Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ραπ: Η ιδεολογία της βίας και της αντίστασης

*Ο τίτλος της εργασίας μας είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο του συγγραφέα Σάββα Πατσαλίδη, Η μουσική rap και η ιδεολογία της βίας και της αντίστασης, Μουσικολογία τ/χ.12-13(2000),σελ. 189-205


Ετυμολογία-Ρίζες
Η αγγλική λέξη RAP/ΡΑΠ προέρχεται από τις επίσης αγγλικές λέξεις rythm and poetry που σημαίνει ρυθμός και ποίηση. 
Η ραπ μουσική ξεκίνησε από τους δούλους της Δυτικής Αφρικής, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έβγαζαν από μόνοι τους στιχάκια με θέμα φυσικά τη δύσκολη και αβάσταχτη ζωή τους. Τα στιχάκια λοιπόν γινόταν όλο και πιο γνωστά ανάμεσα στους νέους -κυρίως- της περιοχής. Στόχος τους ήταν να μεταφέρουν ιστορίες και γεγονότα ρυθμικά, όπως είναι ακόμα και τώρα τα lyrics των rap τραγουδιών. Τα στιχάκια αυτά άρχισαν να μελοποιούνται σιγά σιγά, έχοντας ως έμπνευση τη μουσική που ακουγόταν από τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στις αυλές των σχολείων, όπως τα παλαμάκια και μικρές αυτοσχέδιες μελωδίες που τραγουδούσαν τα παιδάκια παίζοντας σκοινάκι. Στις αρχές του 1920 οι μελοποιημένοι στίχοι (ραπ) έγιναν γνωστοί στους μαύρους της Αμερικής αλλά και σε λευκούς, ιδιαίτερα στο δέλτα του Μισισιπή. Οι στίχοι αυτοί είχαν θέμα συχνά τοπικές ιστορίες για μυθικά τέρατα ή διάφορους άλλους μύθους. Ένας από τους πρωτεργάτες της ραπ που έγινε γνωστός ήταν ο DJ Kool Herc.
                                                                                        

Η χρυσή εποχή


 Η <<χρυσή εποχή>> της ραπ ξεκίνησε τα τέλη του '80 και τελείωσε τις αρχές του '90, ιδιαίτερα το '93 ή '94. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρήθηκε χρυσή εποχή της ραπ γιατί τότε έγιναν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη λυρική στιχουργική της ραπ. Ο συγγραφέας   William Jelani Cobb είπε "σε αυτά τα χρυσά χρόνια, μια σημαντικά μεγάλη μάζα θαυμάτων του μικροφώνου δημιουργούσαν πραγματικά τον εαυτό τους και την τέχνη ταυτόχρονα". Η Allmusic είπε "οι PE's Chuck D,Bigg Daddy Kane,KRS-One και Rakim εφηύραν τα πιο περίπλοκα λογοπαίγνια και τη ρυθμική της μεταγενέστερης hip hop". Το τέλος της χρυσής εποχής σηματοδότησε το τέλος της πιο καινοτόμου περιόδου της ρυθμικής.
                  
Freestyle και μάχες
Υπάρχουν δύο είδη freestyle rap: το ένα είναι αυτό που έχει σενάριο (απαγγελία) και δεν έχει ιδιαίτερο επιτακτικό θέμα. Το δεύτερο λέγεται τυπικά "freestyling" ή "spitting" και είναι ο αυτοσχεδιασμός στίχων σε ραπ στυλ. Όταν κάποιοι rappers κάνουν freestyle, πολλές φορές χρησιμοποιούν παλιότερους στίχους ή ακόμα "εξαπατούν" αφού προετοιμάζουν τμήματα ή ολόκληρα κομμάτια εκ των προτέρων. Οι rappers πολλές φορές χρησιμοποιούν μέρη ή αντικείμενα από το κοντινό τους περιβάλλον και τονίζουν χαρακτηριστικά του αντιπάλου τους (συνήθως αρνητικά) για να αποδείξουν την αυθεντία και την πρωτοτυπία τους.
Μάχες ραπ είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο ή και περισσότερων rappers μπροστά σε κοινό. Στις μάχες συχνά χρησιμοποιείται freestyle. Ο νικητής της μάχης αποφασίζεται από το κοινό ή από προ επιλεγμένους κριτικούς. Σύμφωνα με τον Kool Moe Dee, μια επιτυχημένη μάχη βασίζεται στις αδυναμίες του ενός και όχι στις ισχυρές δυνατότητες του άλλου. Οι εκπομπές στην τηλεόραση αναμεταδίδουν μάχες. Οι ραπ μάχες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό από την ταινία του κορυφαίου rapper Eminem 8 Mile. Οι δυνατότεροι rappers μπορούν να παρουσιάσουν όλο το κομμάτι τους. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι όταν σχολιάζει κάποιος τον τρόπο που ντύνεται, μιλά ή και την εμφάνιση του αντιπάλου του.

