Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

"Ταξιδεύοντας στη μελωδία της Αφρικής"

Αφρική. Ο τόπος των ιθαγενών, των νέγρων, των "ζουλού". Μια τριτοκοσμική ήπειρος που υποφέρει από την ξηρασία και την έλλειψη νερού. Που χιλιάδεις κάτοικοι της κάθε χρόνο αφήνουν την τελευταία τους πνοή εξαιτίας του υποσιτισμού. Γι'αυτήν τη απέραντη και συνάμα μαγευτική χώρα θα σας μιλήσουμε. Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική κρύβει έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Άξίζει να τονίσουμε ότι στη Βόρεια Αφρική η μουσική των Βερβέρων αντιστάθηκε στις λατινικές και στις αραβικές επιδράσεις που δεχόταν η Αφρική. Αντίθετα οι κάτοικοι της Κεντρικής Αφρική, οι οποίοι έχουν πλούσια μουσική παλέτα δέχτηκαν επιρροές από την Πορτογαλία, Λατινική Αμερική, τους Ευρωπαίους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές ομάδες. Ακόμη η Αφρικανική μουσική έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της τζαζ.

...Και λίγα λόγια για το Πράσινο Ακρωτήρι

Το πράσινο Ακρωτήρι είναι μία σχετικά μικρή χώρα με πληθυσμό γύρω στις 430,000. Πρωτεύουσα του η Πράγια.Το όνομα του το πήρε από το Cap-Vert που βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Αφρικής. Αναφέρουμε αυτή τη χώρα επειδή η μουσική της είναι στοιχείο του πολιτισμού που μπορεί να καυχιέται γι'αυτό. Έχει επηρεαστεί από τα πορτογαλικά "φάντος". Έτσι η μουσική της εκφράζει έντονα την μελαγχολία που είναι γνωστή ως Sodade.

Cesaria Evora, η ξυπόλιτη ντίβα του Πράσινου Ακρωτηρίου

H Cesaria Evora γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1941 στο Κάπο Βέρντε. Είναι η πιο γνωστή τραγουδίστρια του είδους μόρνα και αποκαλείται ως "ξυπόλητη ντίβα" γιατί τραγουδούσε χωρίς να φοράει παπούτσια. Παρ'όλο που έγινε διάσημη παγκοσμίως δεν είχε επιτυχία στα οικονόμικα. Αργότερα αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι επειδή είχε σοβαρά οικονομικά αλλά και προσωπικά προβλήματα. Τα χρόνια που δεν τραγούδησε τα αποκάλεσε η ίδια "σκοτεινά χρόνια", όμως προτίμησε να φροντίσει την οικογένεια τους.

Η Cesaria Evora σύμφωνα με το BBC έχει πει:
"What delights me today is the happiness of having got through all the years of suffering to better enjoythe life now. At home we say 'it's better to drink the venom first and the honey later'. Now i'm drinking the honey"

"Αυτό που με γοητεύει σήμερα είναι η χαρά του να έχω περάσει όλα τα χρόνια υποφέροντας για να απολαύσω τη ζωή μου τώρα. Στην πατρίδα μου λένε "Ειναι καλύτερα να πίνεις το δηλητήριο πρώτα και μετά το μέλι".Τώρα πίνω το μέλι"

Να και μία γεύση από την μαγευτική Αφρικάνικη μουσική :






Εδώ θα ακούσετε το "Sodade", πασίγνωστο τραγούδι της Evora..



Οι πηγές μας:

http://www.bbc.co.uk/worldservice/networkafrica/news/story/2006/07/060712_cesaria_evora.shtml

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%88%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%B1


Ελπίζουμε η σύντομη αφήγηση μας να σας ταξίδεψε μακρυά σε τόπους αλλιώτικους και συναρπαστικούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!