Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ


Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη.Οι γονείς της Ευαγγελία Δημητριάδη (από την Κωνσταντινούπολη) και Γιώργος Καλογερόπουλος (από τo Nεωχόριο Ιθώμηςστό Μελιγαλά Μεσσηνίας), είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.από την Αθήνα.Στην ηλικία των 11 ετών παίρνει το πρώτο της βραβείο αφού συμμετάσχει σε διαγωνισμο παιδικών φωνών σε ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R.Με τη μητέρα της γυρίζουν στην Αθήνα οπού εγγραφεται το 1938 στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών όπου δίδασκε η Ελβίρα ντε Ιντάλκο.


Για περίπου 11 χρόνια ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών (όπως του Μπετόβεν και του Πουτσίνι).Από της 7 Δεκεμβρίου του 1951 μέχρι τις 5 Ιουλίου του 1965 οπού εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Covent Garden με την "Τόσκα" σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι (ένα μέρος του έργου που παίζει η Κάλλας http://www.youtube.com/watch?v=kQ7rXKicDtg&feature=related )η Μαρία Κάλλας πρωταγωνιστεί σε πολλές θεατρικές παραστάσεις . Το 1966 απεκδύει την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με το Μενεγκίνι. Πλέον ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν κάτι που τελικά δε γίνεται μια και στις 8 Ιουλίου 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κεννεντυ, Τζάκυ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.

Στις 25 Μαίου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών.Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίου.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

WIKIPEDIA


3 σχόλια:

  1. Μια χαρά μας τα είπες Εριφύλη! Δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά, ε? :)
    Τώρα βέβαια, η Κάλλας έμεινε στην ιστορία ακριβώς για τις θεατρικές παραστάσεις όπερας στις οποίες πρωταγωνίστησε και η ερμηνεία της σ'αυτές ήταν ανεπανάληπτη. Θα ήθελα να μας έγραφες λίγα περισσότερα για τις παραστάσεις (το ίδιο ήθελα κι από τις άλλες ομάδες της Κάλλας, για κάποιο λόγο επιμένετε στις λεπτομέρειες της ζωής της κι όχι του έργου της...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poli kalo!!alla eprepe na valeis k kamia photo tis..
    oxi tipota allo apla na tin doume!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. poli oraia i ergasia sou eri alla an ebazes kai kamia fotografia 8a htan kaliteri .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!