Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Moonlight Sonata) - Beethoven


O Μπετόβεν ήταν ένας μεγάλος μουσικός συνθέτης (1770- 1827). Από το 1802 δεν άκουγε πια καλά. Παρά την απώλεια της ακοής του όμως, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο Μπετόβεν μας άφησε μεγάλα και θαυμάσια έργα κλασικής μουσικής. Τα πιο γνωστά έργα του είναι οι 9 συμφωνίες του, οι περίφημες σονάτες του με πιο ονομαστή τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος", τα κοντσέρτα για πιάνο και βιολί κ.ά.
Η σονάτα opus 27 είναι γνωστή με το όνομα "Moonlight sonata" ή "Claire de lune" δηλαδή «Σονάτα του σεληνόφωτος». Ένας κακότεχνος ιστοριογράφος του συνθέτη της έδωσε τον τίτλο αυτό, που όμως δεν ταιριάζει στο έργο. Είναι μια συγκλονιστική μουσική ψυχογραφία, που συγκινεί. Στη διαδρομή της σονάτας μας αποκαλύπτεται ο απέραντος έρωτάς του για την Τζουλιέττα Γκουιτσάρντι, την κοπέλα που προτίμησε να ονομαστεί κυρία φον Γκάλλεμπεργκ, από την τιμή να γίνει γυναίκα του Μπετόβεν. Στην άρνηση της Τζουλιέττας η ανθρωπότητα οφείλει αυτό το πιανιστικό αριστούργημα. Η βαθιά απελπισία του συνθέτη εξαγνίζει την έμπνευσή του.
Το adagio και το finale της σονάτας εκφράζουν δυο αντίθετες ψυχογραφίες της θλίψης. Το πρώτο μέρος είναι η εγκαρτέρηση μέσα στη σπαραγμένη μόνωση. Τις δύο αυτές ζοφερές σελίδες χωρίζει και γεφυρώνει συνάμα το allegretto. Ο Λιστ είχε αποκαλέσει το μέρος αυτό «ένα λουλούδι ανάμεσα σε δυο αβύσσους». Δε θα μπορούσε ποτέ κανείς να χαρακτηρίσει καλύτερα τις λίγες αυτές γραμμές, τις τόσο δροσερές κι αχτιδόχαρες, που σχηματίζουν ένα φωτεινό ανάγλυφο ανάμεσα στα δυο αβυσσαλέα κομμάτια που το περιβάλλουν.
Στο finale ακούγονται απελπισμένες διαμαρτυρίες μιας αδικημένης ύπαρξης που παλεύει με τη μοίρα. Είναι ο Μπετόβεν άνθρωπος, που πονεί και κλαίει. Τα σπαρακτικά ακόρντα ξεσπάνε στο τέλος του κάθε λυγμού σαν κεραυνώματα της ερωτικής απελπισίας. Ξαναρχίζει σε πέντε-έξη μέτρα το αβάσταχτο ψυχικό δράμα. Και στο τέλος ξεσπάει στις ύψιστες του πάθους κραυγές.
Η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" είναι ένα έργο τόσο απλό στα μέσα της πραγματοποίησής του, που η υπέρτατη αυτή απλότητα μας τρομάζει σαν ένα ανεξήγητο μυστήριο. Κάτι το υπερφυσικό, κάτι το ιερό, μας φράζει την είσοδο μέσα στα άδυτα της τέχνης του Μπετόβεν.


Πηγές


Σχετικά Βίντεο





3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η δομή του κειμένου,έχει ενδιαφέρον.Αν βάζατε και εικόνες θα ήταν ακόμη καλύτερο κατά τη γνώμη μου.
    Μπράβο σας !

    Ειρήνη Μπαγανά
    Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 8a sumfwnhsw apoluta me thn Eirhnh Mpagana gia to oti 8a htan akomh kaluterh h ergasia sou an eixes pros8esei eikones alla kai perissoteres plhrofories gia thn zwh tou Beethoven! parola auta to 8ema sou einai arketa endiaferon!!kalh prospa8ia!!!
    Pasxalia Pimenidou B3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. paidia i ergasia sas einai katapliktiki to thema endiaferon alla kai pollu duskolo.ego pisteyo einai mia poly kali ergasia kai prepei na sa dothoun polla sigxaritiria

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!