1585-1672) στην αρχή του μπαρόκ και τους Johann Pachelbel (1653–1706) και τον μεγάλο Dietrich Buxtehude (1637-1707) στην συνέχεια.

Χαρακτηριστικά έργα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο:

Johann Pachelbel - Canon in D Major από το "London Symphony Orchestra Play Great Classics" στο
Heinrich Schütz (1585-1672) Rorate coeli desuper, SWV 322 στο http://www.youtube.com/watch?v=NCmoOvtFuds
Es ist ein Ros entsprungen - A capella - Michael Praetorius (1571 -- 1621)

Η εξέλιξη του μπαρόκ


Σημαντικός Γερμανός συνθέτης της εποχής είναι επίσης ο Christoph Willibald Gluck (1714–1787) εξέλιξε την όπερα και μεταρρύθμισε ουσιαστικά την μορφή της (ακούστε την αρχή της όπερας για τον Πάρη και την όμορφη Ελένη στο ).

Ο Gluck (βλέπε εικόνα) γεννήθηκε στην Γερμανία και ταξίδευσε σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη και επηρεάσθηκε τόσο από την Γερμανική, όσο και από την Γαλλική και Ιταλική σχολή μουσικής.
Τόνισε τα δραματικά στοιχεία της όπερας και έδωσε παρά πάνω ελευθερία στην έκφραση του εκάστοτε καλλιτέχνη ερμηνευτή.

Τέλος, δύο Γερμανοί καλλιτέχνες σημάδεψαν το τέλος της μουσικής περιόδου του μπαρόκ, ο Johann Sebastian Bach (1685-1750) και ο Georg Friedrich Händel (1685-1759).
Στο έργο τους συνδυάζονται όλες οι μουσικές τάσεις και εκφράσεις της εποχής. Οι μαθητές τους ήταν οι πρόδρομοι της νέας μουσικής εποχής, της κλασσικής μουσικής της Βιέννης, της εποχής του Haydns και Mozarts.

Επίσης σημαντικοί για την εποχή τους ήταν οι Georg Philipp Telemann (1681–1767), ο Carl Heinrich Graun και ο Johann Adolph Hasse.

Παραδείγματα για τα έργα του μπαρόκ:
Georg Philipp Telemann - Wassermusik - Ouverture C Major,
Joahnn Sebastian Bach - Matthäus Passion (BWV 244): http://www.youtube.com/watch?v=E69ASpFxOiY
και μια φανταστική φούγκα του Bach που δείχνει το εύρως του συνθέτη, http://www.youtube.com/watch?v=ipzR9bhei_o. Η φούγκα αυτή επηρέασε πολλές γενιές μεταγενέστερων καλλιτεχνών και θεωρείται από τα πιο σημαντικά κομμάτια της μουσικής. Έχει καταγραφεί ως έργο BWV_565 στον κατάλογο έργων του συνθέτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκουν έμπνευση τόσο κλασσικοί καλλιτέχνες, όσο και μουσικοί και εικαστικοί εξπρεσιονιστές.

Έργο του Haydn είναι ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας, μια άλλη ένδειξη για την σημαντικότητα του καλλιτέχνη είναι η ενορχήστρωση της 88 συμφωνίας του σε ηλεκτρική κιθάρα () από τον ροκ κιθαρίστα Paul Gilbert. Είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι οι αρμονίες του μπαρόκ μπορούν χωρίς μεγάλες παραλλαγές στην ερμηνεία τους να ταιριάζουν και στην σύγχρονη ροκ μουσική. Αυτό δείχνει, ότι η αντίληψη της τέχνης ως έκφραση της ζωής του ανθρώπου έχει αναγνωρισημώτητα και στις δύο εποχές.

Σημαντικά νέα μουσικά στοιχεία του μπαρόκ


Όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο υπάρχει μια ταύτίση στην έκφραση της τέχνης από το μπαρόκ με την σημερινή εποχή. Βέβαια πολιτικά τότε υπερτερούσε η απόλυτη μοναρχία που επέτρεπε στον εκάστοτε άρχοντα να κυβερνάει όπως θέλει.

