Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Δισκογραφία του Μάνου Λο΄ί΄ζου

Λοιπόν , επισκέπτες τις σελίδας μας , είστε έτοιμοι για το ταξίδι στη δισκογραφία του Μάνου  Λο΄ί΄ζου?? Τότε τεντώστε τα αφτιά σας και τα μάτια σας! 
Αρχικά ο Μάνος Λοΐζος ήταν Έλληνας μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.

Εχει κυπριακή καταγωγή (ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου, καταγόταν και ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς -χωριό της Λάρνακας Κύπρου- και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο). Το σπίτι στο οποίο έζησε ο πατέρας του υπάρχει ακόμη, η δε Κοινότητα του χωριού θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο αυτό μουσικοσυνθέτη, ανέγειρε στην είσοδο του χωριού ένα σεμνό μνημείο, στη μνήμη του, όπου αναγράφονται τα εξής: "Μάνος Λoΐζος 1937-1982, μουσικοσυνθέτης, καταγωγή Αγίοι Βαβατσινιάς".                                                                
 
    Ήταν ένας κομμουνιστής καλλιτέχνης και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.













Βασική Δισκογραφία


  • «Ο Σταθμός» (1968)
  • «Θαλασσογραφίες» (1970)
  • «Ευδοκία» (1971)
  • «Να 'χαμε τι να 'χαμε...» (1972)
  • «Τραγούδια του δρόμου» (1974)
  • «Καλημέρα ήλιε» (1974)
  • «Τα νέγρικα» (1975)
  • «Τα τραγούδια μας» (1976)
  • «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979)
  • «Για μια μέρα ζωής» (1980)
  • «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983)
  • «Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002
  • «Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/biographies/296#ixzz2LSsUiPZs



Πηγές:

1) Κείμενο  ( εγκυκλοπαιδεια )


Παπαδόπουλος Ανστάσιος Γ3 - Χατζηστεφανίδης Ηλίας Γ4 - Παπαδόπουλος Βασίλης Γ3

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!