Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Χρήστου



Λίγα λόγια για την ζωή του

Ο Γιάννης Χρήστου είναι ένας από τους πλέον πρωτοπόρους συνθέτες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1926. Ξεκίνησε να διδάσκεται μουσική από την μεγάλη ελληνίδα πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ. Κατόπιν, μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε φιλοσοφία ενώ σπούδασε μουσική (αρμονία, αντίστιξη, σύνθεση). Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές παρακολουθώντας μαθήματα στην Accademia Chigiana στη Σιένα ενώ μαθήτευσε στον Francesco Lavagnino για κάποιο διάστημα. Το 1956 ο αδερφός του Έβης σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να υπάρξει μία στροφή στη συνθετική δημιουργία του Χρήστου. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Γιάννης Χρήστου έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 44 ετών σε αυτοκινητικό δυστύχημα την ημέρα των γενεθλίων του. Τραγική ειρωνεία είναι ότι πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο αδερφός του Έβης. Στο δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο του Χρήστου τραυματίστηκε βαριά και η σύζυγος του, η οποία τελικά εξέπνευσε δέκα ημέρες μετά τον τραυματισμό της.

Το αρχείο Γιάννη Χρήστου
Το αρχείο του συνθέτη φυλάσσεται στο σπίτι του στην Αθήνα και βρίσκεται στην κατοχή της κόρης του Σάντρας. Ο Χρήστος Μαρίνος, ο οποίος ασχολείται με το αρχείο τα τελευταία χρόνια, μας ενημέρωσε για τα παρακάτω.

  • Στο αρχείο του συνθέτη μπορεί κάποιος να βρει όλα τα έργα του Χρήστου σε χειρόγραφο και τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να φωτοτυπηθούν.
  • Επίσης, μπορεί κάποιος να μελετήσει την εκδοθείσα σειρά της εταιρείας Chester με έργα του Χρήστου ώστε να έχει μία πιο σφαιρική εικόνα.
  • Ακόμα, στο αρχείο του Χρήστου βρίσκονται πάρα πολλά γραπτά του κείμενα όπως επιστολές, προσωπικά έγγραφα, σημειώσεις φιλοσοφικού περιεχομένου για τα έργα του, σημειώσεις και επεξηγήσεις μουσικής σημειογραφίας για τα έργα του, σχέδια για κομμάτια που ήθελε να γράψει στο μέλλον αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, δοκίμια και κείμενα δικά του που εδράζονται στην σφαίρα του φιλοσοφικού λόγου καθώς επίσης και τέσσερα ντοσιέ τα οποία τιτλοφορούνται "dream files" και τα οποία περιέχουν την λεπτομερειακή παράθεση των ονείρων που έβλεπε ο Χρήστου κάθε βράδυ και κατέγραφε το επόμενο πρωί.
  • Ακόμα, στο αρχείο φυλάσσονται ηχογραφήσεις έργων του που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και προέρχονται από παραστάσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις ηχογραφήσεις αυτές μπορεί κάποιος να τις ακούσει μόνο στο χώρο του αρχείου. Επίσης, υπάρχουν μαγνητοταινίες με ήχους που χρησιμοποιούσε ο Χρήστου σε διάφορα έργα του.
  • Τέλος, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.


Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χαρκιολάκης Αλέξανδρος (Μουσικολόγο) για όλες αυτές τις πληροφορίες .
Πολλά κείμενα που μιλάνε για την ζωή του υπάρχουν στο internet.




1 σχόλιο:

  1. ΕΚΠΛΙΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ! ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ(λιγα και καλα).


    ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Α4

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!