                                                                

Διάσημες γυναίκες ράπερ
Παρόλο που όλοι είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε άντρες να ραπάρουν, τα τελευταία χρόνια έχουν και οι γυναίκες μεγάλη θέση στη σκηνή της ραπ. Η Nicki Minaj μάλιστα κατάφερε να κερδίσει 4 από τους γνωστότερους ράπερ σε ένα γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε πέρσι.Οι διασημότερες γυναίκες ράπερ είναι οι εξής :
1.Nicki Minaj

2.Lil Kim
3.Trina
4.Nelly Furtado
5.Fergie
6.MC Lyte
7.M.I.A.
8.Missy Elliot
9.Eve
10.Queen Latifah


8 καλύτεροι ράπερ των περασμένων εποχών (από δημοσκόπιση σε ιστοσελίδα με μουσικό περιεχόμενο)
8.Slick Rick

7.Big Daddy Kane
6.Busta Rhymes
5.LL Cool J
4.Snoop Dogg
3.KRS One
2.Rakim
1.Tupak Shakur


Οι 10 καλύτεροι ράπερ της δεκαετίας (από ιστοσελίδα με διαφόρων θεμάτων λίστες)

Ένα τραγούδι στάση στην ιστορία της ραπ από τον ένα και μοναδικό Eminem με όνομα Cleanin' Out My Closet. Το τραγούδι αυτό,όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, αφιερώνει στη μητέρα του η οποία "μου έχει κάνει τη ζωή δύσκολη" και "μου στέρησε τα παιδικά μου χρόνια και με έκανε να πιστεύω πως ήμουν σχεδόν νεκρός" όπως έχει πει ο ίδιος.Μέσω αυτού του κομματιού κατηγορεί τη μητέρα και τον πατέρα του, τονίζοντας γεγονότα της ζωής τους και προσβάλλοντας ευθέως και τους δύο.
 Το δεύτερο τραγούδι σε σειρά είναι το Ni***s In Paris από δύο γνωστούς με αναγνωρισμένο το ταλέντο τους, Jay-Z και Kanye West. Το τραγούδι αυτό αποτελεί παράδειγμα για ραπάρισμα αφού οι δυο καλλιτέχνες τηρούν τους "κανόνες" της ραπ.












Το τρίτο τραγούδι ανήκει σε ακόμα δύο κορυφαίους ράπερ της εποχής μας, Lil Wayne και Rick Ross. Ο τίτλος του είναι John (If I Die Today) και αναφέρεται στον John Lennon και τη μνήμη που άφησε πίσω του.












Τέλος, μια επιτυχία απο την παγκοσμίως γνωστή ράπερ Nicki Minaj με όνομα Did It On 'em. Ένα ακόμα τραγούδι-παράδειγμα για ραπάρισμα. Με αυτό το τραγούδι "τα χώνει" στους haters, σε αυτούς που εκφράζουν αρνητική άποψη στη μέχρι τώρα πορεία της. Αναφέρει τα επιτεύγματά της και τα λεφτά της, κάτι που κάνουν πολλοί ράπερς.




Δικτυογραφία
http://en.wikipedia.org/wiki/Rapping
 http://www.the-top-tens.com/lists/best-female-rapper.asp
 http://hiphop4elements.blogspot.com/2011/03/hip-hop.html


Ομάδα
Καϊσίδου Μαρία Γ2
Κίτα Κρίστι Γ2
Λουπεϊδου Ελίνα Γ2
Μαυρόπουλος Θανάσης Γ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!