Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Κeith Jarrett

Keith Jarrett
Ένας από τους μεγαλύρερους jazz πιανίστες

O Κeith Jarrett θεωρείται ένας απ'τους κορυφαίους πιανίστες της jazz, και όχι άδικα.Γεννημένος στην Πενσιλαβανυα των ΗΠΑ το 1945 αρχισε τα μαθηματα πιανο μολις σε ηλικία δυο ετών.Πέντε χρονια αργότερα εδωσε την πρωτη του παράσταση σε κοινό!!!

Μεγάλο ατού του Jarrett είναι τα solo που συνθέτει και παίζει ο ίδιος.Το 1962 έπαιξε ένα δίωρο κοντσέρτο για πιάνο που συνέθεσε και ουσιαστικά τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό.Αφού δούλεψε με μεγάλους μουσικούς της jazz όπως ο Chet Baker, Lee Konitz and Art Blakey εφτιαξε τη δική του μπάντα σε συνεργασία με τους Charlie Haden και Paul Motian.Το 1971-1976 ο σαξοφονίστας Dewey Redman ενσωματώθηκε και αυτός με τους υπόλοιπους τρείς και η μπάντα πήρε το όνομα American Quartet(Αμερικάνικο Κουαρτέτο).Το 1975 το κονσέρτο που έδωσε στην Κολωνία τιμήθηκε από το περιοδικό Time Magazine σαν το αλμπουμ της χρονιάς.

Από το 1970 και μετά και ειδικά μετά το κονσερτο στην Κολωνία, καταξιωθηκε καλλιτεχνικά εμπορικά αλλά και σαν επικεφαλής μπάντας και ως solo καλλιτέχνης.Πολλοί χαρακτήρισαν τον Jarrett σαν τoν Βαch της jazz μουσικής.Άλλωστε έλαβε πολλά βραβεία και κολλακευτικές κριτικές με αποτέλεσμα αυτός ο χαρακτηρισμός να θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένος.

Το 2003 βραβεύτηκε με το βραβείο “Polar Music Prize” το οποίο ειναι κατι σαν εναλλακτικό βραβείο Nobel για τη μουσική.Τελευταία του δισκογραφική δουλειά είναι το The Carnegie Hall Concert που κυκλοφόρησε το 2005.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά, χαίρομαι για το πανόραμα μουσικής Παιδείας που έχετε δημιουργήσει! Η μουσική μπορεί ν΄αλλάξει τον κόσμο!!
    Ελπίζω να μην κουραστείτε να κρατάτε ζωντανό και ανοικιτό αυτό το κανάλι. Μπράβο και στα παιδιά!
    Μαρία Καπετανίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραια η εργασια σου!Το κειμενο ηταν προσεγμενο με σημαντικες πληροφοριες για τον καλλιτεχνη.Το βιντεο ηταν επισης πολυ ωραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!