Αυτή η πολιτική καταπίεση οδήγησε σε μια ελευθερία στην έκφραση της τέχνης που άγγιξε την υπερβολή. Η υπερβολή στην εκδήλωση της ανθρώπινης ψυχής είναι ίσως το στοιχείο που ενώνει εκείνη την περίοδο με την δικιά μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μουσική του μπαρόκ αναγεννήθηκε στον εικοστό αιώνα όταν το ως τότε ξεχασμένο από το κοινό έργο του Bach κέρδιζε όλο και περισσότερους νέους θαυμαστές.

Η κλασσική μουσική της Βιέννης


Η κλασσική σχολή της Βιέννης είναι ένα στιλ της μουσικής που εκδήλωνε την υπεροχή της Γερμανόφωνης κοινωνίας έναντι στην Γαλλική η Ιταλική.

Πολιτικά τα Γερμανικά κράτη εκείνη την εποχή (1780–1827) πρόσφεραν το καλύτερο περιβάλλον για την δημιουργία μουσικής, αφού η επιβίωση των καλλιτεχνών εξασφαλιζόταν με την χρηματοδότηση από τους τοπικούς άρχοντες. Σε αντίθεση μ' αυτή την κρατική θαλπωρή στην Γαλλία υπήρχαν σημαντικές πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές λόγω της Γαλλικής επανάστασης.

Κορυφαίοι συνθέτες της εποχής αυτής είναι οι Wolfgang Amadeus Mozart (ηχητικό ντοκουμέντο του έργου του: Diana Damrau ως Queen of the Night στο "Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen!" στα "Salzburger Festspiele" ) και ο Ludwig van Beethoven (moonlight sonata ).

Στην αρχή αυτής της εποχή η Ιταλική όπερα ήταν το σημείο αναφοράς, η Γαλλία θεωρούταν κέντρο του Πολιτισμού και η Αγγλία ήταν ξακουστή για τις υπέροχες συναυλίες μουσικής . Όμως η μεγάλη επιτυχία του Wolfgang Amadeus Mozart σε συνδυασμό με την οικονομική υπεροχή της τότε Γερμανίας οδήγησε στην επικράτηση και του πολιτισμού.

Κάτι που ζούμε και σήμερα με την υπεροχή της Αμερικάνικης μουσικής, λογοτεχνίας και του σινεμά.

Ρομαντική περίοδος

Η κλασσική περίοδος κατέληξε στον ρομαντισμό του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Ludwig van Beethoven ως συνδετικός κρίκος ήταν πρόδρομος για τους Γερμανούς συνθέτες Robert Schumann () Franz Schubert () και Anton Bruckner.
Η τότε Γερμανία θεωρούταν ως το κράτος τον ποιητών και σκεπτόμενων. Ανέπτυξε φιλοσοφίες του Νίτσε, κοσμοθεωρίες του Μαρξ και θεωρούσε των εαυτό της διάδοχο του Ελληνιστικού κινήματος.
Αποκορύφωμα της πολιτιστικής εξέλιξης ήταν η οπτικοακουστική δημιουργία του Richard Wagner (Ring der Nibelungen, http://www.youtube.com/watch?v=9L3m7KH5IHk).

Ο Wagner συνδύασε το οπτικό θέαμα μιας θεατρικής υπερπαραγωγής με έντονη συμφωνική μουσική και χρησιμοποίησε για την δραματοποίηση του θεάματος στοιχεία όπερας.

