Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ένας θρύλος γεννιέται στην Σμύρνη


Μάρκος Βαμβακάρης

Λιγα λόγια για την ζωή του:
Ρεμπέτης, από τους ακρογωνιαίους λίθους της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών και ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, έφερε όμως το «μικρόβιο» της μουσικής. Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια.
Πριν καλά - καλά ξεκινήσει το σχολείο, ο Μάρκος αναγκάστηκε να διακόψει, διότι πήραν τον πατέρα του στο στρατό, και έπιασε δουλειά με τη μητέρα του σε ένα κλωστήριο. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης, οπωροπώλης, λούστρος, και το 1917, σε ηλικία 12 ετών, έφυγε για τον Πειραιά. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στα Ταμπούρια κι έπιασε δουλειά ως γαιανθρακεργάτης. Δούλεψε ακόμα ως λιμενεργάτης και ως εκδορέας στα σφαγεία, ενώ τα βράδια σύχναζε στους τεκέδες, όπου το 1924 άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι. Εντυπωσιάστηκε και μέσα σε ελάχιστους μήνες έγινε ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Την περίοδο αυτή έκανε και τον πρώτο του γάμο με τη Ζιγκοάλα, την οποία όπως έλεγε μίσησε στο τέλος όσο καμία άλλη γυναίκα στον κόσμο.

Το 1925 κατατάχθηκε στο στρατό και όταν απολύθηκε άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Έως το 1933 είχε γράψει πάνω από 50 τραγούδια και με την πιεστική παρότρυνση του Σπύρου Περιστέρη, o Μάρκος Βαμβακάρης γραμμοφώνησε στην Odeon τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι στην Ελλάδα, που από τη μία μεριά είχε το «Καραντουζένι» (Έπρεπε να 'ρχόσουνα μάγκα μες στον τεκέ μας) και από την άλλη μεριά το «Αράπ» (ένα σόλο ζεϊμπέκικο).
Το 1925 κατατάχθηκε στο στρατό και όταν απολύθηκε άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Η περίοδος λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και η πιο παραγωγική. Τα τραγούδια του έβγαιναν σε δίσκους και ο Μάρκος έγινε περιζήτητος. Αφού περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε πολλές ακόμα πόλεις, άρχισε εμφανίσεις στον Βοτανικό, μαζί με τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Κώστα Καρίπη και τον Στέλιο Κερομύτη.

Όριστε μερικές από τις πολλές επιτυχίες του:
Φραγκοσυριανή

Όσοι έχουνε πολλά λεφτά




Πληροφορίες από:
http://el.wikipedia.org/wiki
http://www.sansimera.gr/biographies/348
http://www.youtube.com/

2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συμμαθητές:

    Η εργασία σας είναι πάρα πολύ καλή και σωστά δομιμένη.Ακόμα τα video και οι φωτογραφείες είναι καλες και ουσιαστικές δηλαδή δίνουν τον αναγνωστη πολλές πληροφορίες για αυτόν.Αλλά πιστεύω πως είπατε πολλά πανω στην ζωή του παρά στην μουσική του και αφτό με ενόχλησε αρκετά.Σε γενικές ώμος γραμμές ήταν μια πολύ καλά εργασία!


    ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ
    ΚΥΡΙΑΚΟΣ Β'4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμμ... τελικά στη Σμύρνη ή στη Σύρο γεννήθηκε ο θρύλος της ρεμπέτικης μουσικής Μάρκος Βαμβακάρης? Με μπερδέψατε κάπως... :) Επίσης, χωρίς εμένα να με ενοχλούν οι λεπτομέρειες για τη ζωή του, γιατί κατά τη γνώμη μου τις πλέκετε ωραία με τη μουσική του πορεία, γράφετε για τα χρόνια μετά το στρατό, λίγο πριν το Β' παγκόσμιο για την πιο παραγωγική του περίοδο κάνετε απλή αναφορά κι η αφήγησή σας τελειώνει με αναφορά στη συνεργασία του με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του... Μετά, τι έγινε: Μας αφήσατε μετέωρους. Μήπως η αφήγησή σας αφορά τελικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του Βαμβακάρη; Χαρακτηριστικές οι εικόνες και τα βίντεο, κάνατε καλή επιλογή! Ενδιαφέρουσα και η πηγή sansimera.gr για βιογραφίες! Εύγε!
    (ξεχάσατε να την υπογράψετε, δε βλέπουμε τα ονόματά σας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!