Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ 9 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

1η συμφωνία: Φαίνεται να είναι απλή αλλά όχι τόσο αν τη συγκρίνουμε με την τελευταία του συμφωνία.
Part I - Adagio molto
Part II – Andante cantabile con moto
Part III – Menuetto, Allegro molto e vivace
Part IV – Allegro molto e vivace

Αυτή η συμφωνία πρωτοπαρουσιάστηκε σε μια συναυλία στο Ιμπεριαλιστικό θέατρο της Βιέννης, στις 2 Απριλίου 1800. Η συμφωνία είναι πολύ δυναμική.


2η συμφωνία: Παρουσιάστηκε στις 3 Απριλίου 1803. Η συμφωνία αυτή έχει πολύ αργή εισαγωγή.

3η συμφωνία: THE EROICA SYMPHONY
Αυτή η συμφωνία παρουσιάζει ένα άλλο στάδιο του Μπετόβεν
Part I – Allegro
Part II – Marcia funebre, adagio assai con brio
Part IV – Allegro molto


4η συμφωνία:
Part I – Allegro vivace
Part II – Adagio
Part III – Allegro vivace
Part IV – Allegro

H 5η Συμφωνία σε του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven), αποκαλούμενη και Συμφωνία της Μοίρας, είναι η πιο διάσημη από τις συμφωνίες του και ένα από τα δημοφιλέστερα και συχνότερα παιγμένα έργα της κλασική μουσικής.
Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη και ξεκινά με ένα ξεκάθαρο, μάλλον ανορθόδοξο μοτίβο, που έχει ταυτιστεί με ολόκληρη τη συμφωνία: τα τρία χαρακτηριστικά όγδοα σολ, τα oποία ακολουθεί χωρίς αλλαγή της δυναμικής (fortissimo) ένα μακρόσυρτο μι ύφεση.


Αρχικό μοτίβο της 5ης Συμφωνίας
Οι γεμάτες πάθος ερμηνείες του περιεχομένου της 5ης Συμφωνίας έχουν σήμερα υποχωρήσει μπροστά σε πιο αντικειμενικές θεωρήσεις. Είναι ωστόσο εύκολο να διαπιστωθεί πως η 5η Συμφωνία, μαζί με την 3η και ακόμα περισσότερο με την 9η, έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη συμφωνική δημιουργία του 19ου αιώα, από το Μπραμς και τον Τσαϊκόφσκι μέχρι το Μπρούκνερ και το Μάλερ. Εξάλλου συγκαταλέγεται στα έργα που είχαν πάντοτε την ικανότητα να ελκύουν τόσο τους φίλους της κλασικής μουσικής, όσο και εκείνους που κατά τα άλλα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό το είδος. Η δύναμη του ρυθμού της, που προβάλλει με ξεχωριστή σαφήνεια ήδη στο αρχικό μοτίβο σε unisono των εγχόρδων, είναι ένα από τα στοιχεία που την κάνουν τόσο επιβλητική.

6η συμφωνία: THE PASTORAL SYMFONY
Σε αντίθεση με την 5η συμφωνία η 6η παρουσιάζει την αγάπη για τη φύση.
Part I – Allegro ma non troppo
Part II – Andante molto moto – Szene am Bach (Scene at the creek)
Part III – Allegro – “Lustiges Zusammensein der Landleute”(Joyful reunion of peasants)
Par Part V – Allegretto – “Hirtengesang – Frohe und dankbare Gefunhle nach dem Sturm” (Pastoral Song – Feelings of joy and gratitude after the Storm) t IV – Allegro – “Gewitter, Sturm” (The Tempest)

7η συμφωνία: Εδώ συναντάμε το νέο στάδιο του Μπετόβεν που είναι πιο κομπλεξικό.
Part I – Vivace
Part II – Allegretto
Part III – Presto meno assai
Part IV – Allegro con brio




8η συμφωνία: Είναι η μικρότερη απ’ όλες. Η πρώτη παρουσίαση έγινε στις 27 Φεβρουαρίου 1814, στο θέατρο της Βιέννης.
Part I – Allegro vivace con brio
Part II – Allegretto scherzando
Part III – Tempo di Menuetto
Part IV – Allegro vivace



9η συμφωνία: Ωδή της χαράς
Αυτή είναι η αποθέωση και η τελευταία συμφωνία του Μπετόβεν.




ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
www.beethovenssymphonies.com


http://video.google.com/videosearch?hl=el&source=hp&q=beethoven&oq=beetho&um=1&ie=UTF-8&ei=TqOKS5GuG5mL_AbHwu3pBg&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=11&ved=0CD4QqwQwCg#


http://images.google.gr/images?hl=el&source=hp&q=beethoven&oq=beetho&um=1&ie=UTF-8&ei=TqOKS5GuG5mL_AbHwu3pBg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDQQsAQwAw

2 σχόλια:

  1. Η εργασία σου ναι μεν είναι ενδιαφέρουσα με ωραίες πληροφορίες για κάθε μια από τις εννία
    συμφωνίες του Beethoven,από την άλλη όμως υπάρχουν πάαρα πολλές extra πληροφορίες.Αυτό όσον αναφορά καποιές μουσικές ωρολογίες,όπως vivace ή allegro,allegretto,που καποιός που δεν γνώρίζει μουσική σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει.Επιπλέον,ένα ακόμη σημείο που δεν μου άρεσε είναι που δεν υπαρχεί ούτε ΜΙΑ φωτογραφία ή βίντεο.Θα μπορούσες τουλάχιστον να βάλεις καμάι του Βeethoven.Τέλος,θα μπορούσες σίγουρα να χρησιμοποιήσεις κάποιο βίντεο!!!Και αν δεν έβρισκες καμία(απίθανο),τουλάχιστον την Ηρωική θα την έβρισκες σίγουρα γιατί είναι πολύ γνωστή.Ένα καλό τουλάχιστον είναι ότι υπάρχουν πηγές!!!!!και μπορούμε να εντοπίσουμε την εγγυρότητα των πληροφοριών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκω ενδιαφέρουσα την εργασία σου για τις 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν αλλά χρειάζονται κάποιες ακόμα πινελιές. Μπορούσες να ξεκινήσεις την εργασία σου κάνοντας μια εισάγωγή(μια μικρή παράγραφος για τη ζωή του)και μετά να αναλύσεις τις συμφωνίες.Επίσης ενώ μας λες για τις συμφωνίες του δεν έχεις βάλει κάποιο βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!