Οι έντονη ρομαντική περίοδος, και μαζί της η περίοδος της κλασσικής μουσικής τελείωσε με τους Γερμανούς δημιουργούς Richard Strauss και Gustav Mahler () στα τέλη του δεκατουέννατου αιώνα.
Βιβλιογραφία

* Isolde Ahlgrimm: „Zur heutigen Aufführungspraxis der Barockmusik“, in: Organa austriaca, 2 (1979), S. 1–36
* Robert Haas: „Die Musik des Barock“, VG Athenaion, Potsdam, 1979, ISBN 3-7997-0728-X
Rolf Dammann: „Der Musikbegriff im deutschen Barock“, Volk, Köln 1967 (3. Auflage Laaber 1995)
* E. Kurth, Romantische Harmonik und ihre Krise in Wagners Tristan (1920, Nachdruck 1968)
* The Romantic Period in Germany, hrsg. v. S. Prawer (1970)
* S. Goslich, Die dt. Romantische Oper (1975)
* E. J. Dent, The Rise of Romantic Opera, hrsg. v. W. Dean (1976) (Vorlesungen 1937–38)
* C. Dahlhaus, Die Idee der absoluten Musik (1978)
* Ders., Die Musik des 19. Jahrhunderts (1980, 1989)
* Lexikon Orchestermusik Romantik, hrsg. v. W. Konold, 3 Bde. (1989)
* Romanticism, hrsg. v. G. Abraham (1990) (New Oxford History of Music 9)
* Music Theory in the Age of Romanticism, hrsg. v. I. Bent (1996)

Pink Floyd




Πληροφορίες για το συγκρότημα

Παρουσία 1964 - σήμερα (σε επ' αόριστον παύση)

Μουσικό είδος Progressive rock, Art Rock, Space Rock, Psychedelic Rock

Δισκογραφική εταιρεία Capitol Records, Columbia Records

Μέλη David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright

 Οι Pink Floyd είναι ένα ιστορικό ροκ συγκρότημα που έρχεται από τη Μ. Βρετανία. Φημίζεται για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Έχουν περίπου πουλήσει 73,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 200 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ροκ μπάντες.  

Λίγο αργότερα από τη δεκαετία του ’60 τα μέλη της μπάντας αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τον Syd Barrett με τον κιθαρίστα David Gilmour λόγω της ασταθής συμπεριφοράς του Barrett οφειλόμενη σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.                

Το 1985 (λίγο μετά τον δίσκο The Final Cut) ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Roger Waters αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός ο οποίος τους επέτρεψε χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών.Το 1987 οι Pink Floyd χωρίς τον Waters πια,δηλαδή οι D.Gilmour , N.Mason και R.Wright,επιστρέφουν δισκογραφικά με τον δίσκο A Momentary Lapse Of Reason , και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως που είχαν πραγματικά σημαντική αποδοχή από τον κοινό τους.Το δισκογραφικά κύκνιο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994 με το The Division Bell,δίσκος που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων στην μετέπειτα σειρά περιοδειών η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την μαγνητοσκόπηση ενός μουσικού DVD,ονόματος Pulse από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο Ερλς Κόρτ (Earls Court) του Λονδίνου το 1994.    

Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Waters) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd που έγινε στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου 2005 (London Live 8 concert). Σε συνέντευξη του στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Gilmour δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα ξανακυκλοφορήσει νέο υλικό παρόλο που ορισμένοι από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους. Από τότε ο Roger Waters (συνήθως μαζί με τον Nick Mason) και ο David Gilmour (με τον Richard Wright) περιοδεύουν ξεχωριστά παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια που δημιούργησαν ως συγκρότημα. Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Mason ούτε τον Gilmour, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Richard Wright στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

http://listverse.com/music/top-10-pink-floyd-songs/  (Top 10 Pink Floyd Songs)http://www.pinkfloyd.com/  (επίσημο site της μπάντας)


