Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σάμπα Βραζiλιας

Ο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ


Κάθε αναφορά στη Βραζιλία είναι συνυφασμένη με φαντασμαγορικές παρελάσεις και με τις γιορτές σάμπα. Οι παραδοσιακοί χοροί της Βραζιλίας που υιοθετήθηκαν από τις ανώτερες τάξεις και έγιναν γνωστοί στο εξωτερικό είναι η σάμπα και το μασίς. Το μασίς είχε πιο σύνθετο χαρα­κτήρα και θεωρούνταν το βραζιλιάνικο τάνγκο, ενώ η σάμπα διακρινόταν για τον ξέφρενο ρυθμό της και γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη.
Η λέξη σάμπα παραπέμπει στη μαγεία και στη φαντασία, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χώρα στο σύνολο της, αλλά και τον εθνικό της χορό. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ο όρος σάμπα γεννή­θηκε στην Αγκόλα, όπου για πολλά χρόνια οι νέοι των αυτοχθόνων φυλών χόρευαν στους φρενήρες ρυθμούς του σέμπα για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμό­τητας. Η σάμπα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι το είδος χορού που προέκυψε το 1917 -όταν οι αίθουσες χορού έγιναν μικρότερες- από τη σάμπα καριόκα, μια παραλλαγή της σάμπα που χόρευαν για πολλά χρόνια στην περιοχή Καριόκα, γύρω από τον ομώνυμο ποταμό που διέσχιζε το Ρίο ντε Ζανέιρο. Η σάμπα έγινε γνωστή σε αυτή την περιο­χή στις αρχές του αιώνα από τους μαύρους των επαρχιών, που έρχονταν στο Ρίο για το καρναβάλι. Το 1928 ο Πολ Μπουσέ έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτόν το χορό, στο οποίο θέλησε να διατυπώσει με σαφήνεια για πρώτη φορά τους βασικούς κανόνες του. Η σάμπα άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 1933, όταν την ανακάλυψαν οι Βορειοαμερικανοί, χάρη στον Φρεντ Αστέρ και στην Ντολόρες ντελ Ρίο. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την ταινία Volando hacia Rio de Janeiro, που γυρίστηκε εκείνη τη χρονιά και τη σκηνοθέτησε ο Θόρντον Φρίλαντ.
Έπειτα από λίγα χρόνια, το 1941, το εγχείρημα τους μιμή­θηκε η Κάρμεν Μιράντα στην ταινία Aquella noche en Rio, του παραγωγού Έρβινγκ Κάμινγκς.
Τη δεκαετία του '40 ο Bραζιλιάvos μουσικός Άρι Μπαρόσο συνέθεσε σε ρυθμό σάμπα το κομμάτι «Brasil», το οποίο σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία και το κατεξοχήν τρα­γούδι της σάμπα. Το 1944 ο μεγάλος συνθέτης υπέγραψε συμβόλαιο με παραγωγούς του Χόλιγουντ για να συνθέ­σει τη μουσική της ταινίας Brasil, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι «Rio de Janeiro» που ακουγόταν στην ταινία ήταν υποψήφιο το 1945 για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής.







Βίντεο με Σάμπα:



 







Ανδρέας Δελόγλου 
Τμημα: Β'1





1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό κείμενο.Το μόνο που θα μπορουσες να διορθώσεις είναι ο τίτλος και να βάλεισ την δυκτιογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!