Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ-ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ


Η «Ταραντέλα » είναι ο πιο χαρακτηριστικός τελετουργικός χορός της κάτω Ιταλίας. . Ο παραδοσιακός χορός της κάτω Ιταλίας, η ταραντέλα, συνδέεται μα την αρχαία ελληνική αποικία του Τάραντα που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πρίντεζι και στο Λέτσε και στον πυρήνα των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο.
Συνδέεται λοιπόν με ένα φαινόμενο που ονομαζόταν ταραντισμός. Ο ταραντισμός ήταν μια μορφή κρίσης μανίας που θεωρούσαν ότι οφειλόταν στο τσίμπημα μιας αράχνης για αυτό και ονομάζεται και ταραντέλα  από το τσιμπάω.
Το φαινόμενο του ταραντισμού παρουσίασε πολύ μεγάλη έξαρση στο χορό της κάτω Ιταλίας και κυρίως με επίκεντρο τα ελληνόφωνα χώρια. Αρκετές κινήσεις θυμίζουν εικόνες από αρχαία αγγεία σε χορό και οι γυναίκες κυρίως είναι αυτές που παίρνουν το ταμπορέλλο το ντέφι, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα το έπαιζαν οι βακχίδες οι ακόλουθες του Διόνυσου.
Οι χορευτές και χορεύτριες παίζουν παρά πολύ με τα χρώματα κάθε πανί διαφορετικού χρώματος που κρατάνε αναφέρεται σε αράχνη διαφορετικού χρώματος. Όλα αυτά δεν είναι απλοί χοροί αλλά μια τελετουργία που μας πηγαίνει πίσω στην αρχαία Ελλάδα και έχει διατηρηθεί με θαυμαστό τρόπο σε αυτόν τον απομονωμένο πυρήνα των χωριών γύρω από τον Τάραντα.. 
   
 


ΔΥΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.musicheaven.gr
 http://www.youtube.com
ΣΤΙΧΟΙ ΤΑΡΑΝΤΕΛΑΣ  
   http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=17451




ΜΑΡΙΑ  ΓΟΡΙΔΑΡΗ &  ΕΜΥ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ  Β1



4 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΩ,ΩΡΑΙΑ ΧΟΡΕΨΑΤΕ,ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΜΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΔΩΣΑΤΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΩ,ΩΡΑΙΑ ΧΟΡΕΨΑΤΕ,ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΜΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΔΩΣΑΤΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΤΣΙΟΦΑΣ ΝΙΚΟΣ Γ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ .

      Διαγραφή
  3. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!