Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

η ΚΛΑΣΙΚΗ και η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ κιθάρα!!!!!


Η ΚΙΘΑΡΑ



   ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Η λέξη κιθάρα προέρχται απο το περσικό σετάρ που σημαίνειτρίχορδο.Τα τρίχορδα κυριάρχησαν για πολούς αιώνες στο περσικό πολιτισμό. Η κιθάρα εμφανίστηκε τον 15ο στην Ισπανία.Οι πρώτες κιθάρες ήταν πολύ μικρές και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη χορδών.
Αρχαία Κιθάρα
Αρχικά,χρησιμοποιούνταν χορδές από έντερα αγελάδας,αργότερα νεύρα διάφορων ζώων, οι οποίεςαργότερααντικαταστάθηκαν από νάιλον  και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται και σήμερα.Τον 17ο αιώνα κιθάρα παίζεται πια με πέντε χορδές.Αυτόν τον αιωνα η κιθάρα ήταν αρκετά δημοφιλής στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία οπου συνεχίζει να ειναι ιδιαίτερα αγαπητή.



Σύγχρονη κιθάρα
Ο 18ος αιώνας πρέπει να θεωρηθεί μια σημαντική περίοδος στην εξέλιξη της κιθάρας για δύο λόγους : ο πρώτος είναι η οριστική καθιέρωση των 6 χορδών και ο δεύτερος η εμφάνιση του Φερνάντο Σορ  που υπήρξε ένας πρωτοπόρος της σύγρονης κιθάρας και μια απο τις κορυφαίες προσωπικότητες στην τρισχιλιετή διαδρομή της.του γεγονότος εμφάνισης της κιθάρας. Το 1850-1892 ο κατασκευαστής κιθάρων Manual Torres ανέπτυξε το μουσικό όργανο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, με μεγαλύτερο και πιο ηχηρό σώμα (ηχείο). Κατά το 19ο αιώνα η κιθάρα, όπως την συναντάμε σήμερα, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε στο σχήμα και στα μηχανικά κλειδιά.
  

Antonio de Torres
Στην ιστορία της κλασικής κιθάρας, κανένα άτομο δεν είναι σημαντικότερο απο τον Antonio de Torres(1817-1892) Είναι γνωστό στους κύκλους της τέχνης μας πως η κλασσική κιθάρα με την σύγχρονη μορφή της αποκρυσταλλώθηκε στα χέρια του διάσημου κατασκευαστή Antonio de Torres , έτσι την κλασσική κιθάρα μπορούμε να την συναντήσουμε και με το όνομα κιθάρα Torres ή Ισπανική κιθάρα. Ο Torres κατασκεύασε την πρώτη του κιθάρα κάπου στα 1840 ,μα η κιθάρα που έμελλε να γίνει το πρότυπο όλων των μετέπειτα κατασκευαστών δημιουργήθηκε το 1864, το μοντέλο αυτό είχε μεγαλύτερες διαστάσεις από άλλες κατασκευές του και αποτελεί ακόμη και σήμερα την βάση για κάθε επίδοξο Luthier.





Ανατομία της σύγχρονης κλασικής κιθάρας:




Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση απο την κλασική
κιθάρα προτείνω τα παρακάτω  βίντεο:






























 Η ηλεκρική κιθάρα



Επίσης, εμφανίστηκαν και άλλες ποικιλίες όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη κιθάρα, ακουστική κιθάρα.
Η Ιστορία της κιθάρας συνεχίζει, και εμπλέκεται με την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάραςένα είδος ηλεκτρόνικης κιθάρας που χρησιμοποίει το ηλεκτρικό ρεύμα για να παράγει ενισχύμενο ήχο κατα τη δεκαετία του 1930. Η ιστορία αυτή αρχίζει με τον Λήο Φέντερ και  την εταιρία Gibson.


Ένα μουσικό όργανο επανάσταση!!



