Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ινδική μουσική... ράγκα και τάλα

Όταν μιλάμε για την ινδική μουσική  το μυαλό μας πηγαίνει στις ανατολικές χώρες του πλανήτη.
Αυτή τη μουσική την ξεχωρίζουν τα ξεχωριστά και υπέροχα ντυσίματα και στολίδια της. 
Σ'εμάς τους δυτικούς αυτή η μουσική μας φαίνεται υπερβολική και περίεργη διότι φοράνε πολλά και πολύχρωμα πάνω τους. Για αυτούς όμως η μουσική είναι πολύ σημαντική και ιερή στη ζωή τους. 

                   

        Δομή της ινδικής μουσικής   


  • μια μελωδία σόλο που συχνά εμπλουτίζεται με περίτεχνο τρόπο
  • μια ρυθμική μελωδία 
  • μια μορφή ισοκρατήματος 

  Ράγκα και Τάλα  



Η Ράγκα και η Τάλα , το φυσικό κούρδισμα και ο αυτοσχεδιασμός είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ινδικής κλασικής μουσικής , όπως αυτή διδάσκεται και παίζεται σήμερα. Το σύστημα είναι ‘’μονοτονικό’’ , δηλαδή η πρώτη νότα της κλίμακας που ονομάζεται Σάτζα ( τονική) διατηρείται αμετάβλητη και παίζεται συνεχώς από κάποιο από τα όργανα. Όλες οι υπόλοιπες νότες της κλίμακας καθορίζονται βάσει της σχέσης τους με την τονική. Η τονική μπορεί να καθοριστεί σε οποιοδήποτε μουσικό ύψος και μέσω της σχέσης τους με αυτήν οι άλλες νότες αποκτούν νόημα και πρέπει να καθοριστούν από τον μουσικό στα κατάλληλα διαστήματα. Αυτό θα γίνει ανάλογα με τη Ράγκα που θα ακολουθηθεί. Ράγκα είναι μια συγκεκριμένη μελωδική κίνηση πάνω σε μια μουσική κλίμακα και γι'αυτό , από την ίδια κλίμακα μπορούν να προκύψουν διαφορετικά Ράγκα. Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τη ρίζα -ραντζ, ευχαριστώ, και την κατάληξη -γκαν , που δηλώνει πραγμάτωση. 

Η ανάπτυξη μιάς ράγκα ξεκινάει με το Αλάπ.  Όταν ολοκληρωθεί το Αλάπ ακολουθεί το Γκατ, που είναι η μελωδική σύνθεση που καθορίζει την Τάλα , τον ρυθμικό κύκλο πάνω στον οποίο θα συνεχισθεί ο αυτοσχεδιασμός, με τη συμμετοχή πλέον και των τυμπάνων . Η συλλαβή –τα συμβολίζει το θεό Σίβα , που παρέχει ευτυχία και η συλλαβή -λα τη γυναίκα του Παρβάτη, που έχει αστείρευτη ενέργεια. Η Τάλαείναι η ένωση των δύο, του Πρωταρχικού Λόγου και της φυσικής Ενέργειας.


Βίντεο 



Οι Ινδουιστές με την μουσική τους εκφράζουν συναισθήματα όπως αγάπη, μίσος, έρωτα κ.α. Επίσης τα τραγούδια τα χρησιμοποιούν για διάφορους κύκλους της ζωής.







Βιβλιογραφία: http://piliosangeet.com/el/music/48-sangeet.html

                         σχολικό βιβλίο β' γυμνασίου

Μ.Α



1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλη.Θα μπορουσε να αλλαξει το χρωμα της γραμματοσειρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!