Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Το πραγματικό της όνομα ήταν Έφη Μπέμπo . Γεννήθηκε το 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης και πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 στην Αθήνα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες .Η Σοφία Βέμπο ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε "Τραγουδίστρια της Νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940.
Το 1930 ξεκίνησε να τραγουδά σε ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια της .Τρία χρόνια αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου την προσέλαβε ο Φώτης Σαμαρτζή με σκοπό να συμμετάσχει στο <<Παπαγάλος 1933>> Την ίδια περίοδο αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη μπάσα φωνή της και υπογράφει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρία ονόματι Columbia ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια.

Το αποκορύφωμ
α της καριέρα γίνεται με το ξέσπασμα του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ανέλαβε να εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Τελικά έγινε η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολήόπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.

Δημιουργεί τη δική της θεατρική στέγη ώσπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αραιώνει τις θεατρικές της εμφανίσεις όπου τελικά τις σταματά στην αρχή το επόμενου αιώνα .Στις 11 Μαρτίου πεθαίνει αλλά η κηδεία της μετατρέπεται σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο . Οι Έλληνες την θεωρούσαν ηρωίδα.ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=jrG6pC83dt4&feature=quicklist

( ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ )


http://www.youtube.com/watch?v=j3dHylsqsg4&feature=quicklist

( ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ )


http://www.youtube.com/watch?v=XGvPdOPM8KU

( ZEXRA)


1 σχόλιο:

  1. Καλη εργασια!!!Εχει αρκετες πληροφοριες για την Σοφια Βεμπο.Το μονο μειον που εχει ειναι οτι δεν εχει πολλες εικονες και καθολου βιντεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!