Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ RAP ΑΠΟ ΤΗΝ OLD SCHOOL ΣΤΗΝ LEFT FIELD HIP HOP

Πέμπτη, 26 Φεβρουάριος 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ RAP ΑΠΟ ΤΗΝ OLD SCHOOL ΣΤΗΝ LEFT FIELD HIP HOP


Η RAP είναι μια σχετικά νέα μουσική με πολύ ενδιαφέρων και αμεσότητα. Άρχισε από τα Γκέτο της Αμερικής γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η RAP πήρε τα βασικά της στοιχεία από τους λαϊκούς αφηγητές της Δυτικής Αφρικής οι οποίοι αφηγούνται τις ιστορίες τους με έναν ρυθμικό τρόπο συνήθως συνοδευόμενο από τύμπανα. Βέβαια η σημερινή RAP έχει εξελιχθεί και έχει πάρει τελείως άλλες διαστάσεις. Ακόμα η RAP έχει ρίζες και από Τζαμαϊκανά στυλ όπως την ποίηση του Griots με Τζαμάικα-toasting.

Η RAP με την πάροδο των χρόνων έχει χωρισθεί σε διάφορα παρακλάδια :

OLD SCHOOL: Η OLD SCHOOL προέρχεται από το στιλ των πρώτων καλλιτεχνών της RAP που ξεπρόβαλαν από την Νέα Υόρκη από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τα νεότερα χρόνια του '80.Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απλότητα της. Η πρώτη δισκογραφική εμφάνισή της έγινε το 1979 με τα singles τωνFatback και The Sugar Hill Gang. Συγκρίνοντας την με τους περίπλοκους ρυθμούς του σήμερα ίσως να φαίνεται απαρχαιωμένη και μη περιπετειώδη. Όμως η αξία τους είναι διαχρονική.

HIP - HOP:Στην ορολογία της RAP το HIP HOP συνήθως αναφέρεται στην κουλτούρα του όπως Graffiti, Break-dancing, Mc,Dj. Αυτό το παρακλάδι της RAP εμφανίστηκε κοντά στη δεκαετία του ΄90. Στην Ελλάδα οι πρώτοι HIP-HOP δίσκοι κυκλοφόρησαν 1992-1993. Christian Rap: Το στυλ αυτό δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο. Έχει θρησκευτικό , αισθηματικό περιεχόμενο και δεν έχει τις ηχητικές καινοτομίες της των άλλων ειδών της RAP. Άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Gangsta Rap: Η Gangsta Rap εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80.Ήταν κατά κάποιον τρόπο η εξέλιξη της Hardcore Rap. Έχει ευέξαπτο θορυβώδη ήχο. Οι Rapers εξιστορούν την δύσκολη καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες από την ζωή του δρόμου. Κάποιες φορές τα τραγούδια είναι η ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας και άλλες είναι εμπνευσμένες από κόμικς. H Gangsta έγινε η δημοφιλέστερη μορφή της Rap στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές του '90.

New Jack Swing:Εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν οι καλλιτέχνες της Urban και Soul μουσικής άρχισαν να περιλαμβάνουν Hip - Hop ήχους, δείγματα και τεχνικές παραγωγής στη μουσική τους. Κάποια τραγούδια είχαν Hip - Hop beats, ενώ άλλα είχαν τμήματα με Rap. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας πιο ευέξαπτος ήχος αστικού περιεχομένου. coooooool.


GO - GO
: Το GO-GO ήταν μια δημοφιλής παραλλαγή του Hip - Hop με βαρύ μπάσο σχεδιασμένο κυρίως για έξαλα σπιτικά πάρτι. Σημασία είχε ο ρυθμός και όχι οι λέξεις...




Alternative Rap
: Η Alternative Rap δημιουργήθηκε από συγκροτήματα που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα καθιερωμένα Hip-Hop στερεότυπα όπως G-Funk, Bass,Hardcore και Party Rap. Αντιθέτως, δημιουργήθηκαν είδη αναμιγνύοντας στοιχεία απο funk, pop/rock,Jazz και Reggae. Οι Arrested development και οι Fugees προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτό το είδος σε γενική τάση. Τα περισσότερα Alternative Rap συγκροτήματα υποστηρίζονται από φίλους της Alternative Rock και όχι από οπαδούς του Hip-Hop ή της Pop.






