Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Μαρία Κάλλας




Τα πρώτα χρόνια της Μαρίας Κάλλας









Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου το Δεκέμβριο του 1923 στη νέα Υόρκη. Οι γονείς της Ευαγγελία Δημητριάδη και Γιώργος Καλογερόπουλος ενώ έμεναν στην Αθήνα πήγαν ως μετανάστες στις Η.Π.Α. όπου εκεί ο πατέρας της το 1929 αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas.Λίγα χρόνια αργότερα η Μαρία ξεκινά τα πρώτα μαθήματα πιάνου μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη. Σε ηλικία 11 ετών έλαβε το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R. Το 1937 πηγαίνει στην Αθήνα ακολουθώντας τη μητέρα της μετά από το χωρισμό των γονιών της. Αρχικά, αν και μικρότερη από το ηλικιακό όριο εισαγωγής, εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη με καθηγήτρια τη Μαρία Τριβέλλα ενώ ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου δίδασκε η Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και η οποία θεωρείται ως η κατ’ εξοχήν δασκάλα της Κάλλας.


Στις 2 Απριλίου 1939σε μία μαθητική παράσταση της "Αγροτικής Ιπποσύνης" κάνει το σκηνικό της ντεμπούτο ως Σαντούζα του Πιέτρο Μασκάνι από το Ωδείο Αθηνών. Λίγο πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου έρχεται η πρώτη συνεργασία της με την εταιρεία της Λυρικής Σκηνής Αθηνών και στις 21 Οκτωβρίου του 1940, ερμηνεύει τραγούδια από τον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Βασιλικό Θέατρο. Η συνεργασία της με τη Λυρική Σκηνή θα συνεχιστεί και στις 21 Ιανουαρίου 1941 στην πρώτη της μελοδραματική εμφάνιση θα υποδυθεί τη Βεατρίκη στο έργο "Βοκκάκιος" του Φραντς φον Σουπέ στο κινηματοθέατρο Παλλάς.


Στις 27 Αυγούστου του 1942 στο θερινό θέατρο Παρκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος ερμηνεύει "Τόσκα" του Τζιάκομο Πουτσίνι, όπου είναι και η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση σε όπερα Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε συναυλία της Λυρικής στη Θεσσαλονίκη. Στις 19 Φεβρουαρίου ερμηνεύει τη Σμαράγδα στον "Πρωτομάστορα" του Μανώλη Καλομοίρη, και εννέα μέρες αργότερα συμμετέχει σε μεγάλη συναυλία για τα συσσίτια της Νέας Σμύρνης στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ. Στις 12 Δεκεμβρίου ερμηνεύει άριες του Μπετόβεν και του Ροσίνι σε συναυλία.



Η Μαρία Κάλλας διέπρεψε στη Λυρική σκηνή. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους κατακτητές και επιστρέφει στις ΗΠΑ. Εκεί ξεκινά την προσπάθεια εργασίας αρχικά στη μητροπολιτική όπερα. Της κάνουν προσφορά για δυο ρόλους την οποία απορρίπτει. Γνωρίζεται με τον Τζοβάννι Τζενατέλλο και βρίσκεται στην Ιταλία. Εκεί εμφανίζεται στην Αρένα και παντρεύεται τον βιομήχανο Μενεγαίνι ο οποίος την βοηθά να καλυτερέψει την εμφάνισή της. Κάνει καλλιτεχνικές εμφανίσεις στο Μπουένος Άιρες και το Μεξικό.
Το 1951 εμφανίζεται στη Σκάλα του Μιλάνου με μεγάλη επιτυχία. Το 1957 εμφανίζεται στην όπερα της Νέας Υόρκης. Το 1957 επιστρέφει στην Αθήνα, εμφανίζεται στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού και γνωρίζει τον Αριστοτέλη Ωνάση μια σχέση που έμεινε στην ιστορία. Η ζωή της τρέχει ανάμεσα από Αθήνα, Ιταλία, Παρίσι. Ελπίζει να παντρευτεί τον Ωνάση, αλλά μάταια και βυθίζεται σε κατάθλιψη και κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Η τελευταία εμφάνιση έγινε στην Ιαπωνία το 1974. Πέθανε το 1977 στο Παρίσι, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία αλλά αλλάξτε ρε γραμματοσειρά. δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε κάποια σημεία τι λέτε..κατα τα άλλα nc!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!