Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο Κλασικισμός και τα χαρακτηρηστικά του

Ο ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

Ο κλασσικισμός είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τον 17ο αιώνα. Εκφράστηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης: την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Αντικατέστησε το μπαρόκ και έδωσε τη θέση του στον ρομαντισμό πριν γνωρίσει μία νέα άνθηση με τον νεοκλασικισμό.
Λογοτεχνία
Ο κλασσικισμός επηρέασε κυρίως την Γαλλία. Ο πρώτος σκοπός αυτού του ρεύματος είναι να δημιουργήσει αρμονία ανάμεσα στα κείμενα και στα γραπτά. Εκείνη την εποχή οι συγγραφείς έπρεπε να ανταποκρίνονται σε αυστηρούς κανόνες, καθώς ότι ο κλασικισμός έφτασε στο απόγειό του κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, του "Βασιλιά-Ήλιου", και αυτή η λογοτεχνία έχει ως απώτερο στόχο να δοξάσει τη βασιλεία και τον βασιλιά τον ίδιο. Έτσι συναντά κανείς το πρότυπο ενός σωστού και τίμιου ανθρώπου, όπως ακριβώς θα παρουσιαζόταν στην βασιλική αυλή. Πρέπει η κλασική λογοτεχνία να διατηρήσει τον ρεαλισμό και να μην περιέχει τίποτε το φανταστικό ή το μη ρεαλιστικό. Μια στροφή προς τα κείμενα της αρχαιότητας (αρχαιοελληνικά,ρωμαϊκά) λαμβάνει χώρα στην κλασική λογοτεχνία και κυρίως στη θεατρική λογοτεχνία.
Κωμωδία
Η κωμωδία του Μολιέρου ήταν η επικρατέστερη της εποχής. Σύμφωνα με τον Μολιέρο, η κωμωδία προσπαθεί να βελτιώσει τα πταίσματα των ανθρώπων διασκεδάζοντας τους ταυτόχρονα. Έτσι ο Μολιέρος επιτίθεται στα μειονεκτήματα των ανθρώπων, όπως η απιστία, η υποκρισία και η τσιγκουνιά.
Τα χαρακτηριστικά της κλασικής κωμωδίας είναι
• Η δράση διαδραματίζεται στο παρόν, σε μια αστική οικογένεια
• Διακρίνεται σε τρία ή πέντε πράξεις
• Γλώσσα σχεδόν προφορική
Οι μεγάλοι του Κλασικισμού
Η κλασική εποχή σημαδεύεται από τέσσερα κολοσσιαίων διαστάσεων και τεράστιας σημασίας ονόματα : Χάυντν , Μότσαρτ, Μπετόβεν και Σούμπερτ. Και οι τέσσερεις αποτελούν, αυτοτελείς και ανεξάρτητες.
Ότι ο Μπετόβεν είναι μέγιστος μουσικός, δεν πρόκειται να το αμφισβητήσει κανείς. Ο μεγάλος αυτός συνθέτης τοποθετείται ακόμη υψηλότερα και από εκεί όπου τον είχαν τοποθετήσει οι παλαιότεροι, από πολλές πλευρές τη φιλοσοφική, τη μεταφυσική, της τεχνικής, της μορφής, της άρθρωσης, του ύφους κ.τ.λ.., καθώς και από πολλές άλλες καθαρά μουσικές απόψεις.
Αλλά αναγνωρίζουμε παράλληλα ότι ο Μπετόβεν μπορεί να ήταν ένας από τους κορυφαίους συνθέτες, όμως κορυφαίοι ήταν και ο Χάυντν και ο Μότσαρτ και ο Σούμπερτ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Οι τέσσερεις αυτοί κορυφαίοι συνθέτες είναι εκπρόσωποι της Κλασικής Σχολής, γνωστής και σαν πρώτη Σχολή της Βιέννης, γιατί οι συνθέτες αυτοί πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους ή και όλη τους τη ζωή στη Βιέννη.
Λίγα λόγια για τον καθένα:
ΧΑΥΝΤΝ: Ήταν ο πρώτος από τους συνθέτες. Γεννήθηκε το 1732 και πέθανε το 1809, ευτύχησε να ζήσει πολύ περισσότερο από τους άλλους συνθέτες. Έγραψε πλήθος έργων (πάνω από 2000), άλλα ενόργανα και άλλα φωνητικά.


ΜΌΤΣΑΡΤ: Ήταν ο επόμενος μέγιστος μουσικός της κλασικής εποχής. Γεννήθηκε το 1756 και πέθανε το 1791(έζησε δηλαδή μόνο 36 χρόνια) αλλά παρ’ όλα αυτά δημιούργησε πάνω από 1000 έργα. Ταξίδευε σ’ όλη την Ευρώπη(Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) και κατέληξε στην Βιέννη όπου και πέθανε. Χαρακτηρίστηκε ως παιδί θαύμα αφού από την ηλικία των 4-5 ετών καθόταν στο πιάνο όπου έπαιζε και σύνθεται τραγούδια.




ΜΠΕΤΟΒΕΝ: Ο τρίτος μεγάλος κλασικός κατά σειρά χρονολογική. Γεννήθηκε το 1770 και έζησε ως το 1827. Δημιούργησε τις 9 πασίγνωστες συμφωνίες, 15 ή 16 κουαρτέτα εγχόρδων, 32 σονάτες για πιάνο κ.α.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-"Η μουσική μέσα από την ιστορία της" Γ΄γυμνασίου (ΟΕΔΒ)σελ.10-28
-goole(βικιπέδια)

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
-http://www.youtube.com/watch?v=-hJf4ZffkoI
-http://www.youtube.com/watch?v=RY1jNBeMfoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!