Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Μια γεύση απο την Τζαζ

Jazz...

Η Τζαζ ξεκίνησε με ένα μείγμα από πολλά είδη μουσικής. Έχει αφρικανικές ρίζες οι οποίες χρονολογούνται από την δεκαετία του 1910 και λίγο νωρίτερα.Αλλα έγινε πιο δημοφιλής τις δεκαετίες 1920–1960.

Η Τζαζ συνδυάζει στοιχεία της αφρικανικής μουσικής με στοιχεία της δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής. Η γενέτειρα του εν λόγω συνδυασμού, που είναι τζαζ, λέγεται ότι είναι Νέα Ορλεάνη.

Ορισμός :
Αν και υπάρχει μεγάλη δυσκολία να οριστεί η Τζαζ στο σύνολό της , πρόκειται για μία μουσική στην οποία ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μία δεδομένη αρμονική βάση και αυτό σε διάλογο με τον ρυθμικό παλμό. Βέβαια ο ορισμός αυτός δεν θεωρείται επαρκής για όλα τα είδη της Τζαζ.

Είδη :Ράγκταϊμ , Τζαζ Ν.Ορλεάνης , Ντιξίλαντ , Μπούγκι , Σουίνγκ , Μπίμποπ , Κουλ Τζαζ , Χαρντ Μπομπ ,Φρι Τζαζ , Φίουζον , Άσιντ Τζαζ , Έθνο-Τζαζ και Λατιν Τζαζ.

Μουσικά Όργανα : Τρομπέτα , Κλαρινέτο , Σαξόφωνο ,Τρομπόνι , Κιθάρα , Πιάνο , Κοντραμπάσο και Κρουστά.

Jazz Soul...

Jazz Soul ήταν μια εξέλιξη του "bop" (είναι ένας όρος για μια μορφή μικρών- combo της τζαζ μουσικής) που ενσωμάτωσε ισχυρές επιρροές από blues, gospel και rhythm . Σε αντίθεση με το σκληρό "bop" η Soul Jazz έδωσε έμφαση στις επαναλαμβανόμενες αυλακώσεις και μελωδίες αλλα και στους αυτοσχεδιασμούς που είναι λιγότερο πολύπλοκοι από από ό, τι σε άλλες μορφές της τζαζ.;

Aπο την Τζαζ και την Σόουλ : JAMES BROWN

O James Brown (γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1933 και απεβίωσε στις 25 Δεκεμβρίου του 2006) , ήταν ένας Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Γνωστός και ως "ο νονός της Soul" . O Brown αναγνωρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες που επηρέαζε την μουσική του 21ου αιώνα και ήταν γνωστός για φωνητικά του και χορό του . Μερικοί του είχαν δώσει τον τίτλο "του πιο σκληρά εργαζόμενου ανθρώπου στον χώρο του θεάματος" .
Ως τραγουδιστής, τραγουδοποιός, χορευτής και αρχηγός μιας μπάντας, ο Brown υπήρξε καθοριστικό δύναμη στη μουσική βιομηχανία . Έβαλε την σφραγίδα του σε πολλές καλλιτέχνες .
Ο Brown άρχισε την επαγγελματική μουσική καριέρα του το 1956 και ανήλθε στη φήμη κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με την ισχύ των συναρπαστικών ζωντανών εμφανίσεων του . Παρά τα διάφορα προσωπικά προβλήματα και τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπιζε συνέχισε να "hits" σε κάθε δεκαετία από το 1980 . Εκτός από την αναγνώριση του στη μουσική, ο Brown ήταν επίσης μια παρουσία στο αμερικανικό πολιτικό προσκήνιο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
ο Brown αναγνωρίστηκε από πολλούς τίτλους όπως για παράδειγμα :Soul Brother Number One,The Hardest Working Man in Show Business,The King of Funk και κυρίως The Godfather of Soul .






Τα 10 καλύτερα τραγούδια του J.Brown :

  1. I Got You (I Feel Good) - 1965

  2. Living In America - 1985

  3. I Got the Feelin' - 1968

  4. Cold Sweat - 1967

  5. Papa's Got a Brand New Bag - 1965

  6. It's a Man's Man's Man's World - 1966

  7. Say It Loud - I'm Black and I'm Proud - 1968

  8. Mother Popcorn - 1969

  9. Super Bad- 1970

  10. Licking Stick, Licking Stick - 1968

Πηγές :
  • En.wikipedia.org
  • Youtube.com
  • About.com
  • imageshack.us
  • yolkstalk.com

1 σχόλιο:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!