Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

HEAVY METAL


Το Χέβι Μέταλ (αναφέρεται κοινότερα ως metal (Μέταλ)) είναι μουσικό είδος και κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ μουσικής. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 - αρχές '70. και ρίζες του εφορμούν από την Μπλουζ και το ψυχεδελικό ροκ. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτόλεια στο Χέβι Μέταλ δημιούργησαν ένα βαρύ ήχο εστιασμένο στην κιθάρα, στο μπάσο και στα ντραμς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την έντονη παραμόρφωση στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και τα γρήγορα σόλο. Ο οδηγός κριτικής Allmusic αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από τις μυριάδες μορφές ροκ εντ ρολ, το Heavy Metal είναι το πιο ακραίο στην ένταση, αρρενωπότητα και θεατρικότητα».
Το Heavy metal έγινε ευρέως γνωστό την δεκαετία του '80, οπότε αναπτύχθηκαν πολλά από τα γνωστά υποείδη του. Εναλλαγές πιο ακραίες περιορίστηκαν τότε στην Underground μουσική σκηνή, άλλες πάλι όπως το Γκλαμ Μέταλ και το thrash metal γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αργότερα και έως τις μέρες μας, αρκετά υποείδη διεύρυναν τα μουσικά όρια του είδους.


Το Χέβι Μέταλ παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από τον δυνατό, παραμορφωμένο ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας, τους εμφατικούς ρυθμούς, τον πυκνό ήχο μπάσου και την έντονη χρήση των ντραμς. Η ηλεκτρική κιθάρα και η ηχητική ένταση και παραμόρφωση που της αποδίδει ο Ενισχυτής αποτελεί βασικό στοιχείο στο heavy metal. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 κάποια γνωστά συγκροτήματα άρχισαν να χρησιμοποιούν πλέον δύο κιθάρες στις συνθέσεις τους. Το Χέβι Μέταλ απαντά οπαδούς σε όλο τον πλανήτη, ενώ τα πρώτα συγκροτήματα του είδους όπως οι Μπλακ Σάμπαθ προσελκύουν ακόμα και σήμερα ένα ευρύτερο κοινό. Στα μέσα του '70 οι Judas Priest καθώς και άλλοι προχώρησαν την εξέλιξη του είδους αποβάλλοντας τα μπλουζ στοιχεία, ενώ το New Wave of British Heavy Metal (Νέο Κύμα του Βρετανικού Χέβι Μέταλ) ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, δίνοντας στη μουσική μια χροιά Πανκ Ροκ και μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα.
  
Rock in Rio 2001 Iron Maiden ''The Clansman'' 

 

Αν και ο όρος heavy metal χρησιμοποιήθηκε αργότερα, κυκλοφορίες πριν την δεκαετία του '70 θεωρούνται δείγματα πρώιμου heavy metal. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Led Zeppelin, οι Deep Purple και οι Cream και στις Η.Π.Α οι Jimi Hendrix Experience και οι Steppenwolf ενέπνευσαν τις μπάντες που θα δημιουργούσαν αργότερα το ιδίωμα. Ιδιαίτερα το τραγούδι Born to be Wild των τελευταίων θεωρείται από πολλούς το πρώτο heavy metal τραγούδι, καθώς οι στίχοι του περιέχουν την αγαπημένη για τους μεταλλάδες θεματολογία των μοτοσυκλετών και της ταχύτητας, ενώ ο στίχος «heavy metal thunder» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ονομασία του ιδιώματος. .Έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι την ίδρυση των Black Sabbath το 1969 στο Birmigham της Αγγλίας από τους Όζι  Όζμπορν, Τόνι Αίόμι, Γκίζερ Μπάτλερ και Μπιλ Γουαρντ.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970 κυκλοφορεί από τους Black Sabbath ο πρώτος ομώνυμος δίσκος, που θεωρείται από την πλειοψηφία των μεταλλάδων η πρώτη metal κυκλοφορία. Γι' αυτό η ημερομηνία κυκλοφορίας του θεωρείται και η ημερομηνία γέννησης του ιδιώματος.
Black Sabbath ''Paranoid'',1970

Από τη γέννηση της heavy metal έως τη σημερινή μέρα, έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα είδη metal μουσικής.Κάποια από αυτά είναι:
Avant-garde metal - Black metal - Classic metal - Death metal -Doom metal - Folk metal - Glam metal- Gothic metal - Groove metal - NWOBHM - Post-metal - Power metal - Progressive metal - Speed metal - Symphonic metal - Thrash Μetal - Viking metal - Alternative metal - Christian metal - Crossover thrash - Funk metal - Grindcore - Industrial metal - Metalcore - Nu metal - Rapcore- Grunge

Συναυλία του Thrash Metal συγκροτήματος Metallica στη Μόσχα το 1991.Το τραγούδι ονομάζεται Enter Sandman.
Sabaton - Screaming Eagles (2010)
                                 Βιβλιογραφία:
  • Βικιπαίδεια
                         Τα μέλη: 
Ιορδανίδης Γιάννης.
Κανταρτζής Τριαντάφυλλος.
Μωυσίδης Παναγιώτης.
         




2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια εργασια ενδιαφέρον θέμα...το κειμενο δν είναι μεγάλο ούτε κουραστικό..βάλατε και βιντεάκια με αυτό πετύχατε να γίνει η εργασία σας πιο ενδιαφέρουσα πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες, φαίνετε όμως ότι τα περισσότερα τα έχετε κάνει copy paste από το βικιπαίδεια ενώ θα έπρεπε με δικές σας γνώσεις να ολοκληρώσετε την εργασία παντός καλή η προσπάθεια σας..! Τεμπελογλου Βασιλική Γ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εργασία σας μου φαίνεται ενδιαφέρουσα διότι μιλάει για τη χέβι μεταλ μουσική και τα παρακλάδια της. Παρατήρησα όμως ότι οι περισσότερες πληροφορίες ταυτίζονται απόλυτα με της πληροφορίες του wikipedia για την Heavy Metal. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κοιτάξετε γενικά,διάφορες ιστοσελίδες και να πάρετε ιδέες και τέλος να συμμαζέψετε ότι σας φάνηκε πιο ενημερωτικό και να το γράψετε. Όσον αφορά τα βίντεο είναι πολύ ωραία καθώς παρουσιάζονται κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια της Heavy Metal. Μια ακόμα καλή ιδέα θα ήταν να γράφατε μια λίστα με μεταλλάδες του παρόντος και του παρελθόντος και να βάζατε φωτογραφίες τους. Τελειώνοντας θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας και την επόμενη φορά να βάλετε περισσότερα πράγματα μιας και σας επισήμανα μερικές ατέλειες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!