Ιστορική αναδρομή
Μερικούς αιώνες αργότερα  απο την εμφάνηση της κλασικής κιθάρας και φτάνοντας στη δεκαετία του 1930, η ανάγκη κιθάρας με ενισχυμένη ένταση γίνεται αισθητή, καθώς οι τζαζ ορχήστρες αυξάνουν τον αριθμό μελών τους και χρησιμοποιούν χάλκινα πνευστά μουσικά όργανα.
The Frying Pan Guitar
Η λύση βρίσκεται το 1931, όπου και «γεννιέται» η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα από μια ομάδα φίλων της ηλεκτρονικής και κατασκευαστές μουσικών οργάνων. Αρχικά, οι ηλεκτρικές κιθάρες διαθέτουν κούφιο αψιδωτό σώμα στο οποίο έχουν προστεθεί ηλεκτρομαγνητικοί μετατροπείς που κατασκεύαζε η εταιρία «Rickenbacker». H εταιρία «Rickenbacker» κυκλοφόρησε το 1931 μια κιθάρα απο σώμα χυτού αλουμινίου και ηλεκτρικό σύστημα ατσάλινης περιελίξεως με το όνομα The Frying Pan ή The Pancake Guitar Ο αμερικάνος κιθαρίστας Les Paul, πειραματίζεται καινοτομικά βάζοντας μικρόφωνα σε κιθάρες της εποχής, ενώ λίγο αργότερα ο μουσικός George Beauchamp κατασκευάζει την πιο πλήρη μορφή ηλεκτρικής κιθάρας την εποχή. Αυτή είναι και η περίοδος που πραγματοποιούνται οι πρώτες ηχογραφήσεις ηλεκτρικής κιθάρας από καλλιτέχνες του Hawaiian Style (Andy Iona) και της jazz (George Barnes).


 Από εδώ και πέρα η ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας και κατ’ επέκταση της μουσικής, ξετυλίγεται με πολλή έμπνευση και δημιουργικότητα. Πολλά ταλέντα μας μυούν στο δικό τους μουσικό κόσμο εμπνέοντας τις επόμενες γενιές με τη δική τους ταυτότητα και την κατάθεση ψυχής που πραγματοποιούν στις δημιουργίες τους


Ανατομία και είδη ηλεκτρικών κιθαρών:
Τα βασικά μέρη της ηλεκτρικής κιθάρας ,είναι το σκάφος και το μπράτσο.
Σκάφος : To μεγαλύτερο κομμάτι της κιθάρας που επάνω του βρίσκονται η γέφυρα ,οι μαγνήτες , το τρέμολο ,ο επιλογέας των μαγνητών ,τα ρυθμιστικά έντασης και τονικότητας και το βύσμα εξόδου.
Μπράτσο: Αποτελείται από τη κεφαλή ,τη ταστιέρα με τα τάστα ,τα κλειδιά και το κόκκαλο.

Εσωτερικά μέσα στο μπάτσο υπάρχει επίσης και μια βέργα αλουμινίου που ξεκινάει από το δέσιμο μπράτσου-σκάφους και καταλήγει σε μια βίδα στο κεφάλι


είδη ηλεκτρικών κιθαρών:
Telecaster : Πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο του 1949 από την εταιρεία Fender.Είναι η πρώτη κιθάρα με μασίφ σώμα που βγήκε μαζικά στην παραγωγή, το αυθεντικό μοντέλο είχε δύο μονούς μαγνήτες. Όλες οι εταιρείες σήμερα έχουν στη γκάμα τους κιθάρες τύπου telecaster , με διάφορους τύπους μαγνητών.




Stratocaster : Θεωρείται ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους κιθάρας ( μαζί με τη Gibson Les Paul ) κατασκευάστηκε από την εταιρεία Fender το 1954.Διαθέτει σώμα από μασίφ ξύλο και στην αρχική της μορφή είχε τρείς μονούς μαγνήτες και τριθέσιο επιλογέα , που το1977 αντικαταστάθηκε με πενταθέσιο. Έχει διπλό cutaway και ένα εκτεταμένο «κέρατο» στην πάνω πλευρά που προσφέρει άψογο ζύγισμα κατά το όρθιο παίξιμο.
Όλες οι εταιρείες κατασκευάζουν κιθάρες τύπου Stratocaster με ποικιλία μαγνητών. Υπάρχουν μοντέλα με τρείς μονούς ,δύο μονούς και ένα διπλό ,και ένα μονό και δύο διπλούς μαγνήτες.

