Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΣΑΜΠΑ






Η Σάμπα είναι το πιο δημοφιλές είδος μουσικής από την Βραζιλία.Στις αρχές του 20ου αι. η σάμπα εξελίχθηκε στις γειτονίες του Ρίο ντε Τζανέιρο,όπου κατοικούσαν κυρίως φτωχοί μαύροι,απόγονοι των σκλάβων.Η δημοτικότητα της σάμπα αναπτύχθηκε τον 20ο αι. παράλληλα με το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ Η ΣΑΜΠΑ
Οι προετοιμασίες για το καρναβάλι στην Βραζιλία διαρκούν πολλούς μήνες.Σε αυτό το διάστημα δημιουργούνται διάφορες σχολές σάμπα,που εκπροσωπούν η κάθε και μια φαβέλα.Ο επικεφαλής της κάθε ομάδας επιλέγει ένα θέμα, το οποίο δηλώνεται με το άρμα και τα κοστούμια της ομάδας.

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΣΑΜΠΑ




Ένας πολύ σημαντικός συνθέτης σάμπα είναι ο Ζόγιο Ζιλμπέρτο,που με τους ρυθμούς στην κιθάρα του έδωσε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτού του είδους την μουσική.Ο Ζόγιο Ζιλμπέρτο γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1931 στην Juazeiro,Bahia.Για επτά χρόνια η καριέρα του ήταν σε χαμηλο επίπεδο.Είχε σπάνια οποιαδήποτε εργασία και ήταν εξαρτημένος από τους φίλους του,έτσι έπεσε σε κατάθλιψη από την οποία το 1955 με την βοήθεια του Λουίς Τέλλας ο οποίος τον πήρε στην Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία






ΠΗΓΕΣ:

2 σχόλια:

  1. George πάρα ποlύ ωραία εργασία... ΜΠράβο... Ωραία δομή,προσεγμένο και ευανάγνωστο κείμενο, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό...Γενικά μια αρκετά ολοκληρωμένη εργασία...
    Χαριτίδης Κων/νος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία εργασία!!! Το κείμενο είναι μικρό αλλά έχεις βάλει αρκετά βίντεο που καλύπτουν το θέμα που έχεις διαλέξει. Γενικά είναι μία πολύ καλή εργασία!!!



    ΖΩΗ ΤΣΟΤΣΙΟΥ Β4

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!