Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Η μαγεία των τεσσάρων εποχών από τον Antonio Vivaldi










Antonio

Vivaldi
O Vivaldi ήταν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους, όχι μόνο Ιταλούς, αλλά και παγκόσμιους συνθέτες. Γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτιου1678,οπου και βαφτίστηκε με προτροπή της μαμής του λόγω των προβλημάτων υγείας που εμφάνισε και πέθανε στη Βιέννη το 1741. Επειδή φορούσε συνήθως κόκκινα καπέλα είχε το παρατσούκλι "ο κόκκινος παπάς". Ο πατέρας του, Τζιοβάνι Μπατίστα Βιβάλντι, ήταν εκπαιδευμένος φούρναρης(κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορεί να ήταν κουρέας) με μουσικά ενδιαφέροντα και αργότερα έγινε βιολιστής και ιμπρεσάριος όπερας. Λόγω αυτής της συγκυρίας ο γιος Αντόνιο Βιβάλντι που γεννήθηκε στη Βενετία, χλευαζόταν ότι «ξεφουρνίζει» σωρηδόν μουσική όπως ο πατέρας του ξεφούρνιζε ψωμιά.






Ο Βιβάλντι σπούδασε μουσική και εκπαιδεύτηκε για ιερωμένος. Χειροτονήθηκε το 1703 και έγινε δάσκαλος βιολιού στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και στο σχολείο άπορων κοριτσιών. Δεν πέρασε πολύς καιρός και βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, χωρίς να αποσχηματιστεί. Λόγω της ασθενικότητάς του (είχε άσθμα και ίσως καρδιακά προβλήματα) απηλάγη από την υποχρέωση να εκτελεί τη λειτουργία και το 1716 που είχε γίνει ήδη ευρύτερα γνωστός ως δεξιοτέχνης του βιολιού και συνθέτης, προβιβάστηκε σε διευθυντή συναυλιών. Το 1718 πραγματοποίησε την πρώτη του συναυλία στην πατρίδα του Ιταλία, τελειώνοντας την στη γενέτειρα του Βιέννη.Ταξίδευε διαρκώς για να παρουσιάζει τα έργα του, έχοντας ως βάση του τη Μάντοβα. Λέγεται, μάλιστα ότι σε κάποια περιοδεία του έπαιξε κι ενώπιον του Πάπα.














Την εποχή εκείνη γνώρισε δύο ετεροθαλείς αδελφές, την Παολίνα Τρεβιζάνα, η οποία έγινε γραμματέας του και την κοντράλτο Άννα Τζίρο ή Ζιρό, η οποία τραγούδησε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές όπερές του. Ο Αντόνιο φιλοξενούσε τις κοπέλες στο σπίτι του και οι ψίθυροι έδιναν κι έπαιρναν ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και με τις δύο. Ο Βιβάλντι διασκέδαζε με τη φημολογία και απαντούσε ότι η σχέση μαζί τους ήταν αυστηρά φιλική και επαγγελματική.Το 1725 παρουσίασε μια σειρά κονσέρτων για έγχορδα και μπάσο κοντίνουο, με τον τίτλο «Il cimento dell' armonia e dell' inventione» («Η δοκιμή της αρμονίας με τη νεωτερική σύνθεση»). Τα τέσσερα πρώτα από αυτά αποτελούν τις «Τέσσερις Εποχές», το πιο γνωστό έργο του και ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της μουσικής. Ο συνθέτης αποδίδει με νότες τις τέσσερις εποχές του χρόνου και θεωρείται ως πρώιμο δείγμα προγραμματικής μουσικής.Το 1737 ο καρδινάλιος της Φεράρας ακυρώνει μια παράστασή του, επειδή αρνήθηκε να ιερουργήσει και εξαιτίας της συμβίωσή του με τις δύο αδελφές, που σκανδάλιζε τους πιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, η δημοτικότητά του στη Βενετία άρχισε να υποχωρεί και ο Βιβάλντι, απογοητευμένος από τους συμπατριώτες του, ξενιτεύτηκε στη Βιέννη (28 Ιουνίου 1741). Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1841, έφυγε από τη ζωή
πάμπτωχος, έχοντας σπαταλήσει όλη του την περιουσία.







ΕΡΓΟ
Μεγάλης έκτασης έργο:40 όπερες, 3 ορατόρια , 50 θρησκευτικές συνθέσεις, 50 κοσμικές καντάτες και σερενάτες, 100 σονάτες καθώς και 500 κονσέρτα και συμφωνίες για τα οποία έχει μείνει γνωστός σήμερα.






Γιώργος Τσολοζίδης

Πηγές:http://www.google.gr/search?hl=el&source=hp&q=vivaldi+&meta=&aq=f&oq=&rlz=1W1GGLL_el

Αρχείο:Vivaldi.jpg - Βικιπαίδεια

Vivaldi, Βιβάλντι

Antonio Vivaldi Biography. Listen to Classical Music by Antonio

Σχετικά με τα βίντεο:http://www.youtube.com/results?search_query=vivaldi+four+seasons&search_type=&aq=0&oq=Vivaldi+

2 σχόλια:

  1. Γιώργο η εργασία σου είναι πάρα πού ωραία!
    Εχεις βρεί πολύ ωραίες πληροφορίες οι οποίες δνε είναι πολλές,αλλά οι πιο σημαντικές με αοπτέλεσμα να μην κάνουν βαρετή την εργασία .Επιπλέον,μου αρέσει πολύ που υπάρχουν τα βίντεο και από τις 4 εποχές και είκονες που παρουσιάζουν τον Vivaldi.
    Yπάρχουν επίσης πηγές που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να διασταυρώσει τις όποιες πληροφορίες έχει.Το μόνο που θα μπορούσες να διορθώσεις είναι το μέγεθος των βίντεο και να προσαρμόσεις κάπως καλύτερα τις φωτογραφίες.Μπράβο,καλή δουλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο,συγχαρητήρια!!!Μου άρεσε πάρα πολύ η εργασία σου.Βρίσκω εξαιρετική την επιλογή σου και όσο αφορα το περιεχόμενο είσαι απόλυτα κατατοπιστικός χωρίς να γίνεσαι κουραστικός.Έχω μόνο μία ένσταση.Στην αρχή λες πως τον αποκαλούσαν κόκκινο ιερέα λόγο των καπέλων που φορούσε.Εγώ το έχω συναντήσει πολλές φορές ότι τον λέγανε έτσιλόγω του κόκκινου χρώματος των μαλλιών του.Δε ξέρω,δεν είμαι σίγουρη,μπορεί να κάνω και λάθος.Αν θες ψάξ'το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!