Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ένα ταξίδι στην ανατολή...



Αραβική μουσική...
Οι λαοί της Μέσης Ανατολής έχουν αναπτύξει ένα τεράστιο πολιτισμό με μία ίσως από τις πιο πλούσιες σε έκταση μουσική κληρονομιά.Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο των μουσικών οργάνων.Με δεδομένη την ιστορική προέλευση της αραβικής μουσικής η οποία χτίστηκε πάνω   σε στοιχεία δανεισμένα από τους Αιγύπτιους,τους Ασσύριους και τους Σουμέριους.Η ιδιαίτερη ποιότητα της Αραβικής μουσικής,που την κάνει και άμεσα αναγνωρίσιμη,οφείλει πολλά στα αρχαία και παραδοσιακά όργανα.Οι ''απόγονοί'' τους εξελίχθηκαν κυρίως ανάμεσα στον όγδοο και τον δέκατο αιώνα,όταν ο κλασικός ισλαμικός πολιτισμός έφτασε στο δημιουργικό του ζενίθ.Κάποια από τα γνωστότερα όργανά τους είναι το ούτι, το κανονάκι,το περσικής καταγωγής πνευστό νέι,το κρουστό τάμπλα,το ντέφι και το δίαυλο κλαρινέτο mijwiz.Από τους πολλούς καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής αναγνωρίσιμες στο διεθνή χώρο είναι δύο μεγάλες ντίβες του Αραβικού τραγουδιού,η Um Kulthum και η Fairuz.    
                                                                                          
Ινδική μουσική...
Η ινδική μουσική έχει μια παράδοση όχι μόνο τεράστια σε διάρκεια,αλλά και συνεχής,οι ρίζες της οποίας φθάνουν τα δύο χιλιάδες χρόνια πριν.Ο πολιτισμός της Ινδίας σήμερα είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης φυλών και πολιτισμών,τόσο αυτοχθόνων,όσο και ξένων,κι είναι ακριβώς η μελέτη της συνεισφοράς όλων αυτών των παραγόντων που μας δίνει μια εικόνα της εξέλιξης της ινδικής μουσικής.Η μουσική της βόρειας Ινδίας είναι γνωστή με το όνομα ''hidustani'' και της νότιας ως ''karnatic''.Η προέλευση τους είναι ίδια,μόνο η προσέγγιση και το στιλ αλλάζουν.Πότε και με ποιόν ακριβώς τρόπο αποκρυσταλλώθηκαν οι δύο αυτές κύριες σχολές δεν είναι γνωστό.Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι αρχαιότερες από τις γνωστές αναφορές στη μουσική της Ινδίας δεν κάνουν διάκριση σε σχολές Νότου και του Βορρά.Ως σημαντικότερη ξένη επιρροή θα πρέπει ασφαλώς να επισημάνουμε αυτή του Ισλάμ που μάλλον το ύφος της μουσικής του Βορρά επηρέασε,παρά μετέβαλε τη δομή.Ένα από τα πλέον δημοφιλή παραδοσιακά όργανα της Ινδίας είναι το κρουστό Τάμπλα,ενώ πολύ διαδεδομένες είναι οι κλίμακες ragas.Περνώντας στους σύγχρονους μουσικούς,θα σταθούμε πρώτα στο Ravi Shankar,αριστοτέχνη ερμηνευτή του εγχόρδου sitar και πολιτιστικού πρεσβευτή της μουσικής της πατρίδας του σε όλο τον κόσμο.

Ινδονησία...
Βασικό τοπικό μουσικό ιδίωμα,από τα πιο φημισμένα είναι το ''gamelan''.Το όνομα gamelan προέρχεται από τη λέξη gamel που σημαίνει σφυρί.Τα γκρουπ ποικίλουν με αριθμό μεταλλικών οργάνων που ξεπερνά τα 70. 

Κορέα-Κίνα...
Σε γενικές γραμμές η μουσική της Κορέας παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτήν της Κίνας.Η μουσική τους και κυρίως της Κορέας,γενικά διακρίνεται σε μουσική της αυλής τους και σε μουσική για τους απλούς ανθρώπους. Είναι μια ταξική διάκριση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της δυναστείας των Cho-San (14ος-20ος αιώνας μ.Χ). 

Κι εδώ κάποια δείγματα ανατολίτικης μουσικής...





Δικτυογραφία:www.musicheaven.gr



Από τη μαθήτρια:Κουτσού Δήμητρα




2 σχόλια:

  1. Δήμητρα, μόλις τώρα εντόπισα την αφήγησή σου με θέμα τη μουσική της Ανατολής. Θα τη διαβάσω με ενδιαφέρον στο σπίτι και θα επανέλθω για να συζητήσουμε γι'αυτήν. Όποιος άλλος συμμαθητής ή τυχαίος αναγνώστης θα ήθελε να μας αφήσει το σχόλιό του, θα χαρούμε να το διαβάσουμε! :)

    η κυρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δήμητρα, είναι πολύ ωραία η εργασία σου! Χρειάζεται όμως λίγη βελτίωση. Τα βίντεο θα ήταν πιο ωραία να βρίσκονται στο πλάι του κειμένου και θα μπορούσες να είχεις βάλει περισσότερες εικόνες. Οι πληροφορίες σου μας μαθαίνουν αρκετά για τη μουσική στην Ανατολή. :)

    Δημήτρης Λαχανίδης Β2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!