Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Εδώ μια μικρή βοήθεια για την ετεροαξιολόγηση!

Αγαπητοί συγγραφείς και... συνάμα ετεροαξιολογητές!

Ήδη ξεκινήσατε να γράφετε και να κρεμάτε τα σχόλιά σας σε δύο (2) μουσικές αφηγήσεις συμμαθητών σας, όπως το συζητήσαμε και μέσα στην τάξη.

Ελπίζω το φύλλο εργασίας που συντάξαμε με τις προτάσεις σας να είναι βοηθητικό για να προχωρήσετε στο έργο του αξιολογητή... Αν όχι τόσο, μπορούμε να το συζητήσουμε και περισσότερο.

Αρκετά από τα σχόλια που διαβάζω μέχρι στιγμής είναι εμπεριστατωμένα και αναλυτικά, παρατηρώ όμως ότι σε ορισμένα από αυτά γράφετε αρκετά αυστηρά και λίγο απότομα. Είναι καλό να κάνουμε επισημάνσεις για τη βελτίωση της μουσικής αφήγησης, αφού όμως πρώτα αναγνωρίζουμε και τα θετικά της. 

Αυτά είναι τα σημεία στον πίνακα με τα κριτήρια όπου η μουσική αφήγηση σας φάνηκε καλή, πολύ καλή ή άριστη. Κάθε συγγραφέας θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο για την προσπάθειά του, και εσείς οι ίδιοι για τη δική σας.

Μία επιπλέον ερώτηση που ίσως μπορεί να σας βοηθήσει όταν γράφετε το σχόλιό σας είναι: "Έμαθα κάτι που δεν ήξερα διαβάζοντας τη μουσική αυτή αφήγηση?"
(μέσα από το κείμενο της αφήγησης ή/και κάποιο βίντεο που δεν είχα ξαναδεί)

Αν ναι, καλό είναι να το γράψετε αυτό στον/στην συγγραφέα. Να του αναφέρετε δηλαδή τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση, που δε γνωρίζατε πριν και το διαβάσατε εδώ ή το παρακολουθήσατε σε βίντεο εδώ.

Μετά, οπωσδήποτε θα δείτε αν έχει κάνει την έρευνά του, αν σας δίνει τις πηγές του ώστε να ελέγξετε την εγκυρότητα της πληροφορίας του, αν είναι καλή η επιλογή στα βίντεό του.

Καλές προτάσεις για βελτίωση, όπως συζητήσαμε και στην τάξη, είναι αυτές που θα δίνουν στον συγγραφέα και κάποιες ιδέες για να την αναπτύξει/εμπλουτίσει περισσότεροόχι μόνο να τη διορθώσει στα λάθη της σύμφωνα με τα κριτήρια που θέσαμε και όπου σκοράρει χαμηλότερα.

Οι ιδέες που θα του δώσετε, μετά από τη δική σας μικρή έρευνα στο θέμα του, μπορεί να είναι πχ.
1) μια ιστοσελίδα που δεν είχε εντοπίσει, τη βρήκατε εσείς και σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, του γράφετε την ακριβή διεύθυνση στο σχόλιό σας για τη δει και εάν θέλει, να την αξιοποιήσει

2) κάποιο σχετικό βίντεο που εντοπίσατε εσείς, αφότου είδατε τα βίντεο που έχει συμπεριλάβει στη μουσική του αφήγηση.

ή
3) κάποια εικόνα που νομίζετε θα χωρούσε κάπου για να βοηθήσει τον αναγνώστη να καταλάβει περισσότερο για το θέμα

last but not least...

4) Αν συμβαίνει να έχετε διαβάσει και έχετε υπόψιν σας κάποιο βιβλίο, άρθρο σε περιοδικό, λήμμα σε εγκυκλοπαίδεια που έχετε εσείς στο σπίτι σας σχετικά με το θέμα, μπορείτε να το αναφέρετε (τίτλος βιβλίου ή περιοδικού, τεύχος, σελίδες) για να το εντοπίσει και να το διαβάσει και αυτός.

Α! και μην ξεχνάτε να αφήνετε και το ονοματάκι σας από κάτω στο σχόλιό σας.
Όταν γράφουμε ευγενικά και με καλή πρόθεση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μη λύνετε με διάλογο, και είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιος μας αξιολογεί όταν συζητάμε μαζί του.

Ως συγγραφείς, καλό είναι να είστε έτοιμοι για κάθε κριτική, καλή ή κακή.  Αφού διαβάσετε το σχόλιο του συμμαθητή σας, μπορείτε να υπερασπιστείτε την αφήγησή σας, να δώσετε διευκρινήσεις αν σε κάτι που γράφτηκε δε συμφωνείτε ή νομίζετε ότι δεν έγινε κατανοητό όπως το θέλατε, όπως βέβαια και να συμφωνήσετε με κάποιες παρατηρήσεις που τις βρίσκετε σωστές και βοηθητικές για εσάς.
Και πάντα με ευγένεια, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον έτερο συγγραφέα που πήρε από το χρόνο του για να ασχοληθεί και να διαβάσει τη μουσική σας ιστορία!

Ελπίζω αυτές οι σκέψεις να βοηθούν κάπως!
Τα πηγαίνετε περίφημα!
Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο τελευταίο βήμα του project αυτού!

η κυρία

υγ. τα δικά μου σχόλια στις μουσικές σας αφηγήσεις σκεφτόμουν αρχικά να τα κρεμάσω αφότου ολοκληρώσετε την ετεροαξιολόγηση. Θα αρχίσω όμως να τα προσθέσω κι εγώ από κάτω (ένα για κάθε αφήγηση) μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ίσως να προκύψει κι ένας ενδιαφέρων διάλογος έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!