Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Luciano Pavarotti

Ο Λουτσιάνο Παβαρόττι (Luciano Pavarotti) ήταν Ιταλός τενόρος, ονομαστός για την δεξιοτεχνία του στους υψηλότερους φθόγγους της έκτασης του τενόρου, για την οποία είχε κερδίσει το προσωνύμιο «βασιλιάς των υψηλών ντο». Θεωρούνταν ένας από τους εκλεκτότερους τραγουδιστές του μπελ κάντο των τελευταίων χρόνων. Ακόμη και στην υψηλότερη έκταση, η φωνή του παρουσίαζε αξιοσημείωτη καθαρότητα και τονική ακρίβεια.
Γεννήθηκε στις
12 Οκτωβρίου 1935 στη Μόντενα της Ιταλίας. Ο πατέρας του ήταν αρτοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δάσκαλος φωνητικής και, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '50, αποφάσισε να γίνει τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του άρχισε το 1961, όταν κέρδισε το διαγωνισμό Ρέτζο Εμίλια και τραγούδησε στην όπερα Πουτσίνι. Από τότε κατέκτησε το ιταλικό ακροατήριο. Το 1963 για πρώτη φορά εμφανίστηκε έξω από την Ιταλία, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Από εκεί άνοιξαν οι δρόμοι για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 1965 είχε πλέον εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας παντού τεράστια επιτυχία, προκαλώντας πρωτοφανή ενθουσιασμό. Τραγούδησε στις μεγαλύτερες όπερες. Συνέχισε πηγαίνοντας στην Αμερική, την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή.
Το
2004 εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε σκηνή της όπερας, αν και συνέχισε να τραγουδάει σε συναυλίες. Η τελευταία εμφάνισή του ήταν το Φεβρουάριο του 2006 στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο. Είχε τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με πέντε βραβεία Γκράμυ.
Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο στο
πάγκρεας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Ιούλιο του 2006 και στη συνέχεια αποσύρθηκε στη γενέτειρά του Μόντενα. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007[1].
ΠΗΓΕΣ

3 σχόλια:

 1. Ανδρέα,
  Η εργασία σου σε γενικές γραμμές είναι καλή!!!Ωστόσο είναι αρκετά μικρή σε έκταση και δεν έχει και πολύ πλούσιο υλικό!!!Ακόμη δεν χρησιμοποίησες καθόλου βίντεο και φαίνεται πιο φτωχή και λίγο κουραστική!!!Καλό θα ήταν επίσης να έβαζες έναν πιο ''ποιητικό'' τίτλο για να προσελκύει τους αναγνώστες.
  Χαρούλα Β3'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανδρέα πρέπει να σου πω μπράβο για την προσπά-θεια,αλλά η εργασία σου έχει πολλές ελλείψεις.Ένα ότι δεν έχεις καθόλου βίντεο και δεύτερον ο τίτλος σου είναι πολύ πεζός και καθόλου ελκυστικός.Ο Pavarotti ήταν μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα,θρύλος της όπερας,ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους του 20ού αιώνα και εσύ με αυτήν την εργασία σου,δεν ανέδειξες την αξία του.Αν θέλεις μπορείς να βάλεις το La Donna e Mobile και το Ave Maria.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ! Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΩ.ΚΑΤΑΤΑΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


  ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Α4

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!