Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΗΘΟΙ ΜΕΛΩΔΙΑΣ,ΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ




Η αρχαία ελληνική μουσική,η οποία είναι και η μουσική του έθνους μας και ιδιαίτερα των προγόνων μας χωρίζει την ύπαρξή της σε κλάδους οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ ενδιαφέροντες.Για τον λόγο του ότι ο απιθμός των κλάδων είναι και πολύ μεγάλος εργάστηκα συγκεκριμένα με το ήθος των μελωδιων,των αρμονιών και των γενων της αρχαίας ελληνικής μουσικής.
Ξεκινώντας με το ήθος των μελωδιών της συγκεκριμένης μουσικής χωρίζεται σε τρείς τύπους,το διασταλτικό το οποίο εκφράζει μεγαλοπρέπεια ,το συσταλτικό που ειναι κατάλληλο για τραγούδια ερωτικά και αισθηματικά και τέλος ησυχαστικό ήθος που φέρνει γαλήνη και ηρεμία.
Συνεχίζοντας με το ήθος των αρμονιών της αρχαίας ελληνικής μουσικής χωρίζεται σε 7 τύπους ,το ήθος της δωρικής αρμονίας,χαρακτηρίζεται απο την μεγαλοπρέπειά του,της υποδωρικής αρμονίας που χαρακτηρίζεται απο την περηφάνεια του.Επίσης το ήθος της φρυγικής αρμονίας, το οποίο είναι βίαιο και της υποφρυγικής αρμονίας το οποίο χαρακτηρίζεται από την σκληροτητα και την αυστηρότητά του.

Κλείνοντας με το ήθος γενών της αρχαίας ελληνικής μουσικής το οποίο χωρίζεται σε 3 τυπους.Το διατονικό γένος που χαρακτηρίζεται από την φυσικότητά του.Επίσης το χρωματικό γένος που είναι γλυκό και τέλος το εναρμόνιο γένος που είναι διεγερτικό.

1 σχόλιο:

  1. Ωραια η εργασια σου Στελιο.Μονο τα γραμματα επρεπε να ειναι λιγο μεγαλυτερα γιατι δυσκολευτηκα λιγο να το διαβασω αλλα ηταν ωραια!Μου αρεσε και η εικονα που εβαλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!