Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Hip Hop - Underground και Mainstream


Το Hip Hop είναι ένα είδος μουσικής το οποίο τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική την παρουσία του στην ελληνική μουσική σκηνή. Σαν είδος αναπτύχθηκε κυρίως την δεκαετία του 1990 ενώ στη χώρα μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θεωρούμαστε αρκετά πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.
Το Hip Hop δεν είναι «τραγούδι» με την έννοια που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Είναι η έκφραση συναισθημάτων του τραγουδιστή ή «rapper» όπως είναι ευρύτερα γνωστό μέσα από την γρήγορη άρθρωση λέξεων με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Έτσι το Hip Hop είναι περισσότερο κάτι σαν γρήγορη ομιλία παρά σαν τραγούδι.
Το Hip Hop χωρίζεται σε δύο επιμέρους μεγάλες κατηγορίες, όσον αφορά το σκοπό για τον οποίο ο κάθε rapper τραγουδά. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ορισμένοι τραγουδούν αποσκοπώντας στην απολαβή μεγάλων χρηματικών ανταμοιβών, είτε από δίσκους που θα κυκλοφορήσουν, είτε από ακριβοπληρωμένες συναυλίες στις οποίες θα εμφανιστούν. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του mainstream hip hop, της πιο συνηθισμένης και προβαλλόμενης κατηγορίας hip hop. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το χρήμα είναι το μόνο κίνητρο και ο μόνος σκοπός του ΚΑΘΕ rapper και του ΚΑΘΕ συγκροτήματος. Αυτοί λοιπόν μπορούν να μπουν στην κατηγορία «mainstream hip hop».
Από την άλλη υπάρχουν και κάποια συγκροτήματα και rappers, που το hip hop δεν είναι γι αυτούς μέσο πλούτου ή δημοσιότητας. Το hip hop για αυτούς είναι τρόπος ζωής, και κίνητρο δεν είναι κάτι παραπάνω από την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι αυτού του είδους του hip hop, δεν κυκλοφορούν CD στα δισκοπωλεία αφού όπως είπαμε δεν χρησιμοποιούν το hip hop για να βγάλουν χρήματα. Αντίθετα τα διαθέτουν δωρεάν στο internet, έτσι ώστε όποιος θέλει να μπορεί να τα έχει δωρεάν και να ακούσει την άποψη με την οποία βλέπουν τον κόσμο μέσα από τη «γλώσσα» του hip hop.
Και επειδή αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει , καλό είναι να αναφέρουμε και το underground hip hop συγκρότημα, τους AlfaFees (Ανεξήγητα Φαινόμενα), του οποίου εκτενέστερη περιγραφή θα γίνει σε άλλη ανάρτηση του blog μας.

4 σχόλια:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!