Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ELLA FITZGERALD ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ

H Ella Fitzgerald ( γεννήθηκε στης 25 Απριλίου το 1918 και πέθανε στης 15 Ιουνίου το 1996 ) ήταν μια μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της , η οποία διήρκεσε έξι δεκαετίες περίπου , απέκτησε μεγάλη φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς , χάρης τις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες της.Κέρδισε 14 βραβεία Γκαμι γνώρισε πολυάριθμες τιμητι κες διακρίσεις , και πήρε το Εθνικό μετάλλιο κια το Προεδρικό μετάλλιο της ελευθέριας.

Γεννήθηκε στο Νιουπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια. Η μητέρα της και αυτή μετακόμισαν στη βιομηχανική πόλη Γιονκερς , βόρεια της Νέας Υόρκης Ανάγκασε την Ella να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομα της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.

Έχοντας κερδίσει σε πολλούς διαγωνισμούς ταλέντων , στα μέσα της δεκαετίας το '30 γνώρι σε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσισ Γουέμπ , ο οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της , όπως το Α-Tisket , και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα ήταν ο θάνατος του Γουέμπ και η Fitzgerald έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δυο χρόνια , ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ , που ήταν ο ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve , και έγινε μάνατζερ της.

Η φωνή της ήταν μικρής έντασης και σχεδόν παιδική στη χροιά , ωστόσο διακρινόταν για το εξαιρετικό μεγάλο εύρος της ( από ρε έως το υψηλό ντο της σοπράνο ). Ξεχώρισε , σε σύγκριση με άλλες σύγχρονες τραγουδίστριες , ως προς τον τρόπο προσφοράς της , την αίσθηση του τόνου , τη γλυκύτητα της φωνής της και την ικανότητά της να αυτοσχεδιάζει όπως ένας οργανοπαίχτης στο σαξόφωνο η στην τρομπέτα Η Ella Fitzgeland είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκόσμιος είναι το Every time we said goodbye. Είχε συνεργαστεί με τους Όσκαρ Πητερσον , Ντιουκ Έλινγκτον , Καουντ Μπειζι και τον Λούις Άρμστρονγκ

Το τραγουδι με τις μεγαλιτερες επιτυχιες
http://www.youtube.com/watch?v=OEonGrbao8A



Βιογραφια
http://el.wikipedia.org/wiki/Ελλα_Φιτζεραλντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!