Les Paul : Αποτελεί προϊόν συνεργασίας της εταιρείας Gibson με τον ηλεκτρονικό και κιθαρίστα της jazz Les Paul στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και θεωρείται ένας από τους πιο διαδεδoμένους τύπους κιθάρας ( μαζί με τη Stratocaster ).Έχει μασίφ σώμα και πιο στρογγυλό σχήμα από την stratocaster.Το πρώτο μοντέλο του 1952 (goldtop) διέθετε δύο μονούς μαγνήτες P-90 και τραπεζοειδή γέφυρα , ενώ το 1954 παρουσιάστηκε η έκδοση custom , με αναβαθμισμένα υλικά , τη νέα γέφυρα τύπου tune-o-matic και τους νέους τότε διπλούς humbucker μαγνήτες της Gibson.
Όλες οι εταιρείες έχουν στη γκάμα τους κιθάρες τύπου Les Paul




Ταυράκι : Κατασκευάστηκε το 1958 από την εταιρεία Gibson σαν μία Les Paul με διπλό cutaway για καλύτερη πρόσβαση στα χαμηλά τάστα και το μπράτσο ενωνόταν με το σώμα στο 19ο τάστο. Διέθετε γέφυρα tune-o-matic και διπλούς humbucker μαγνήτες. Μετονομάστηκε το 1961 σε Gibson SG μετά από αίτημα του κιθαρίστα Les Paul. Συνηθίζεται να λέγεται και ¨ταυράκι ¨ λόγω του σχεδιασμού της που θυμίζει κέρατα Ταύρου.
Πολλές εταιρείες έχουν στη γκάμα τους κιθάρες τύπου Gibson SG αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι Stratocaster ή οι Les Paul.



Hollow-semihollow body: Πρόκειται για κιθάρες που δεν έχουν μασίφ σώμα. Συνδυάζουν ρηχό (semihollow) ή μεγάλο (hollow) σκάφος μαζί με μαγνήτες. Παράγουν πιο πλούσιο και ογκώδη ήχο από τις κιθάρες με μασίφ σώμα ,αλλά είναι πιο επιρρεπείς στους μικροφωνισμούς όταν συνδεθούν στον ενισχυτή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για jazz και blues μουσική.





Flying V : Η Gibson κατασκεύασε πρώτη κιθάρες με αυτό το σχήμα το 1958 , με σκοπό να εκμοντερνίσει τη γκάμα της , αλλά το μοντέλο δεν είχε μεγάλη απήχηση και η παραγωγή του σταμάτησε ένα χρόνο αργότερα. Το 1967 ξανα παρουσιάστηκε με αλλαγές, και υπάρχει με αυτή τη μορφή μέχρι σήμερα.
Από τη δεκαετία του ΄70 και μετά ταυτίστηκε με τη σκληρή ρόκ μουσική ( heavy rock ) και ακόμα και σήμερα προτιμάται από heavy metal και hard rock συγκροτήματα



Explorer : Και αυτό το μοντέλο παρουσιάστηκε από τη Gibson το 1958 μαζί με τη flying v. Σταμάτησε και αυτό να παράγεται ένα χρόνο αργότερα . Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 , πολλές εταιρείες προώθησαν κιθάρες τύπου explorer στην αγορά και έτσι η Gibson την επανέφερε στην παραγωγή το 1976.




 Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση σπάνιων δεξιοτεχνών της ηλεκτρικής κιθάρας προτείνω τρία άλμπουμ:

Van Halen - Van Halen (1978)
The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced (1967)
Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)


 μπορείτε να δείτε  και αυτά τα βίντεο:




















ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!!!!