Μαύρη Μαγιονέζα


Το συγκρότημα πρωτοεμφανίζεται το 1996 όταν το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη ονόματι "Νυχτοπούλι" αποφασίζει να αλλάξει το όνομά του. Το "Νυχτοπούλι" έκανε την πρώτη του πρόβα το 1994, δηλαδή δύο χρόνια πριν, τα οποία γέμισε με συναυλίες σε διάφορα μπαράκια της πόλης και ένα demo με τίτλο: "Σπουδή στο μωβ : ο λυρισμός του ατάλαντου λύκου". Το 1996 ηχογραφούν στο RIFF στούντιο ένα demo CD που δύο χρόνια αργότερα, το 1998 θα γινόταν ο πρώτος τους δίσκος. Το "Μαύρη Μαγιονέζα" ηχογραφείται στο "M Studio" του Γιώργου Μάνιου και κυκλοφορούν από την EROS Music. Λίγους μήνες αργότερα γυρίζονται και οι "Μέντορες" , το πρώτο τους video clip. To 1999, η EROS Music κυκλοφορεί το CD συλλογή "Παράλληλες Rock Διαδρομές", στο οποίο εκτος από τη Μαύρη Μαγιονέζα, συμμετέχουν οι Ενδελέχεια και οι Magic de Spell (το CD είναι και multimedia και περιέχει το video από τους "Μέντορες"). Το 2000 βρίσκει το συγκρότημα για μια ακόμη φορά στο Μ Studio να ηχογραφεί το δεύτερο album του με τίτλο "Παραμόρφωση". Η συλλογή με τίτλο "Η νέα σκηνή της EROS" περιέχει δύο τραγούδια από την "Παραμόρφωση". Κάπου εκεί, γυρίζεται και το δεύτερο video clip του συγκροτήματος, "Η εντροπία σου είναι πολύ πιο μεγάλη", όπου το τραγούδι με τον παράξενο τίτλο, οπτικοποιείται πάνω σ' ένα σενάριο των ίδιων, στην πρώτη ουσιαστική απόπειρα του συγκροτήματος να περιγράψουν τη μουσική τους με εικόνες. Το 2002 βρίσκει το συγκρότημα να ηχογραφεί τον τρίτο τους δίσκο "Μανιτάρια και Μανιφέστα", οι ηχογραφήσεις του οποίου ολοκληρώνονται προς το τέλος του ίδιου χρόνου και κυκλοφορεί τον επόμενο. Οι συναυλίες έχουν πλέον εμπλουτιστεί με οπτικές προβολές και εξελίσσονται σ' ένα εντυπωσιακό πολυμεσικό θέαμα με πληθώρα μηνυμάτων για αυτιά και μάτια. Οι συναυλίες έχουν πλέον εμπλουτιστεί με οπτικές προβολές και εξελίσσονται σ' ένα εντυπωσιακό πολυμεσικό θέαμα με πληθώρα μηνυμάτων για αυτιά και μάτια. Αυτή τη φορά οι συνθέσεις αφήνουν τις όποιες ποιητικές της Μαύρης Μαγιονέζας κατά μέρους για να πουν, έξω απ' τα δόντια, πράγματα που όλοι βιώνουν αλλά ελάχιστοι έχουν τα κότσια να τραγουδήσουν. Η απίστευτη παραγωγή με τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και το ανακάτεμα ηλεκτρονικών και φυσικών οργάνων, δίνουν ένα album σφιχτό σαν γροθιά με 14 e-rock συνθέσεις γραμμένες όπως πάντα για τους απαιτητικούς φίλους και υποψιασμένους ακροατές. Το τέταρτο album της Μαύρης Μαγιονέζας με γενικό τίτλο " Καλή Όρεξη" κυκλοφορεί από την Tech Killa Records, την ιδιόκτητη από τους ίδιους δισκογραφική, ανεξάρτητη, εταιρία. " Ήταν ο μόνος τρόπος να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της μουσικής μας" λένε οι ίδιοι, " χωρίς καλλιτεχνικές παρεμβολές ή οικονομικά παζάρια πάνω στην παραγωγή".

Μερικά από τα τραγούδια τους:

http://www.youtube.com/watch?v=f98DhUlAU8o



http://www.youtube.com/watch?v=f98DhUlAU8o




Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009















ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ






Το ποιημα αυτο ειναι να θριαμβευτικο τραγουδι γεματο παθος και φαντασια και ρωμαλεο αληθινο λυρικο αποσπασμα.





Ο <<Υμνος>>τυπωθηκε και ειχε επιτυχια στην Ελλαδα και στο εξωτερικο.





