Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βραζιλιάνικοι ρυθμοί...Σάμπα!


  Η  Βραζιλία  είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική. Επίσης, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, και πέμπτη σε πληθυσμό.Οι  Αφροαμερικάνικες κοινότητες στη Βραζιλία διατηρούν πολλά στοιχεία από τις αφρικανικές ρίζες τους, με ζωηρούς και έντονα συγκοπτόμενους ρυθμούς, αντιφωνικό τραγούδι και την κυριαρχία των κρουστών. Ο συνδυασμός πορτογαλικών με αφρικανικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα προφανής στους βραζιλιάνικους παραδοσιακούς χορούς.

Το πιο δημοφιλές βέβαια είδος μουσικής από τη Βραζιλία, είναι η σάμπα. Στις αρχές του 20ου αι., η σάμπα εξελίσσεται στις γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, που κατοικούνταν κυρίως από φτωχούς μαύρους, απόγονους των σκλάβων. Η δημοτικότητα της σάμπα αναπτύχθηκε κατά τον 20ο αι., παράλληλα με την παγκόσμια δημοτικότητα του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο.




Το καρναβάλι πρωτοεμφανίζεται στη Μεσαιωνική Ευρώπη. Οι προετοιμασίες για το καρναβάλη στη Βραζιλία διαρκούν πολλούς μήνες. Δημιουργούνται γι' αυτό διάφορες σχολές σάμπα, που εκπροσωπούν η καθεμιά και μια φαβέλα. Κάθε αναφορά στη Βραζιλία είναι συνυφασμένη με φαντασμαγορικές παρελάσεις και με τις γιορτές σάμπα.Η λέξη σάμπα παραπέμπει στη μαγεία και στη φαντασία, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χώρα στο σύνολο της, αλλά και τον εθνικό της χορό.Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ο όρος σάμπα γεννή­θηκε στην Αγκόλα, όπου για πολλά χρόνια οι νέοι των αυτοχθόνων φυλών χόρευαν στους φρενήρες ρυθμούς του σέμπα για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμό­τητας. 







Η σάμπα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι το είδος χορού που προέκυψε το 1917 -όταν οι αίθουσες χορού έγιναν μικρότερες- από τη σάμπα καριόκα, μια παραλλαγή της σάμπα που χόρευαν για πολλά χρόνια στην περιοχή Καριόκα, γύρω από τον ομώνυμο ποταμό που διέσχιζε το Ρίο ντε Ζανέιρο. Η σάμπα έγινε γνωστή σε αυτή την περιο­χή στις αρχές του αιώνα από τους μαύρους των επαρχιών, που έρχονταν στο Ρίο για το καρναβάλι. 
Η Samba παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική). 



Μερικά βίντεο με...Σάμπα :









ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : 

Βιβλίο  μουσικής  Β γυμνασίου ( σελ. 40 )


ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ : 

http://www.youtube.com/watch?v=3C-qhLzqvvk
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Fh6ZGe3Pcs4
http://www.danzafuerte.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=73
https://www.google.com/imghp?hl=el&tab=wi



Καζλαράκης  Γιάννης
Τμήμα Β1







5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή εργασία με αρκετά έγκυρες πληροφορίες! Έχει ότι χρειάζεται μία εργασία δηλαδή εικόνες,βίντεο και βιβλιογραφία+δικτυογραφία. Θα μπορούσε να βάλει περισσότερες σχετικές εικόνες με την Σάμπα και όχι περισσότερο με την Βραζιλία...!

    Ακριτίδου Χριστίνα Β'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εργασια σου ειναι πολυ καλη!Συνδιαζεις την πολυτροπικοτητα και αναφερεις τις πηγες σου.Θα μπορουσες να γραψεις περισσοτερες πληροφοριες για τη Σαμπα και να μην αναφερθεις στη Βραζιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή εργασία με αρκετά έγκυρες πληροφορίες! Έχει ότι χρειάζεται μία εργασία δηλαδή εικόνες,βίντεο και βιβλιογραφία+δικτυογραφία. Θα μπορούσε να βάλει περισσότερες σχετικές εικόνες με την Σάμπα και όχι περισσότερο με την Βραζιλία...!


    μαρία λαατς Β'2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω θελω διαφορες μεταξυ ελληνικης και βραζιλιανικης και δεν βρισκω πουθενα ξερει κανεις κανενα site ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!