Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν


Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη το 1770. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση. Ο Μπετόβεν συνέχισε να συνθέτει έργα ενώ συγχρόνως άρχισε να εργάζεται ως οργανίστας στην Αυλή*. Σταδιακά, άρχισε να αναγνωρίζεται η αξία του, αρχικά ως πιανίστα αλλά αργότερα και ως συνθέτη.Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνθετών της εποχής, ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή ούτε εργάστηκε για την εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας και έργα κατά παραγγελία. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών. Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο. 

*Oργανίστας είναι αυτός που παίζει το εκκλησιαστικό όργανο. Συνήθως υπήρχε ένα σε κάθε Αυλή τα χρόνια εκείνα. Αυλή εννοούμε τον "περίγυρο" του Άρχοντα της εποχής, δηλαδή τη έπαυλη όπου κατοικεί, αλλά και τους ανθρώπους - ευγενείς που τον περιβάλλουν. 
Ο οργανίστας της Αυλής υπηρετούσε κι αυτός τον άρχοντα και διοργάνωνε συναυλίες για την ψυχαγωγία του.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/Λούντβιχ_βαν_Μπετόβεν

ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO http://www.youtube.com/watch?v=G0ibPFXu3mc

1 σχόλιο:

  1. Μαρία, ωραία η προσθήκη για τη ζωή του Μπετόβεν! Ο συνθέτης αυτός, πρόδρομος της "ρομαντικής" μουσικής, αφήσε παρακαταθήκη σπουδαίο μουσικό έργο. Θα ήθελες να μας γράψεις λίγο και γι'αυτό? Όχι για όλα, θα μπορούσες να μας πεις σύντομα για τις Συμφωνίες του ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!