Το 1865 οι πρωτες στροφες με τη μελοποιηση τοθ Νικολαου Μαντζαρου καθιερωθηκαν ως εθνικος υμνος της πατριδας μας....ww

www.υμνος εις την ελευθερια.com














Η ζωη του {1798-1857}Ελληνας λυρικος ποιητης που εβγαλε η πατριδα μας υστερα απο το βιαιο ξυπνημα του 1821.

Ειναι ταυτοχρονα και εθνικος μας πιητης.

Γεννηθηκε την ιδια χρονια που ο εθνομαρτυρας Ρηγας Φεραιος εδινε την ζωη του υπερταρτη θυσια στο βωμο της ελευθεριας.

Ο πατερας του Νικολαος Σολωμος ηταν αρχοντας του νησιου και η μητερα τουΑγγελικη Νικλη απλη κοπελα του λαου.

Σε ηλικια 10 ετων υστερα απο τον θανατο του πατερα του οι κηδεμονες τοθ τον στελνουν για σπουδες στην Ιταλια.

Στην Ιταλια ηρθε σε επαφη με τους φιλολογικους κυκλουσ και διαποτιστηκε απο τις φιλελευθερες ιδεεςτης Γαλλικης Επαναστασης.

Το 1818 ο Σολωμος επιστρεφει στην Ζακυνθοκαι επιβαλλεται στους πνευματικους στην Ζακυνθο ο Σπυρ.Τρικουπης που συναντισε τον ποιητη στο εξοχικο του.

Ο Σολωμος ενθουσιαζεται και αρχιζει να γραφει τον Μαιο του 1823 τον <<<<ΥΜΝΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>>>
www.Διονυσιος Σολωμος.com

Σπουδαιοτερο εργο του Νικολαου Μαντζαρου θεωρειται η μελοποιηση του <ΥΜΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>του Διονυσιου Σολωμου τησ οποιας το 1865 η πρωτη στοφη της μελοποιησης της {1829}καθιερωθηκε ως ο εθνικος υμνος της Ελλαδας.
Γεννηθηκε στην Κερκυρα απο πλουσια οικογενεια ο πατερας του Ιακωβος Μαντζαρος ηταν εκριτος νομικος..
www.Nικολαος Μαντζαρος.com
Μαθητριες του Γ3
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Υμνος εις την ελευθερια

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ



Η περίφημη Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη με το όνομα Καλογεροπούλου Μαρία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.Ηταν κορυφαία υψίφωνος και πλέον γνωστή παγκοσμίως ερμηνεύτρια όπερας και λυρικού θεάτρου.
Το 1932 εγκαταστήθηκε στην Αθήνα με την μητέρα και την αδερφή της μαζί με την οποία ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα πιάνου.Σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R.
Στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κάνει μαθήματα φωνητικής με την δασκάλα της,Ελβίρα ντε Ιντάλγκο. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 χρονών στην περιοχή του Κάμπου και ερμήνευσε το έργο "Ντ'Αλπερ" και η φωνή της έκανε και πάλι εξαιρετική εντύπωση.
Το 1945 γυρίζει στην Αμερική και απο εκεί πηγαίνει στην Ιταλία όπου σπούδασε αλλα δύο χρόνια. Στο ευρωπαϊκό κοινό έκανε την εμφάνιση της κατά το Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας.
Η λαμπρή και ένδοξη καρριέρα της τερματίστηκε με τον θάνατό της,από καρδιακή προσοβολή,τον Σεπτέμβριο του 1977.


LINKIN PARK
Οι Linkin Park είναι ένα συγκρότημα Nu Metal/Rapcore από το Λος Αντζελες.