Σύμφωνα με το Reuters o Jimi Hendrix αναδείχθηκε ο καλύτερος κιθαρίστας στην ιστορία από το περιοδικό Rolling Stone σε μια λίστα η οποία συμπληρώθηκε από ειδικούς της μουσικής και καταξιωμένους κιθαρίστες.


Jimi Hendrix!

Η λίστα με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες είναι η ακόλουθη:

 1. Jimi Hendrix
2.Eric Clapton
3. Jimmy Page
4. Keith Richards
5. Jeff Beck
6. B.B. King
7. Chuck Berry
8. Eddie Van Halen
9. Duane Allman
10. Pete Townsend
11. George Harrison
12. Stevie Ray Vaughan
13. Albert King
14. David Gilmour
15. Freddie King
16. Derek Trucks
17. Neil young
18. Les Paul
19. James Burton
20. Carlos Santana
21. Chet Atkins
22. Frank Zappa
23. Buddy Guy
24. Angus Young
25. Tony Iommi
26. Brian May
27. Bo Doddley
28. Johnny Ramon
29. Scotty Moore
30. Elmore James
31. Ry Cooder
32. Billy Gibbons
33. Price
34. Curtis Mayfield
35. John Lee Hooker
36. Randy Rhoads
37. Mick Taylor
38. The Edge
39. Steve Cropper
40. Tom Morello
41. Mick Ronson
42. Mike Bloomfield
43. Hubert Sumlin
44. Mark Knopfler
45. Link Wray
46. Jerry Garcia
47. Stephen Stills
48. Jonny Greenwood
49. Muddy Waters
50. Ritchie Blackmore
51. Johnny Marr
52. Clarence White
53. Otis Rush
54. Joe Walsh
55. John Lennon
56. Albert Collins
57. Rory Gallagher
58. Peter Green
59. Bobbie Robertson
60. Ron Asheton
61. Dickey Betts
62. Robert Fripp
63. Johnny Winter
64. Duane Eddie
65. Slash
66. Leslie West
67. T-Bone Walker
 68. John McLaughli
69.Richard Τhompson
70. Jack White
71. Robert Johnson
72. John Fruciante·
73. Curt Cobain
74. Dick Dale
      75. Joni Mitchell
76. Robby Krieger
77. Willie Nelson
78. John Fahey
79. Mike Campbell
80. Buddy Holly
81. Lou Reed
82. Nels Cline
83. Eddie Hazel
84. Joe Perry
85. Andy Summers
86. J Mascis
87. James Hetfield
88. Carl Perkins
89. Bonnie Raitt
90. Tom Verlaine
91. Dave Davis
92. Dimebag Darrell
93. Paul Simon
94. Peter Buck
95. Roger McGuinn
96. Bruce Springsteen
97. Steve Jones
98. Alex Lifeson
99. Thurston Moore
100. Lintsay Buckingham


Ένα βίντεο για να πάρετε μια ιδέα για την μουσική του  καλύτερου κιθαρίστα όλων των εποχών:













ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:
 Για την κλασική κιθάρα πήραμε  πληροφορίες απο τη wikipedia και το βιβλίο της κιθάρας του Εβάγγελου Ασσιμακόπουλου.Για τους καλύτερους κιθαρίστες πήραμε πληροφορίες απο το περιοδικό Rolling stone.Για την ηλεκτρική κιθάρα απο τη wikipedia  και το flow magazine . Τα
 βίντεο απο το youtube και τις φωτογραφίες απο το Google.



 Απο τις μαθήτριες του Γ'3

 Νίκα Μαρία
και
Πατσούρη Ειρήνη



2 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε παιδιά!!!Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πολύ καλή προσπάθεια!!!!Αν και ψιλοστεναχωρήθηκα που είδα τον Rory στην 57 θεση:-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ!!!! ;) και όσο για τον Rory μην στεναχωριέσαι!! αν θυμάμαι καλά σε κάποιες άλλες λίστες με τους καλύτερους κιθαρίστες ήταν σε ψυλότερη θέση.....:)

      Διαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!