Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τα μουσικά όργανα μιας μπατερία.

''Τα όργανα μιας μπατερία''. Για να μιλήσουμε γι' αυτό θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι μια μπατερία
Λοιπόν... Η  μπατερία είναι μια ομάδα ανθρώπων με κρουστά οι οποίοι παίζουν ρυθμούς  Samba. Οι μπατερίες ποικίλουν στο μέγεθος... μπορεί να αποτελούνται απο 4 παίκτες μέχρι εκατοντάδες παίκτες όπου τα όργανά τους είναι χωρισμένα σε τμήματα, παίζοντας μια ποικιλία κομματιών που συνδιάζονται για να αποτελέσουν τη Samba. 




Τώρα, αφού πήραμε μια ιδέα για την μπατερία ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας: Τα όργανα μιας μπατερία:
  • Surdo (Σούρντο): είναι μπάσο τύμπανο που χρησιμοποιήται σε διάφορα είδη Βραζιλιάνικης μουσικής. Τα μεγέθη του ποικίλουν. Μπορούμε να συναντήσουμε σούρντο από 14''-29'' διάμετρο. Επίσης μπορεί να είναι φτιαγμένα από ξύλο, χάλυβα ή αλουμίνιο. Τέλος, αυτός που το παίζει το χτυπάει μαλακά με χτυπητήρια.




  • Caixa de guerro (Κάισα ντε γκέρο). Το όργανο αυτό βρέθηκε στην Πορτογαλία. Μοιάζει με ταμπούρο, είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και παίζεται στο ύψος της μέσης.







  • Repinique (Χεπινίκε) 
Είναι ένα μικρό τύμπανο με δύο ''κεφάλια'' (δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές του) και συνήθως είναι φτιαγμένο από μέταλο. Τέλος παίζεται με ξύλιν ή εύκαμπτο πλαστικό ραβδί.






  • Apito (Απίτο)
Είναι μια σρυρίχτρα που χρησιμοποιήται στη σάμπα και σε άλλα είδη μουσικής της Βραζιλίας. Είναι σημαντική για την οργάνωση μιας μπάντας γιατί ο αρχηγός του συγκροτήματος κάνει διάφορους ήχους με αυτή τη σφυρίχτρα προκειμένου να οργανώσει το συγκρότημα.



  • Cuíca (Κουίκα)
Είναι ένα Βραζιλιάνικο τύμπανο τριβής που χρησιμοποιήτε στη Samba. Πιστεύεται ότι αυτό το όργανο χρησιμοποιήθηκε στην Αφρική για το κάλεσμα του αρσενικού λιονταριού. Η κουίκα κατασκευάστηκε από αφρικανούς σκλάβους και στη συνέχεια εντάχθηκε στα όργανα για την Samba. Είναι κατασκευασμένη από μέταλο, κολοκύθα ή συνθετικά υλικά. Ένα λεπτό ραβδί μπαμπού επισυνάπτεται στο κέντρο της. Ο εκτελεστής τρίβει το ραβδί πάνω-κάτω με ένα βρεγμένο πανί και με το άλλο χέρι πιέζει την μεβράνη για να αλλάξει ο τόνος. 







  • Chocalo (Τσόκαλο) 
Το τσόκαλο παίζεται κουνούντας το μπρος-πίσω. Είναι ένα πολύ θορυβόδες όργανο και χρησιμοποιήται ως μέσω στήρηξης του ρυθμού της Μπατερία.





  • Reco-reco or guiro (Ρέκο-ρέκο ή γκουίρο)
Είναι ένα κρουστό όργανο που αποτελείται από μία ανοικτή, κούφια κολοκύθα με παράλληλες εγκοπές. Παράγει ήχο με το τρίψιμο ενός ραβδιού κατά μήκος των εγκοπών του. 
  • Ago-go (Άγκο-γκο)
Είναι μια κουδούνα και επίσης είναι το παλιότερο όργανο που χρησιμοποιήθηκε για την  Samba. 
Είναι φτιαγμένο από μέταλο και παίζεται με ένα ραβδί με το οποίο χτυπάμε τις καμπάνες.

Και κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία μας για τα όργανα από τα οποία αποτελείται μια μπατερία. Ελπίζουμε να σας άρεσε η ιστορία μας και να μάθατε κάποια πράγματα για την μπατερία!!!


Τσάτσης Σταύρος & Φαχουρίδης Αριστοτέλης Β4. 


Δικτυογραφία:

Βιβλιογραφία:
Βιβλίο μουσικής Β' Γυμνασίου (σελ. 42)

2 σχόλια:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!