Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Rock Συγκροτήματα κ’ τραγουδιστές
Pink Floyd, Elvis Presley, Toto, Scorpions, Queen Of Stone Age, Black Sabbath, The Beatles, Sex Pistols, The Rolling Stones, Tokio Hotel, Bob Dylan, The Ramones, Rainbow, Europe, John Lenon, Paul McCartney, Pink, Aerosmith, Guns ‘n’ Roses, Deep Purple, Nirvana, The Doors, The Who, White Snakes, Led Zeppelin, Metallica, Red Hot Chili Papers, U2, Kansas, Dire Straits, The Police, Santana και πολλά άλλα!!


Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που στην ουσία ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης. Συνεισφορά στον ήχο που πρωτοχαρακτηρίστηκε ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Αυτή, είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο.
Η μουσική ροκ επηρεάστηκε και επηρεάζεται ακόμη και σήμερα από τα άλλα είδη μουσικής που είναι δημοφιλή ανά περίοδο. Στη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή (folk) μουσική των λευκών κοινοτήτων των ΗΠΑ επηρέασε το υβρίδιο που ήταν γνωστό ως ροκ εκείνη την περίοδο, αλλά και επηρεάστηκε από αυτό με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φολκ ροκ. Παράλληλα, γίνεται γνωστό το μπλουζ ροκ που αποτελεί την έκφανση του ροκ που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλεκτρική κιθάρα και στις μπλουζ ρίζες της μουσικής αυτής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εμφανίζεται το ψυχεδελικό ροκ, που φέρει στοιχεία από μουσικές της ανατολής. Λίγα χρόνια αργότερα, οι μουσικοί της ροκ και μουσικοί της τζαζ, δημιούργησαν το μίγμα που έγινε γνωστό ως τζαζ-ροκ φιούζιον, ή απλά φιούζιον. Στη δεκαετία του 1970, το ροκ υποσκελίστηκε από την επικράτηση της ντίσκο που αποτελούσε ένα μίγμα σόουλ, φανκ και λάτιν μουσικής και δέχτηκε επιρροές από τα είδη αυτά. Παράλληλα, δημιουργούνται τα υποείδη σοφτ ροκ, προγκρέσιβ ροκ, πανκ ροκ και χέβι μέταλ. Τη δεκαετία του 1980, γίνεται δημοφιλές το χαρντ ροκ και το εναλλακτικό ροκ (alternative rock) κάνει τα πρώτα του βήματα. Στην επόμενη δεκαετία, τα υποείδη της ροκ που εισάγονται είναι το γκραντζ, το μπριτ ποπ και το ανεξάρτητο ροκ (indie).
Ας δούμε αναλυτικότερα μερικά συγκροτήματα που έπεξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ροκ μουσικής:

Οι Rolling Stones είναι ένα από τα πιο γνωστά στον κόσμο συκροτήματα κατα την δειάρκεια του 60. Μέλη αυτού του συγκροτήματος ήταν ο Mick Jagger που τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα, ο Keith Richards που έπαιζε κιθάρα και έκανε τα φωνητικά, ο Charlie Watts ο οποίος έπαιζε κρουστά, ο κιθαρίστας Ron Wood και ο μπασίστας Darryl Jones. Σαν συγκρότημα είχε φτάσει στην κορυφή των βρετανικών και αμερικάνικων 10 κορυφαίων κομματιών 32 φορές και το 2004 πήραν την 4η θέση στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η πιο πρόσφατη μουσική συλλογή τους, A Bigger Bang, κυκλοφόρησε το 2005.
Επίσης, σημαντικό ρόλο έπεξαν και οι Beatles(=σκαθάρια). Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τζων Λένον, τον τραγουδιστή και μπασίστα Πωλ Μακάρτνεϋ, τον κιθαρίστα Τζωρτζ Χάρισον και τον ντράμερ Ρίνγκο Σταρ. Αυτό το συγκρότημα έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του 1960, και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές συγκρότημα. Στις 25 Iουνίου 1967, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, τραγουδούν το "All You Need Is Love" σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μια από τις πιο δυνατές, ιστορικά και συναισθηματικά, στιγμές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Oι "Yπέροχοι Tέσσερις" ακολούθησαν προσωπικές καριέρες
με αξιόλογες στιγμές, που όμως ποτέ δεν πλησίασαν την δόξα του καλλιτεχνικού οράματος. σαν συγκρότημα. Tον Δεκέμβριο του 1980 ο Λένον δολοφονείται έξω από το σπίτι του στη Nέα Yόρκη από τον Τσάπμαν και στις 30 Νοεμβρίου του 2001 ο Χάρισον πεθαίνει από καρκίνο στο Λος Άντζελες.

Όποιος ενδιαφέρεται να δει το video clip του Ιmagine(John Lennon):
Όποιος ενδιαφέρεται να δει τους Ssorpions να τραγουδούν το Wind Of Change:http://www.youtube.com/watch?v=HxobuyB4H38
Όποιος ενδιαφέρεται να δει τους Rolling Stones να τραγουδούν το Satisfaction:http://www.youtube.com/watch?v=OGWfLiEoG98

5 σχόλια:

  1. είναι πράγματι ενδιαφέροντα όσα γράφει η wikipedia, όμως ένα πράγμα είναι να αναδημοσιεύουμε κάτι που βρήκαμε σχετικά κι ένα άλλο να αφηγούμαστε την ιστορία της ροκ με τον δικό μας τρόπο. Εμείς θέλουμε το δεύτερο, δηλαδή ένα δικό μας music story telling. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το λινκ της wikipedia για όποιον αναγνώστη θέλει να διαβάσει λεπτομέρειες, όμως πού είναι το δικό σας αφηγητικό στυλ?
    Μπορείτε ίσως να μας φτιάξετε ένα δικό σας σχήμα που να εξηγεί την εξέλιξη της ροκ. Ή να πιάσετε μια ιστορία μέσα στη ροκ να μας αφηγηθείτε... Ένα ροκ τύπος μουσικού? Ένα συγκρότημα και η συνεισφορά του στη ροκ μουσική?
    Εσείς θα το βρείτε και θα μας το αφηγηθείτε με τον δικό σας τρόπο..
    Αυτή η folk rock ή η fusion που γράφετε, πώς ακούγὂνται? Υπάρχει κάποιο σχετικό βίντεο να πάρουμε μια ιδέα? Κάποια CDs να μας προτείνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααααα!!!! αυτό θα πει βελτίωση! Πάρα πολύ ωραία, αυτό εννοούσα! Μπράβο γιώργηδες! ;)

    Κάποιος με ρώτησε αν, όποιος θέλει, μπορεί να κάνει και δεύτερη ανάρτηση για κάποιο άλλο θέμα. Το γράφω εδώ για όλους, εννοείται πως μπορεί, αρκεί να κάνει τουλάχιστον μία καλή για το β΄τρίμηνο, κι αν θέλει συνεχίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξεχάσατε να βάλετε τίτλο στην ανάρτησή σας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εε για το σχόλιο μας κάναμε λάθος
    ...συγγνώμη..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!