Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΒΙΟΛΙ


 ΤΟ ΒΙΟΛΙ
   Το βιολί είναι ένχορδο μουσικό όργανο και από πολλούς θεωρείτε ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων. Έχει τέσσερις χορδές διαφορετικού τονικού ύψους και παίζεται με δοξάρι. Το συνηθισμένο μήκος του είναι γύρω στους 60 πόντους και παίζεται στηριγμένο στον ώμο ενώ με το ένα χέρι, ο μουσικός, απλώς πιέζει τις χορδές και με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω τους. 
  Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή του βιολιού αλλά όχι κάτι ξεκάθαρο. Μια από αυτές θεωρεί ότι το βιολί προέρχεται από τα ένχορδα μουσικά όργανα που έφεραν στην Ευρώπη οι Άραβες τον 8ο αιώνα. Μια άλλη, πιο επικρατέστερη, ισχυρίζεται ότι το βιολί κατάγεται από σλάβικα λαϊκά μουσικά όργανα του τύπου της κριτικής και της ποντιακής λύρας.
  Το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του βιολιού που γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργήθηκαν και τελειοποιήθηκαν στην βόρεια Ιταλία μετά από τον 16ο αιώνα. Μεγάλες οικογένειες κατασκευαστών όπως οι Αμάτι, Γκουαρνέρι και Στραντιβάριους κατασκεύασαν αξεπέραστα σε ποιότητα κατασκευής και ηχόχρωμα βιολιά, τα οποία προτιμούν σολίστες από όλο τον κόσμο ακόμη και σήμερα.
   Στην ιστορία της μουσικής το βιολί κατέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο ως σόλο όργανο. Μαζί με την βιόλα, το βιολοντσέλο και το κοντραμπάσο έγιναν το κέντρο της κλασικής συμφωνικής ορχήστρας και το κλασικό κουαρτέτο ενχόρδων. Μεγάλοι δάσκαλοι και συνθέτες όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρντ και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν έγραψαν μουσική για σόλο βιολί.
  Στην Ελλάδα το βιολί από τον 19ο αιώνα είχε εισαχθεί σε διάφορα σχήματα δημοτηκής και λαϊκής ορχήστρας. Γνωστότερος λαϊκός σολίστας και συνθέτης είναι ο αυτοδίδακτος Γιώργος Κόρρος. Γνωστότερος σολίστας συμφωνικής μουσικής είαι ο Λεωνίδας Καβάκος  









Βιβλιογραφία

Βιβλίο Μουσικής Β ταξης σελίδα 79

Δικτυογραφία


ttp://el.wikipedia.or g/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AF


ΡΕΝΙΑ ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ Β4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!