Το 1996, ο MC Mike Shinoda αποφοιτώντας από το Agoura High School, μαζί με τον Brad Delson, δημιούργησαν ένα συγκρότημα, το οποίο ονόμασαν Xero. Το συγκρότημα αυτό, αποτελούνταν από τον Mike Shinoda, ως MC, από τον Brad Delson ως κιθαρίστα, τον Rob Bourdon, ως drummer, τον Dave Farell, ως μπασίστα, τον Joe Hahn, ως DJ και από τον Mark Wakefield, ως κύριο τραγουδιστή.
Το 2000 το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Linkin Park, διότι τα μέλη του συγκροτήματος συνήθιζαν να οδηγούν κοντά στο πάρκο Lincoln στις ΗΠΑ. Ηχογράφησαν demos τραγουδιών για τον δίσκο τους που τιτλοφορήθηκε “Hybrid Theory” επίσης, ο οποίος υπογράφτηκε αμέσως από την Warner Records και κυκλοφόρησε κάνοντας τεράστια επιτυχία πουλώντας 12.000.000 κομμάτια.


Το 2004, το MTV διαλέγει τον ράπερ Jay-Z για τα Ultimate Mash-Ups της χρονιάς, ο οποίος διαλέγει τους Linkin Park για το δεύτερο μέλος των Ultimate Mash-Ups και έτσι έχουμε ένα νέο Album, το Collision Course, το οποίο έκανε θραύση ανάμεσα στους fans του συγκροτήματος, ως μια καινοτομία.
Γνωστά τους τραγούδια είναι το NUMB,ΙΝ ΤΗΕ ΕΝD που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία πριν 1χρονο.

RegGaE


Η reggae είναι ένα είδος μουσικής το οποίο αναπτύχθηκε στην Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960!!Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε κυρίαρχο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα διαδόθηκε διεθνώς με αξιοσημείω τη απήχηση στη Βρετανία, στισ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αφρική. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο παροδοσιακό είδος που ονομάζεται mento καθώς και στο είδος τού ska. Το mento χαρακτηρίζεται ως μία κατά βάση λαϊκή και εορταστική μουσική, συνδεδεμένη με το χορό που αναπτύχθηκε αρχικά στο περιβάλλον των αγροτικών πληθυσμών της Τζαμάικα. Η μουσική ska, επίσης ρυθμική και χορευτική, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με χαρακτηριστικό ρυθμό 4/4.


ΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ REGGAE!!!

O δημοφιλής τραγουδιστής Jimmy Cliff , κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη ως πρωταγωνιστής της ταινίας The Harder They Come (1972), που συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του νέου μουσικού είδους. H ρέγκε διατήρησε κυρίως τοπικό χαρακτήρα κατά τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσής της, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποί της παρέμεναν στη Τζαμάικα ενώ μικρό δείγμα της μουσικής τους ακουγόταν σε συχνότητες του ραδίου εκτός της χώρας, κυρίως τραγούδια του Jimmy Cliff που περιστασιακά προβάλλονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εδω στην Ευρώπη. Στη δεκαετία του 1970 διαδόθηκε στην Αγγλία, κυρίως μέσω Τζαμαϊκανών μεταναστών αλλά και εγχώριων μουσικών, ενώ σημαντική συνεισφορά στη διάδοση της στην Αμερική και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου είχε ο γνωστός σε όλους μας Bob Marley, ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του είδους παγκοσμίως. Ο Marley εισήγαγε επίσης ορισμένες καινοτομίες στη ρέγκε, επιταχύνοντας ελαφρά το ρυθμό της. Επιπλέον, οι Wailers ενσωμάτωσαν στοιχεία δανεισμένα από παραδοσιακούς αφρικανικούς και τζαμαϊκανούς ρυθμούς, όπως και από τους τελετουργικούς τυμπανισμούς που αποτελούσαν μέρος της μουσικής παράδοσης!!



-ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ BOB MARLEY-





Το 1963, ο Bob Marley, ο Bunny Livingston, ο Peter McIntosh, ο Junior Braithwaite, ο Beverley Kelso και ο Cherry Smith δημιούργησαν ένα ska/rocksteady συγκρότημα, αποκαλώντας τους εαυτούς τους The Teenagers. Αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε The Wailing Rudeboys, μετά σε The Wailing Wailers και τελικά σε The Wailers. Μέχρι το 1966 ο Braithwaite, ο Kelso και ο Smith είχαν αποχωρήσει από τους Wailers, αφήνοντας την τριάδα Marley, Livingston και McIntosh.

