Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Bob Dylan

 
Ο Μπόμπ Ντίλαν είναι Αμερικανός μουσικός ,ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονούς του. Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 και πραγματικό του όνομα είναι το Robert Allen Zimmerman.
Η καταγωγή του και το ξεκίνημα στη μουσική

O Robert Allen Zimmerman γεννήθηκε στο Νοσοκομείο St Mary του στις 24 Μαΐου 1941, στο Duluth, Μινεσότα, και μεγάλωσε στο Χίμπινγκ της Μινεσότα. Οι παππούδες του,από το γένος του πατέρα του, Άννα και Zigman Zimmerman, μετανάστευσαν από την Οδησσό στη Ρωσική Αυτοκρατορία (νυν Ουκρανία) στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα αντισημιτικά πογκρόμ του 1905. Ο παππούς και η γιαγιά του από τη μεριά της μητέρας του ήταν ο Benjamin και η Lybba EdelsteinΛιθουανοί Εβραίοι που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1902.

Ο Robert Zimmerman έζησε στο Duluth μέχρι την ηλικία των έξι ετών, όταν ο πατέρας του ήταν κτυπημένος από την πολιομυελίτιδα και η οικογένεια επέστρεψε στην πατρίδα της μητέρας του, Χίμπινγκ, όπου ο Robert πέρασε το υπόλοιπο της παιδικής του ηλικίαςRobert Zimmerman πέρασε μεγάλο μέρος της νεανικής  του ζωής ακούγοντας το ραδιόφωνο - πρώτα με μπλουζ και σταθμούς της χώρας και, αργότεραροκ εν ρολ. Δημιούργησε πολλά συγκροτήματα όταν πήγαινε στο γυμνάσιο Χίμπινγκ. Το συγκρότημα Shadow Blasters δεν κράτησε πολύ, αλλά το επόμενο, Το Golden Chords, κράτησε περισσότερο και έπαιξε ροκ εν ρολ και άλλα δημοφιλή τραγούδια.
 Ο Zimmerman μετακόμισε στη Μινεάπολη το Σεπτέμβριο του 1959 και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου νωρίς εστίασε στο ροκ εν ρολ και έδωσε ενδιαφέρον για την αμερικανική λαϊκή μουσική. Το 1985, ο Dylan εξήγησε ότι η προσέλκυση στη λαϊκή μουσική είχε ασκηθεί πάνω του:

     Το ροκ εν ρολ, για μένα δεν ήταν αρκετό ... Υπήρχαν πιασάρικες φράσεις και ρυθμοί που σε κάνει να χορεύεις ... αλλά τα τραγούδια δεν ήταν σοβαρά ή δεν απεικόνιζαν τη ζωή με ρεαλιστικό τρόπο. Ήξερα ότι όταν ασχολήθηκα με την λαϊκή μουσική, ήταν μια σοβαρή απόφαση. Τα τραγούδια είναι γεμάτα με απελπισία, θλίψη, θρίαμβο, περισσότερη πίστη στο υπερφυσικό, πολύ βαθιά συναισθήματα.

Το πρώτο άλμπουμ

Στις αρχές του 1962, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun.
Το 1963 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο The Freewheelin' Bob Dylan, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι Blowin' in the wind. Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός. Η φυσιογνωμία του, ο τρόπος ερμηνείας, οι στίχοι, η μουσική του ,έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Απέκτησε ένα ένθερμο κοινό από, δίνοντας πολλές συναυλίες ενώ στίχοι του γίνονταν συνθήματα για τους νέους.

Πηγές
     
          http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Dylan








                                                            http://www.bobdylan.com/
Παπαδόπουλος Παύλος
Παντελιάδης Φώτης
Παπαδόπουλος Θοδωρής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!