Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Παράξενα αφρικάνικα μουσικά όργανα

Ας δούμε λοιπόν τα πιο παράξενα αφρικάνικα μουσικά όργανα.


Πρώτα θα δούμε το όργανο που ονομάζεται slit drum, στην ουσία είναι ένα τύμπανο με σχισμή. 
Το κατασκεύαζαν από συμπαγές κομμάτι ξύλου που σκάβονταν για να αφήσει ένα άνοιγμα στην πάνω πλευρά.Οι άκρες αυτής της σχισμής είναι άνισου πάχους και παράγουν δύο διαφορετικούς ήχους.Μερικές φορές τοποθετείτε και κερί στο εσωτερικό της μιας πλευράς για να αλλάξει το τονικό ύψος.

Ακολουθεί το μουσικό τόξο, το οποίο το χρησιμοποιούν κάποιες φυλές στις τελετές του κυνηγιού τους.Αποτελείτε από ένα τοξωτό κλαδί και από μια χορδή ενός αναρριχητικού φυτού.Η χορδή τεντώνεται στις δύο άκρες του κλαδιού και κρατιέται μπροστά από το μισάνοιχτο στόμα του εκτελεστή.Όταν τη χτυπά με ένα λεπτό κλαδί, η χορδή παράγει ήχο.Για να παράγει μια άλλη νότα αγγίζει τη χορδή με τη γλώσσα.
   

Αυτό που μου τράβηξε πιο πολύ την προσοχή όμως είναι το όργανο Μπίρα (mbira) ή αλλιώς σάντσα (sanza).Αποτελείται από μια σειρά ευέλικτες λάμες διαφορετικού μεγέθους, πάνω σε έναν ξύλινο δίσκο ή σε ένα τραπεζοειδής ηχείο.Ο εκτελεστής κρατάει με τα δύο χέρια το όργανο και χρησιμοποιεί τους αντίχειρες για να χτυπάει τις άκρες των λαμών.



Το τελευταίο όργανο που θα δείξω είναι επίσης πολύ περίεργο. Μιλάς για το όργανο το οποίο λέγεται Μίρλιτον (mirliton) ή καζού (kazoo).Κατασκευάζεται από κούφιες κολοκύθες. Η τρύπα στην οποία βάζει ο εκτελεστής το στόμα του είναι συνήθως πλάγια και στο μικρότερο άκρο της τοποθετείτε μια μεμβράνη. Ο εκτελεστής τραγουδά μέσα στο όργανο και η μεμβράνη παράγει έναν ήχο σαν βόμβο. Έτσι δίνεται στη φωνή χροιά οργάνου.


VIDEO:
ΜΟΥΣΙΚΉ ΜΕ SLIT DRUM


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ :
Βιβλίο Μουσικής σελίδα 17
ΔΥΚΤΙΟΓΡΑΦΊΑ :
goole εικόνες




ΤΣΙΤΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Β4






    













2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό σάιτ απλώς αυτό που έψαχνα εγω ήταν γενικά όργανα των Αφρικάνων και όχι τα πιο περίεργα.Αναγκάστηκα να γράψω μόνο αυτά αλλά δεν πειράζει... Ευχαριστώ για την βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω για αυτα που γραψατε, με βοηθησαν παρα πολυ σε μια εργασια του σχολειου μου! καλυτερο απο τη βικιπαιδεια γιατι μου τα εβγαζε αγγλικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!