Το 1966, ο Marley παντρεύτηκε την Rita Anderson και μετακόμισαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο πατρικό της μητέρας του στο Delaware του Wilmington. Εκεί δούλεψε σαν καθαριστής στο ξενοδοχείο DuPont και στη νυχτερινή βάρδια της γραμμής συναρμολόγησης της Chrysler, κάτω από το ψευδώνυμο Donald Marley. Με την επιστροφή του στη Τζαμάικα, ο Marley έγινε μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος αφήνοντας dreadlocks (είδος κόμμωσης), ένα από τα σύμβολα των Ρασταφαριανών.

Μετά από μια σύγκρουση με τον Dodd, ο Marley και το συγκρότημα του «συμμάχησαν» με τον Lee "Scratch" Perry και το δικό του συγκρότημα, The Upsetters. Ενώ η συνεργασία τους κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο, από πολλούς θεωρείται πως ηχογραφήθηκαν οι καλύτερες δουλειές των The Wailers. Ο Marley και ο Perry χώρισαν μετά από μια φιλονικία που αφορούσε τα δικαιώματα των ηχογραφήσεων, αλλά παρέμειναν φίλοι και ξαναδούλεψαν μαζί τα επόμενα χρόνια.

Οι The Wailers διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα. Για την αιτία της διάλυσης γίνονται μόνο εικασίες. Μερικοί πιστεύουν ότι υπήρχαν διαφωνίες ανάμεσα στους Livingston, McIntosh και Μάρλεϊ για τις συναυλιακές τους εμφανίσεις, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως απλά οι Livingston και McIntosh προτιμούσαν τη σόλο καριέρα. Ο McIntosh ξεκίνησε ηχογραφήσεις με το όνομα Peter Tosh και ο Livingston συνέχισε ως Bunny Wailer.

Διάγνωση Καρκίνου

Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιο ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο»:

Rasta no abide amputation. I don't allow a man to be dismantled.
(Οι Ρασταφαριανοί δεν κάνουν ακρωτηριασμούς. Δεν επιτρέπω σε κανένα να είναι διαμελισμένος)

—Από την βιογραφία Catch a Fire

Ο Μάρλεϊ μάλλον έβλεπε τους γιατρούς σαν απατεώνες. Πιστός στις θρησκευτικές του απόψεις απέρριψε κάθε χειρουργική πιθανότητα και έψαξε για εναλλακτικές λύσεις που δεν θα τις πρόδιδαν. Επίσης αρνήθηκε τη σύνταξη διαθήκης, βασιζόμενος στην άποψη των Ρασταφαριανών ότι η συγγραφή διαθήκης είναι η αποδοχή του αναπόφευκτου θανάτου, αμελώντας την αιώνια ζωή.

Περίθαλψη και Κατάπτωση

Ο καρκίνος εξαπλώθηκε με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το ήπαρ (συκώτι) και στο στομάχι του Μάρλεϊ. Μετά την εμφάνιση του σε δύο σόου στο Madison Square Garden στα πλαίσια της φθινοπωρινής του περιοδείας (Uprising Tour), λιποθύμησε ενώ έκανε τζόκιν στο Σέντραλ Παρκ της Νέα Υόρκης. Το υπόλοιπο της περιοδείας του ακυρώθηκε διαδοχικά.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ έπαιξε την τελευταία του συναυλία στο Stanley Theater στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας στις 23 Σεπτεμβρίου 1980. Η ζωντανή εκτέλεση του "Redemption Song" στο Songs of Freedom ηχογραφήθηκε σε εκείνο το σόου. Μετέπειτα ο Μάρλεϊ αναζήτησε βοήθεια από τον ειδικευμένο Γερμανό (από το Μόναχο) Josef Issels αλλά ο καρκίνος του είχε ήδη προχωρήσει στο τελικό του στάδιο.