Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η Μουσική των Δρόμων : HIP-HOP

HIP-HOP
Ελληνική Σκηνή



Η νοοτροπία της hip-hop μουσικής εμφανίζεται στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’80. Οι ενδιαφερόμενοι-λάτρεις του είδους-που προέρχεται από την Αμερική, κυκλοφορούν στους δρόμους με κασετόφωνα στους ώμους, με ραντεβού σε πλατείες για χορό(κόντρες) και ζωγραφιές-graffiti σε τοίχους ως διαύλους επικοινωνίας. Άραγε είναι μία μουσική και στιλιστική μόδα που μας έρχεται από το εξωτερικό και έχει ημερομηνία λήξης ή είναι κάτι βαθύτερο;

Η ιστορία
Όπως αναφέρουν ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member και ο Χρήστος Τερζίδης ( «Το Hip-Hop δε σταματά», βιβλίο ), τα πάντα ξεκινάνε το 1992 μετά από τη συναυλία των Public Enemy, στο Κατράκειο της Νίκαιας.

Με ορόσημο λοιπόν αυτήν την ημερομηνία αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα της νεοϊδρυόμενης ελληνικής hip-hop σκηνής. Τα συγκροτήματα που εμφανίζονται είναι: Active Member, Going Through, Terror Ex Crew( T.X.C. ) , Ημισκούμπρια και οι F.F.C.( οι αρχαιότεροι στο είδος ).


Τι είναι Hip-Hop;
Είναι μία νοοτροπία, ένας τρόπος ζωής. Οι εκφράσεις του ποικίλουν και προσαρμόζονται κάθε φορά και από τον εκάστοτε ιδεολογικό φορέα ( hip-hoper, break-dancer, graffiti writer, κ.λ.π.). Έτσι, λοιπόν,η Hip-Hop κουλτούρα βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία έκφρασης: DJ ( Disk Jokey ), MC ( Master of Ceremony ), Graffiti και Break-dance.
Βέβαια, δε θα μπορούσε να λείπει και το εμπορικό κομμάτι της όλης ιστορίας που δεν είναι άλλο από την μόδα που σχετίζεται με το Hip-Hop. Ρούχα χαλαρά και άνετα που απλά καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα και του επιτρέπουν να χορεύει στους ρυθμούς της. Τα ρούχα όμως δεν είναι το Hip-Hop! Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, όπως λέμε.

Ας αφήσουμε την επιφάνεια του είδους και ας εισδύσουμε στα εσώτερα του ύφους!

Οι στίχοι
Το σημαντικότερο κομμάτι στο Hip-Hop είναι ανομολόγητα οι στίχοι( lyrics ). Τα κείμενα των τραγουδιών είναι μακροσκελή. Το περιεχόμενο καθορίζεται από την εφόρμηση των στιχουργών του σε συγκεκριμένους στόχους. Η θεματολογία του Hip-Hop στην Ελλάδα, το πρώτο καιρό , είχε να κάνει αποκλειστικά με την κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα με μια εμφανή διάθεση για αμφισβήτηση, αφύπνιση και επανάσταση. Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι το ένδυμα και το όχημα του Hip-Hop.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή στον τομέα της θεματολογίας από συγκροτήματα που εμφανίζονται σαν πυροτεχνήματα αναζητώντας πρόσκαιρη δόξα και λεφτά. Η εμπορική και ανούσια υβριστική πολλές φορές γλώσσα αποθαρρύνει αρκετούς να την αποδεχτούν σαν ένα ξεχωριστό μουσικό ρεύμα που έχει λόγο ύπαρξης.

Το Hip-Hop, είδος άρρηκτα δεμένο με την Rap, δεν είναι απλά μία ανάμειξη ήχων και κραυγών. Είναι ένα πάντρεμα ρυθμών, μουσικών παραδόσεων και ανάδειξη σκέψεων-απόψεων.

Hip-Hop Συγκροτήματα
Active Member, Going Through, Terror Ex Crew( T.X.C. ), Ημισκούμπρια, ΖΝ, ΝΕΒΜΑ, Deadlock, Razastarr, Μηδενιστής, Νεκρική Σιγή, Ραψωδός Φιλόλογος, κ.α.
Σύνδεσμοι-Links

3 σχόλια:

  1. Ως επισκέπτης της σελίδας, κατ' αρχήν να εκφράσω τα συγχαρητηρία μου για όλη την προσπάθεια. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό ειδικά αν σκεφθεί κανείς από που προέρχεται. Ένα σχολείο που ανθίζει μέσα σε συνθήκες αντίξοες ενός εκπαιδευτικού συστήματος που μόνο ευέλικτο και ανοιχτό σε καινοτόμες ιδέες δεν είναι. Αυτό το σχολείο(στο οποίο και εγώ υπήρξα μαθητής)μας εκπλήσσει ολοένα κ πιο ευχάριστα.
    Όμως θα μου επιτρέψετε να κάνω και 2-3 επισημάνσεις ως επισκέπτης. Σε πολλά από τα κείμενα κινείτε το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά τον αφήνετε με το ερωτηματικό. Βοηθείστε να βρούμε την απάντηση βάζοντας μια πηγή. Κ επειδή σχολιάζω την εργασία για το hip-hop, γιατί η συναυλία στο Κατράκειο είναι ορόσημο ?
    Επίσης σε μια άλλη εργασία είδα να αναφέρονται συγκροτήματα που πλέον δεν υπάρχουν εκτός αν κάνω λάθος κ λόγω ηλικίας με απατά η μνήμη μου.
    Λίγη προσοχή λοιπόν. Όταν βρίσκετε μια πηγή καλό είναι να τη διασταυρώνετε.
    Κι αυτό γιατί έχετε κάνει μια πολύ όμορφη προσπάθεια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα σχολεία στη χώρα που να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με αυτόν τον τρόπο. Και πάλι μπράβο. Συνεχίστε την προσπάθεια σας και ειμαι σίγουρος ότι θα τα πάτε ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γρηγόρη, σ'ευχαριστούμε πολύ για τις παρατηρήσεις, μας βοηθάς να γινόμαστε καλύτεροι!
    συγκεκριμένα γι'αυτήν την αφήγηση, μπράβο παιδιά! φαίνεται η δουλειά που γίνεται με μεράκι!!ωραίοι και οι σύνδεσμοι που παραθέτετε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο παιδια ωραια κειμενα και τελεια δουλεια συνεχιστε ετσι...και παλι μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!