Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Blues-B.B. King

Μουσική Blues :)


ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΞΕΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΛΟΥΖ ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1960 Η ΜΠΛΟΥΖ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ Η.Π.Α.

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΥΦΟΣ Η ΜΠΛΟΥΖ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ(BLUES NOTES)ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΡΙΣΤΙΧΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΑΑΒ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ 12 ΜΕΤΡΩΝ.


ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΥΖ,ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΛΕΣΜΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ.ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΥΖ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΥΡΙΚΑ ΠΑΡΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ,ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΕΛΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΟΠΗ.


ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΥΖ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ,ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ,ΣΤΟ ΤΕΧΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΣΙΣΙΠΗ.ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥΣ.


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΠΛΟΥΖ,ΚΑΘΩΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΥΡΟΙ ΑΦΗΝΑΝ ΝΟΤΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ.ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΥΖΜΑΝ.


Η ΜΠΛΟΥΖ ΑΣΚΗΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ.ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΡΗΣΛΕΗ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΛΟΥΖ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΛΟΥΖ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ 1960,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΡΟΛΙΝΓΚ ΣΤΟΟΥΝΣ,Ο ΕΡΙΚ ΚΛΑΠΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΖΩΝ ΜΑΓΙΑΛ.





B.B. King-¨Ενας μεγάλος καλλιτέχνης της Blues





Γενικά

Ο Riley B. King, καλύτερα γνωστός σαν B. B. King (Μπι Μπι Κινγκ), γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 και είναι Αμερικανός μπλουζ κιθαρίστας και τραγουδοποιός. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της μπλουζ στο κόσμο. Σήμα κατατεθέν του B. B. King είναι η κιθάρα με το παρατσούκλι Lucille, μια "ειδικής κατασκευής" Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Ο B. B. King σήμερα είναι 81 ετών και έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή. Έχει άδεια πιλότου, είναι γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, δεν πίνει ποτέ αλκοόλ ούτε καπνίζει. Πάσχει απο διαβήτη εδώ και δέκα χρόνια και έχει δώσει διάφορες ομιλίες γύρω από αυτή την ασθένεια.



Τα χρόνια της καριέρας του

Το 1949 ο Β.Β Κινγκ ηχογραφούσε δίσκους για μια εταιρεία που λεγόταν RPM. Στην αρχή συνεργάστηκε με τον Sam Phillips. Μετά από αυτά ο Κινγκ έγινε αστέρας της R&B μουσικής με κάποια σπουδαία τραγούδια. Το ’62 συμβόλαιο με την εταιρεία ABC. Η πρώτη του επιτυχία του ήταν το τραγούδι The Thrill Is Gone. Αυτό το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία στα charts της R&B αλλά και τις ποπ. Η επιτυχία του δεν σταμάτησε εδώ, στην επόμενη δεκαετία με τα τραγούδια To Know You Is to Love You και I Like to Live the Love, συνεχίστηκε η αναπτυσσόμενη επιτυχία του. Από το 1951 εώς το ’85 ο Κινγκ βρισκόταν διαρκώς στα charts του Billboard για την R&B 74 φορές. Στις επόμενες δεκαετίες εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις. Το 1988 δημιούργησε μια νέα γενιά θαυμαστών με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, με τη συνεργασία του με το Ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum. Το 2000, ο B. B. King συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Eric Clapton για την ηχογράφηση του Riding With the King. Το 2003 μοιράστηκε τη σκηνή για 30 ολόκληρα λεπτά με το ροκ συγκρότημα Phish στο Νοιου Τζέρσεϊ ενώ τον Ιούνιο του 2006 ο King ήταν παρόν στο Three Deuces Building στο Greenwood του Mississippi για την γιορτή που έγινε προς τιμή της πρώτης του ραδιοφωνικής μετάδοσης. Έως και σήμερα, πάνω από 100 συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση (τουλάχιστον ένα μέρος από αυτές) σε πολλές χώρες. Στην ηλικία των 80 ετών, στις 29 Μαρτίου 2006, ο B. B. King έπαιξε στο Hallam Arena του Sheffield. Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του καλλιτέχνη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Σε αυτή τη συναυλία συνεργάστηκε με τον Gary Moore, με τον οποίο ο King είχε και παλαιότερα συνεργαστεί για το τραγούδι Since I Met You Baby. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2006 στο Wembley Arena.




πηγές: 1. ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ Μ.Π./ΔΟΜH.

2. http://www.wikipedia.org/

3. http://www.livepedia.gr/

ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!