Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Electro και house μουσική




Electro και house μουσική




Η house μουσική και η ηλεκτρονική μουσική, είναι τα δύο μουσικά είδη που έχουν αντέξει στην καταιγίδα που έφερε μαζί του το millennium. Σε μια εποχή αμφισβήτησης των πάντων και ανατροπών, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστη η μουσική. Στη λογική αυτή, νέα μουσικά κινήματα ξεπετάχτηκαν, ενώ άλλα εξαφανίστηκαν μαζί με τους εκπροσώπους τους.

Η house είναι ένα τέτοιο μουσικό κίνημα που ξεσήκωσε τη νεολαία από τα τέλη των 80’s και μέχρι σήμερα συνεχίζει να παράγει μουσική, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια κορεσμού και κάμψης. Παράλληλα μαζί της εξελίσσεται η ακόμα πιο σύγχρονη πλευρά της μουσικής, που ονομάζεται electro.


Το ξέσπασμα της house


Η αρχή έγινε στα στενά του βιομηχανικού Detroit και του Chicago. Τέλη δεκαετίας του ’80 και νέοι αυτών των πόλεων, κυρίως στις υποβαθμισμένες πλευρές τους, θέλουν να εκφραστούν και να μιλήσουν για τις επιθυμίες, τα γούστα, τις αγωνίες, αλλά και τον τρόπο διασκέδασής τους. Είναι μέλη μιας περιθωριοποιημένης κοινότητας, λατίνοι, αφρο – αμερικανοί ή gay, αλλά ξέρουν καλή μουσική και θέλουν να το δείξουν και στον υπόλοιπο κόσμο. 
Ξεκινούν μια σειρά από πάρτι, σε σπίτια στο Chicago, τα οποία αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα και έτσι η μουσική τους ξεφεύγει από τα στενά όρια της γειτονιάς ή της πόλης τους. Έτσι κάπως, προέκυψε η ...house. Ακουμπούσε στο πνεύμα, στο σώμα και στην ψυχή και γι’ αυτό βρήκε τόσο μεγάλη απήχηση. 

 
Γρήγορα πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από την Βρετανία, κατέκτησε την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο. Πάνω στις βάσεις που έφτιαξε η house πάτησαν άλλα, πιο underground κινήματα και κατάφεραν να γίνουν γνωστά, όπως το hip – hop και το rave. 




Η αλματώδης εξέλιξή της έγινε όταν συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο τρόπο διακοπών και διασκέδαση, όπως παρουσιάστηκε μέσα από την Ibiza της Ισπανίας. 
Η ένταση, ο χορός μέχρι πρωίας και η απόλυτη εκτόνωση, διοχετεύτηκαν στο σύνολο της νεολαίας του δυτικού, ανεπτυγμένου κόσμου και έγιναν στάση ζωής. Το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Ληντς ήταν οι πρώτες πόλεις της Αγγλίας που δέχτηκαν αυτό το κύμα μουσικής ενέργειας και το προώθησαν με τη σειρά τους στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις του νησιού, αλλά και της Ευρώπης, γενικότερα.

Όπως κάθε μουσικό κίνημα που σέβεται τον εαυτό του, δημιούργησε τα ανάλογα παρακλάδια εξέλιξης και δημιουργίας. Έτσι, εκτός από την κλασική house, μπορούμε να βρούμε : Acid House, Ambient House, Disco House, Electro House, French House, Funky House, Garage House, Gospel House, Latin House, Progressive House, Tech House, Tribal House και πιο πρόσφατα, Vocal House.


Η σειρά της ηλεκτρονικής μουσικής


Η electronica ή σκέτο electro, δημιουργήθηκε παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κάνει εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαζί με όλες τις ανέσεις και τις προοπτικές που παρέχουν και ουσιαστικά, τώρα πια, διανύει μια ανοδική, όσο και παράλληλη πορεία με την house. Ηχοχρώματα δημιουργούνται από το μηδέν, τροποποιούνται, αναμιγνύονται, βιομηχανικοί θόρυβοι μετατρέπονται σε ...μελωδίες, δένονται πάνω στο ρυθμό, τρέχουν μαζί μα τα beat. Τα πρώτα γερά θεμέλια, βέβαια, μπήκαν επίσης στα 80’s από μπάντες όπως οι κορυφαίοι Depeche Mode ή οι New Order, που είχαν και μια πιο punk χροιά, προερχόμενοι από τις πιο downtown γειτονιές της Γηραιάς Αλβιόνας. Την σκυτάλη πήραν μπάντες όπως οι υπέροχοι Massive Attack και οι Chemical Brothers, για να συνεχίσουν ένα σωρό dj’s, λιγότερο ή περισσότεροι καλοί, που παράγουν μουσική, μέσα από το PC τους. 

Κάθε τι όμως, που αποτελεί τέχνη έχει την ικανότητα να δανείζει και να δανείζεται. Το ίδιο ισχύει και στην μουσική. Η πρόσμιξη της electro με την house στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως επίσης και με άλλα μουσικά είδη. Υπάρχει μια punk mainstream σκηνή που αναβιώνει και που αξιοποιεί το electro για να βγει πιο δυνατά προς τα έξω. 

Όπως και να έχει η ουσία είναι ότι τόσο η house, όσο και η electrο έχουν ανοίξει νέους δρόμους στη μουσική και σίγουρα δεν έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού. Έχουν πολλά να προσφέρουν και εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να περιμένουμε να απολαύσουμε και άλλα μουσικά διαμάντια. 

Tα δυο αυτά μουσικά κινήματα, σε συνδυασμό με την R 'n B, κυριαρχούν στα ηχεία των κλαμπ και ξεσηκώνουν το κοινό. Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση, μπορείς να κάνεις κλικ στα 10 κορυφαία κομμάτια της dance μουσικής, όπως παρουσιάζονται στο πιο επίσημο chart, το Official Chart του BBC Radio1. Τα περισσότερα είναι γυρισμένα λαμβάνοντας υπόψη "πραγματικές συνθήκες": Τα αυτοσχέδια πάρτι σε δρόμους και σπίτια, την έξαψη και την ενέργεια που διαπερνά το κορμί των θαμώνων των κλαμπ, την επιτηδευμένη πόζα χορευτών και τραγουδιστών. 


Κάνοντας κλικ θα καταλάβεις - και το πιθανότερο θα παρασυρθείς:

1. Yolanda Be Cool & DCUP : We no speak Americano



2. Μagnetic Man : I need Air (feat.Anglea Hunte)



 3.Afrojack - Doing It Right (Original Mix)




4. Kelly Rowland : Commander (feat.David Guetta)


 


5. David Guetta : Gettin' over you (feat. Chris Willis)


 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:


http://www.menslounge.gr/entertainment/mousiki/mousiki_h_kuriarxia_tou_house_kai_tis_electro.html
http://www.google.gr/imghp
http://www.youtube.com/watch?v=ED_urRkXg0k&feature=related


Επίσης μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μια παρόμοια εργασία δημοσιευμένη στο blogspot η οποία είναι επίσης ενδιαφέρουσα:


http://musicstorytelling.blogspot.com/2009/02/electro-trance.html


Οκροτζανασβίλι Ζουράμπι
Ποιμενίδης Χρήστος
Παρκοσίδης Άγγελος
Νταλαμπίρας Γιώργος

1 σχόλιο:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!