East Coast Rap:
Κατά την άνθιση του Hip-Hop όλοι η Rap άνηκε στο East Coast Rap. H Rap του East Coast επικράτησε στα περισσότερα χρόνια της δεκαετίας του '80 παρόλο που ο ήχος του δεν ήταν αρκετά ομοιόμορφος και με κάποιες εξαιρέσεις πάντα το East Coast επιδίωκε περισσότερο να είναι ένα άκουσμα έντονου περιεχομένου παρά μουσική για πάρτι και πίστες βοηθώντας έτσι το είδος να κερδίσει σεβασμό και να εξελιχθεί σε μια μορφή τέχνης που μεγάλωνε περίτεχνα και έκτεινε την πολυμορφία της.






Hardcore Rap
:
Ενώ ο όρος αυτός μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες μουσικές ανησυχίες, η Hardcore Rap χαρακτηρίζετε από την εναντίωση ,την επιθετικότητα της όποιο κι αν είναι το στιχουργικό θέμα, τα βαριά και δυνατά beats,τις παραγωγές με θορυβώδη ηχητικά δείγματα,ή κάθε συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών. Η Hardcore Rap είναι σκληρή, με έντονο περιεχόμενο και συχνή απειλητική,αν
και δεν ήταν πάντα αυτός ο σκοπός. Η Gangsta Rap είναι συνδεδεμένη με την Hardcore,όσο κανένα άλλο είδος.Αλλά το περιεχόμενο της πρώτης δεν συμπίπτει πάντα με εκείνο της δεύτερης αν και στην δεκαετία του '90 το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο. Τα πρώτα Hardcore Rap ήρθαν από την ανατολική ακτή (East Coast) όταν οι Ράπερς παράτησαν τα θέματα για πάρτι θέλοντας να δείξουν τις ικανότητες τους στο Μικρόφωνο.Η μουσική τους και ο λόγος τους άρχισε να αντικατοπτρίζει τον χαλικώδη και συχνά άγριο αστικό περίγυρο.




Jazz - Rap:
Στόχος αυτού (παντρέματος) της Rap με την Jazz αποσκοπούσε στην επανδυνάμωση της Jazz τόσο και στον καθορισμό νέων ορίων της Rap.Ενώ οι ρυθμοί της Jazz- Rap προέρχονταν εξ ολοκλήρου από το Hip-Hop τα ηχητικά δείγματα ήταν δημιουργήματα της Cooool Jazz,Soul Jazz και Hard bop. Χάρη στη διανοητική κλήση της μουσικής ποτέ δεν ήταν από τα αγαπημένα είδη του δρόμου. Οι κύριοι ακροατές του ήταν κολεγιόπαιδα.


Συνεχίζεται ....



Panos Michos
Alex Kiriakidis



.


6 σχόλια:

  1. koitakse fyle mou opaia i ergasia mou alla anoipomonoune kai ta alla ta paidia na doun ti synexeia giafto spebde.me euxaristo gia ta kala mou logia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχα!!!
    πράγματι ωραία η εργασία, καλώς σε παινεύει ο ... εαυτός σου!! άντε θέλουμε και το υπόλοιπο!
    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικά τι έκανες? εισαγωγή από το άλλο ιστολόγιο? γι'αυτό φαίνεται σαν ανάρτηση μέσα σε ανάρτηση? δεν υπάρχει πρόβλημα μ'αυτό, απλά ρωτάω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nai auto ekana.
    PISTEUO NA KATALAUATE TI XIOUMORISTIKI MOU DIA8ESI.
    TORA ETOIMAZO TO DEUTERO SKELOS ENO EXO BALEI EMPROS KAI ENA TRITO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία! ανυπομονούμε! όσο για τη χιουμοριστική σου διάθεση, και την καταλάβαμε, και γελάσαμε πολύ επίσης!! :D ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kuria den mou bgazei kanena molibi gia na sunexiso tin ergasia mou.ti kano;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!