Μια φορά και έναν καιρό στη Βράιλα της Ρουμανίας στις 29 Μα'ι'ου του 1922 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες...ο Ιαννης Ξενακης!
Στα 10 του χρόνια πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Αναρύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή στις Σπετσες (1932). Έπειτα μετακόμισε στην Αθήνα με σκοπό να προετοιμάστει για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις (σε ηλικια 16 ετων) στο Εθνίκο Μετσόβιο Πολθτεχείο. Τοτε ξεκίνησε και τις πρώτες συνθετικές τοθ απόπειρες.Στα 18 του πέτυχε την εισαγωγή του στο τμήμα πολιτικών μηχανικών. Μεταξυ 1943 και 1947 συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίστση της χώρας.Κατα τη συμμετοχή του στα Δεκεμβριανά τραυματίστηκε σοβαρά (έχασε το ένα του μάτι). Απειλούμενος με σύλληψη το 1947 διέφυγε στο Παρίσι από όπου απαγορευόταν να γυρίσει πίσω λόγω της ερήμην καταδίκης του σε θάνατο για λιποταξία.Στην Γαλλία εργάστηκε ως αρχιτέκτονας αλλά παράλληλα αναζητούσε δασκάλους για να συνεχίσει τα μαθήματα σύνθεσης.Ο Ξενάκης απευθύνθηκε σε πολλούς αλλά ο μόνος που κατανόησε τις πρωτοποριακές του ιδέες ήταν ο Ολιβιέ Μεσιάν.Έτσι άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα μαζί του και στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο του συνέθετε.Στη συνέχεια γνώρισε τη Φρανσουάζ την οποία παντρεύτηκε το 1953 και απέκτησε μαζί της μια κόρη, τη Μάχη.
Στο πρώτο του μουσικό έργο << Οι Μεταστάσεις >> (για ορχήστρα, 61 όργανα) αρχίζει να χρησιμοποιεί μαθηματίκες και αρχιτεκτονικές έννοιες στη μουσική δομή. Άσκησε έντονη κριτική στη σερα'ί'κη μουσική με το κείμενό του << Η κριτική της Σερα'ί'κης μουσικής >>. Ακόμη ηλθε σε αντίθεση και με την αντίληψη της γραμμικής κίνησης των μουσικών φθόγγων προβάλλοντας την έννοια των ηχιτικών επιφανειών.Επινόησε τον όρο <<Στοχαστική Μουσική>> ,όπου χρησιμοποίησε στο έργο του <<Οι Μεταστάσεις>> ,που βασίζεται στην ιδέα ανάπτυξης του ηχιτικού υλικού με στατικούς μέσους όρους προς ένα στόχο.Γενικότερα στη μουσική του χρησιμοποίησε τουλάχιστον 15 μαθηματίκες θεώριες. Ανάμεσα στις συνθέσεις τοθ περιλαμβάνονται έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό μουσικής και φωτισμών.Σε όλο του το έργο είναι εμφανής η λατρεία του προς την αρχαιοελληνική φιλοσοφία.Συνέθεσε έργα για μπαλέτο, φωνητίκα-χορωδιακά για μεικτά μέσα και πολύτεχνα, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, ηλεκτρονική μουσική, για αρχαίο δράμα κ.α. Το <<Ωμέγα>> ήταν το έργο που έμελλε να κλείσει τον κύκλο της μεγάλης, δημιουργικής περιπετείας του.
Εργαζόμενος πάντα στο πλαίσιο της σχέσης μαθηματικών, μουσικής και αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας με ένα προσωπικό,πρωτοποριακό αλλά και μοναχικό τρόπο άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη μουσική του β' μισού του 20ου αιώνα. Ο Ιάννης Ξενάκης πέθανε τα ξημερώματα της 4ης Φεβροθαριου 2001, σε ηλικία 78 ετών.
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ωραίο θέμα διαλέξατε και πρωτότυπο! Αναρωτιέμαι αν αναγνωρίστηκε η αξία του στην Ελλάδα..τιμήθηκε με κάποιο βραβείο΄, ίσως?? Έχετε κανένα link να μας προτείνετε??Ευχαριστούμε πάντως, είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα μας λέτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ . ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ACCORDEONISTA ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ????
ΑπάντησηΔιαγραφή