Η όπερα είναι ενα μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας γίνονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ στη θεατρική παράσταση υπάρχει παρουσία ενός μουσικού συνόλου . Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του Δυτικού πολιτισμού και είναι μέχρι και τις μέρες μας ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.
Η παραδοσιακή όπερα αποτελείται από δύο είδη τραγουδιού την αφήγηση της πλοκής του έργου, το ρετσιτατίβο και ένας μονολόγος αποκρυσταλλώνεται μια συναισθηματική κατάσταση. Αρκετές φορές έχουμε ντουέτα ή μεγαλύτερα ακόμα φωνητικά ή χορωδιακά σύνολα.
Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ( ανδρικές και γυναικείες ) και στις υποδιερέσεις τους.Σύμφωνα με αυτή την κατηγοριοποίηση διακρίνουμε τους εξής τύπους φωνών:
Τύποι αντρικών φωνών :
Μπάσος (Βαθύφωνος) --> καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
Βαρύτονος --> καλύπτει τις ενδιάμεσες νότες
Τενόρος (Οξύφωνος) --> καλύπτει τις υψηλότερες νότες
Τύποι γυναικείων φωνών :
Κοντράλτο --> καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
Μέτζο σοπράνο --> καλύπτει τις ενδιάμεσες νότες
Σοπράνο --> καλύπτει τις υψηλότερες νότες
Το παλαιότερο έργο για την όπερα είναι η Δάφνη των Τζάκοπο Πέρι και Οτάβιο Ρινουτσίνι το 1597όμως δεν έχει διασωθεί. Ένώ η παλαιότερη παρτιτούρα ( μουσικό κείμενο ) είναι έργο του Peri η Ευρυδίκη που διασώζεται έως σήμερα.Σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του είδους ήταν και η μονωδία .Το είδος αυτό αναπτύχθηκε από τους Ιταλούς συνθέτες στα τέλη του 16ου αιώνα.
Η γέννηση της όπερας τοποθετείται γεωγραφικά στην Ιταλία, ωστόσο έγινε τόσο δημοφιλής που σύντομα εξαπλώθηκε και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Το 1637, στη Βενετία, κτίστηκε και το πρώτο θέατρο αποκλειστικά για παραστάσεις όπερας ενώ ακολούθησαν και αλλά 16 στην ίδια πόλη.Το έργο ήταν κατά πολύ απομακρισμένο από τις προτιμίσεις της εποχής και η ρεαλιστικήτου υπόσταση δεν ταίριαζε στο συνηθισμένο ρεπερτόριο του θεάτρου. Μέχρι εκείνη την ημέρα, η opera-comique αποτελούσε τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικής καταξίωσης,όπου σύχναζαν οι καλές οικογένειες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ :
Κορίτσια μπράβο!Πολύ καλή δουλειά.Σίγουρα θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες χωρίς να γίνεται κουραστικές. Ο τίτλος σας είναι πολυ ελκυστικός για τους αναγνώστες.Πολύ ωραία επίσης η εικόνα αλλά δε μας λέτε από που είναι.Τέλοςαπούσιάζουν οι πηγές ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την εγγυρότητα των όσων γράφετε.Και πάλι μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEUXARISTOUME POLU NEKTARIA :) AN XEREIS TN TROPO N BALOUME TIS PIGES PES MAS!!KALO PASXA!
ΑπάντησηΔιαγραφήmpravo poli kali i egrasia sas an kai tha simfonisw me tin nektaria gia tis piges mpravo
ΑπάντησηΔιαγραφή