Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

                                       PUNK ROCK

Η punk rock εμφανίστηκε την δεκαετία των 70΄s.Τα χαρακτηριστικά της punk rock είναι οι δυνατές κραβγες των τραγουδιστών στην αρχή,στη μέση αλλα και στο τέλος του τραγουδιού.Επίσης τα τραγούδια έχουν διάρκια περίπου 2 με 3 λεπτά.









Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αναπτύχθηκε ενα νεο πιο επιθετικό στυλ, όπως hardcore και Oi! είχε γίνει η κυρίαρχη λειτουργία του punk rock. Μουσικοί εμπνέονται από την πανκ όπου  επιδιώκει επίσης ένα ευρύ φάσμα από άλλες παραλλαγές, δίνοντας αφορμή για post-punk και την εναλλακτική ροκ κίνημα.
 Μέχρι τα τέλη του 1976, συγκροτήματα όπως οι Ramones, στη Νέα Υόρκη, και οι Sex Pistols και τους Clash, στο Λονδίνο, είχαν αναγνωριστεί ως η εμπροσθοφυλακή ενός νέου μουσικού κινήματος. Την επόμενη χρονιά  το punk rock εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, και έγινε ένα σημαντικό πολιτιστικό φαινόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το μεγαλύτερο μέρος,η πανκ ρίζωσε στις τοπικές σκηνές που είχαν την τάση να απορρίπτουν συνεργασία με την επικρατούσα τάση.





Οι μουσικοί του punk rock αποστασιοποιήηκαν απο τις ακριβές παραγογές των δίσκων της ντισκο.
Το punk rock ξεκίνησε ως αισθητικό κίνημα στην Αμερική,με καλλιτέχνες όπως ο Richard Hell
και ο Patti Smith.

Η ελληνική πανκ ροκ σκηνή ήταν μικρή αλλά δραστήρια στην Αθήνα, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Όπως και αλλού, το πανκ υιοθετήθηκε σαν υποκουλτούρα και τρόπος ζωής από διαφορετικά άτομα και ομάδες, το κοινό στοιχείο όμως ήταν η νεανική οργή και ο χλευασμός του κατεστημένου οικοδομήματος, αλλά και το πάθος για ελευθερία. Περί τα μέσα της δεκαετίας η Θεσσαλονίκη ανέδειξε κι αυτή μια δραστήρια σκηνή με συγκρότημα όπως οι  Γκούλαγκ,
Πολλά νεότερα πανκ και hardcore συγκροτήματα όπως οι Ναυτία ή οι Ξεχασμένη Προφητεία, υιοθέτησαν την πρακτική της αυτοδιαχείρισης μετά το '90, και σταδιακά δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και ομάδων που στήριξαν και στηρίχτηκαν από τα συγκροτήματα αυτά όπως οι ξακουστές καταλήψεις Villa Amalias και "Λέλας Καραγιάννη" στην Αθήνα και η Villa Varvaras στη Θεσσαλονίκη. Το πανκ, το hardcore και το crust, μετεξελίξεις του πανκ όταν αυτό αναμείχθηκε με το metal και το hardcore, δεν είναι βέβαια τα μόνα μουσικά ιδιώματα που εμφανίζονται στην αυτοδιαχειριζόμενη μουσική σκηνή, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Οι σύγχρονες πανκ μπάντες σπάνια κατάφεραν να δημιουργήσουν σκηνή με συνέχεια, σε αντίθεση με την αυτοοργανωμένη μουσική σκηνή που, αν και τα συγκροτήματα ήταν συχνά βραχύβια, κατόρθωσε να επιζήσει μέχρι και σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια μπάντα μπορεί να γίνει περισσότερο γνωστή, δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς, όπως συνέβη στην περίπτωση των Αντίδραση ή των Ομίχλη.




                                                                 PUNK ROCK
                                 


                                                            ΤΕΛΟΣ
Ηλιας Μαυρίδης
Κωστας Καρυπιδης
Παναγιωτης Λαμπριανίδης














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!