Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ξύλινα Σπαθία :)

 Ξύλινα Σπαθιά




 
Λίγα λόγια για το συγκρότημα:



 



Τα ''Ξύλινα Σπαθιά'' δημιουργήθηκαν το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Ξεσσαλονίκη". 2 χρόνια ότερα κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος "Πέρα Απ'τις Πόλεις Της Ασφάλτου". Το 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος "Μια Ματιά Σα Βροχή". το 1999 κυκλοφορεί το single "Τροφή Για Τα Θηρία" για να ακολουθήσει την επόμενη χρονία ο ολοκληρωμένος δίσκος "Ένας Κύκλος Στον Αέρα". Τελευταία κυκλοφορία του συγκροτήματος είναι ένας ζωντανός δίσκος τον Ιούλιο του 2003 με τίτλο "Τα Ξύλινα Σπαθιά Live", ενώ το συγκρότημα διαλύθηκε λίγους μήνες αργότερα.


Όλα ξεκίνησαν μετά τη διάλυση των «Μωρών Στη Φωτιά» και τη φυγή του πρώην κιθαρίστα της μπάντας Παύλου Παυλίδη στο εξωτερικό. Με τα πρώτα λεφτά αγοράζει ένα drum machine όπου και πάνω του στήνει όλο τον πρώτο δίσκο Ξεσσαλονίκη αρχικά με ξένους στίχους και το ηχογραφεί στο studio Brancaleone του Νίκου Κάνταρη που φιλοξένησε τον Παύλο για ένα ιδιαίτερο μεγάλο χρονικό διάστημα και του έδωσε τη δυνατότητα να ασχολείται με τη μουσική παρέχοντας του ότι μπορούσε. Στο Νίκο είναι αφιερωμένοι και οι δυο πρώτοι δίσκοι. Ο Δήμος Γκουνταρούλης είχε ηχογραφήσει τα τραγούδια που ετοίμαζε ο Παύλος στα αγγλικά και ήταν αυτός που του γνώρισε τον αδερφό του Βασίλη που με τη σειρά του ανέλαβε τα πλήκτρα στην μπάντα. Οι εταιρείες του εξωτερικού δεν ασχολήθηκαν με το demo του Παύλου. Ο Παύλος μετατρέπει τα τραγούδια στα ελληνικά και έρχεται με νέο demo στην Αθήνα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου γνωρίζει το Γιώργο Πεντζίκη που είχε το studio Magnanimous. Έτσι ο τελευταίος αποφασίζει να ηχογραφήσουν με σκοπό να το πουλήσουν σε κάποια εταιρεία. Αρχικά στα τύμπανα ήταν ο Τάκης Μπάρμπας, μπάσο ο Κώστας Θεοδώρου και τα περισσότερα πλήκτρα ο Γιώργος Πεντζίκης. Το αποτέλεσμα όμως δεν άρεσε στον Παύλο και ξεκινούν ηχογραφήσεις στο studio του Σταύρου Ρωσσόπουλου. Έπειτα κι από άλλες δοκιμές η μπάντα παίρνει μορφή με τον Παύλο κιθάρα και φωνή, το Βασίλη Γκουνταρούλη στα πλήκτρα, το Σταύρο Ρωσσόπουλο κιθάρα, τον πρώην απροσάρμοστο Πάνο Τόλιο στα τύμπανα και τον πρώην Frontera Χρήστο Τσαπράζη στο μπάσο.

Η μουσική τους εντάσσεται στη rock, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά συγκροτήματα στο είδος.

Ο δίσκος τους ''Live'' :
Το 2003, κυκλοφορεί το album «Live» από τη Virgin. Ο δίσκος περιλαμβάνει 16 τραγούδια που παρουσιάστηκαν ζωντανά σε συναυλίες που έγιναν από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο του 2001 και ηχογραφήθηκαν από την κινητή μονάδα ηχογράφησης των studio Polytropon και Octal One, με ηχολήπτες τους Χρήστο Μέγα, Μάκη Πελοπίδα, Κώστα Βάμβουκα, Αργύρη Παπαγεωργίου, Γιώργο Καζαντζή και Βαγγέλη Καλαρά. Όλα τα τραγούδια προέρχονται από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές τους εκτός από ένα καινούριο, το «Γκραντ Οτέλ» στο τέλος του οποίου ακούγεται ο Παυλίδης να λέει ανάμεσα στα χειροκροτήματα: «...ευχαριστούμε, πρώτη φορά το παίζουμε...». Το «Live» είναι ένας δίσκος που επιχειρεί να καταγράψει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε στις συναυλίες του συγκροτήματος και να επιβεβαιώσει τη φήμη που είχαν τα Ξύλινα Σπαθιά ως δυναμική live μπάντα. Στο album αυτό καταγράφονται επίσης η αυτοσχεδιαστική διάθεση με την οποία προσέγγιζαν το υλικό τους και η εξέλιξη του ήχου τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό φαίνεται πολύ έντονα στα τραγούδια από τα δύο πρώτα album τους τα οποία έχουν γίνει σχεδόν αγνώριστα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως από τον δίσκο λείπουν οι μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, κάτι που έγινε σκόπιμα για να προβληθούν τραγούδια που αν και οι ίδιοι αγαπούσαν πολύ, είχαν μείνει στη σκιά των μεγάλων εμπορικών τους επιτυχιών. Ειδικά το «Λιωμένο παγωτό» το έπαιζαν πολύ σπάνια θεωρώντας το ένα πολύ "ταλαιπωρημένο" τραγούδι. Το album «Live» ήταν ο αποχαιρετιστήριος δίσκος της μπάντας και τον αφιέρωσαν «Σε αυτούς που ήταν μαζί μας όλα αυτά τα βράδια...»




Live
  • Δισκογραφική εταιρεία: Virgin Records
  • Τύπος: 1 CD
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2003

Λίστα τραγουδιών

  • Ατλαντίς
  • Ρίτα
  • Ένα παράξενο τραγούδι
  • Ρόδες
  • Τι περιμένουν
  • Τα πουλιά
  • Σαν εσένα
  • Γκραντ Οτ ελ 
  •    Στο βράχο 
  • Τώρα αρχίζω και θυμάμαι

  • Δεν έχει τέλος
  • Τρένο φάντασμα
  • Πάρε με μαζί σου
  • Αδρεναλίνη (Η μουσική του τραγουδιού είναι του Στέλιου Σαλβαδόρ (από το τραγούδι Αδρεναλίνη-Δίσκος :Στο Δρόμο,Μωρά στη Φωτιά)και χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του και χωρίς την αναγραφή του ονόματός του)
  • Κοιτάζω τα σπίτια



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Χριστίνα & Νόρα  

                       Τοπαλίδου      Σταφυλαράκη             

     Γ'4


2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή προσπάθεια. Περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες αλλά θα μπορούσατε να είχατε βάλει κάποια βιντεο παραπάνω και τη βιβλιογραφία των πληροφοριών. Καλή προσπάθεια όμως.

    Ευαγγελόπουλος Αργύρης Γ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή αφήγηση ωραίοσ τίτλος
    λεπτομερησ μ. αφήγηση.
    καλή προσπάθεια

    Δέσποινα Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!