Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Georges Bizet ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ

Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875)
Ο Alexandre César Léopold Bizet, γνωστός αργότερα ως Georges Bizet γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1838 στο Παρίσι από οικογένεια μουσικών, ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της μη-ιταλικής όπερας της εποχής του και ένας συνθέτης που άφησε ένα ενδιαφέρον έργο το οποίο εκτελείται και στις μέρες μας. Αρχικά ξεκίνησε ως πιανίστας περνοντας μαθήματά από την μητέρα του που ήταν ταλαντούχα πιανίστα(ο πατέρας του ήταν καθηγητής τραγουδιού και συνθέτης), όμως γρήγορα άρχισε να ασχοληται με την σύνθεση. Η ζωή του τώρα άρχιζε... Σε ηλικία 10 ετών φοίτησε το διάστημα 1848-57 στο Ωδείο του Παρισιού όπου εκεί σπούδασε αντίστιξη [Στη μουσική, αντίστιξη καλείται η ταυτόχρονη συνήχηση πολλών διαφορετικών μελωδιών, οι οποίες συνδυάζονται με βάση ένα αυστηρό συνήθως πρόγραμμα κανόνων διαφορετικό από εποχή σε εποχή (οποίος κατάλαβε τι είναι, καλώς αν όχι... ούτε εμείς καταλάβαμε!!!!!:-)]. Και κατάφερε να γίνει ένας εξαιρετικός πιανίστας. Ο μπιζε διατηρούσε ένα καθαρό γαλλικό στυλ και φινέτσα και αυτό μας θυμίζει λίγο τον Μότσαρτ.. Το αριστούργημά του η "Κάρμεν" είναι από τα πιο διάσημα όλων των όπερων, με ρεαλιστικό θέμα, ισπανική θέση και έντονα δραματική ιστορία... και σε αυτό το έργο έχει ένα πάθος και μια ζωντάνια τα οποία τα βλέπουμε σε κάθε έργο του συνθέτη... Η Carmen αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πιο πολυπαιγμένες όπερες ολόκληρου του οπερατικού ρεπερτορίου. Σας προτείνουμε ένα βίντεο για να ακούσετε το έργο του μπιζε την "ΚΆΡΜΕΝ" [http://www.youtube.com/watch?v=SP4k55L9GgA] Είχε αρχίσει πλέον να έχει βαθιά σχέση με την μουσική. Τα μη οπερατικά του έργα είχαν γενικά αποδοχή, όμως οι όπερές του δεν γίνονταν εύκολα αποδεκτές και αγαπητές από το κοινό. Τα τελευταία χρόνια του Bizet χαρακτηρίστηκαν από περισσότερα προβλήματα όπως προβλήματα υγείας...Στη Ρώμη, ο Bizet έμελλε να περάσει τα ευτυχέστερα χρόνια της σύντομης ζωής του σπουδάζοντας, συνθέτοντας και ταξιδεύοντας, αν κι εκεί αρρώστησε από πυώδη κυνάγχη, την ασθένεια που θα τον οδηγούσε αργότερα στο θάνατο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, συνέθεσε πολλά έργα, από τα οποία διασώθηκαν μόνο τέσσερα, μεταξύ των οποίων μια όπερα buffa και ένα συμφωνικό κοράλ με τίτλο Vasco de Gama. Λίγο μετά την επιστροφή του στο Παρίσι το 1861 Ο Θάνατος της μητέρας του τον συγκλόνισε πολύ και έπεσε σε κατάθλιψη. Η πρεμιέρα της Carmen δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1875 χωρίς επιτυχία, επειδή το κοινό του θεάτρου ήταν συντηρητικό. Λόγω της αποτυχίας του έργου και της κακής κριτικής που δέχτηκε, ο Bizet έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του. Αποσύρθηκε στο σπίτι του στην επαρχία του Bougival λίγο έξω από το Παρίσι, όπου λίγο καιρό αργότερα υπέστη δύο καρδιακές προσβολές και πέθανε στις 3 Ιουνίου του 1875, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Η κηδεία του έγινε δύο μέρες αργότερα στην εκκλησία La Trinité στο Παρίσι.
Δυστυχώς ο Bizet έφυγε από τη ζωή αγνοώντας τη μεγάλη επιτυχία που θα γνώριζε το αριστούργημα που είχε δημιουργήσει, η Carmen, λίγους μήνες αργότερα στη Βιέννη... Λίγα λόγια για τον χαρακτήρα του Georges Bizet:πάντα εξέφραζε ανοιχτά τις φιλίες του αλλά και τις αντιπάθειες του, ήταν σε διαρκή αναζήτηση του πάθους και της ζωής, ήταν αποφασιστικός και αντιμετώπιζε τις κακοτυχίες στη ζωή του και υπήρχε ένα παρορμητικό, νεανικό στοιχείο στη φύση του χαρακτήρα του και μια τέτοια κινητήρια ενέργεια, που απέκρυβαν την περίσκεπτη νοημοσύνη που ο Bizet διέθετε στο έργο του.

Η όπερά του έμελλε να γίνει ένας θρύλος και μια από τις πιο δημοφιλείς σ’ ολόκληρο τον κόσμο... μόνο που αυτός δεν είχε την ευκαιρία να το δει...

1 σχόλιο:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!