Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

BΟSSANOVA...! Mια μουσική που σε αγγίζει...



BΟSSANOVA

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ (όπως είπε και ο Ζούλιο Μεντάλα)



Η μπόσα νόβα ( bossa nova) είναι ένα είδος της βραζιλιάνικης μουσικής που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η διάδωση της αρχισε το 1960.Η φράση «μπόσα νόβα» σημαίνει κυριολεκτικά «νέα τάση» στα πορτογαλικά και είναι μια λυρική συγχώνευση της σάμπα και της τζαζ. Η μπόσα νόβα έγινε γνωστή στη δεκαετία του 1960 αρχικά στους νέους μουσικούς. Από τη γέννησή της, έχει παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της τζαζ.





Απάλυνει το πάθος και την έντασή της απομακρύνοντας την κυριαρχία των κρουστών από τις ορχήστρες, απέδιδε στην κιθάρα και στο πιάνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο και επέλεγε σαν χώρους ακρόασης μικρότερες αίθουσες όπου μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει μέσα σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας.


Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μπόσα νόβα είναι ο Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ (Antônio Carlos Jobim) και ο Ζοάο Ζιλμπέρτο (João Gilberto) ο οποίος υπήρξε από τους πιο ευρηματικούς συνθέτες του είδους. Ένα από τα πιο φημισμένα τραγούδια μπόσα νόβα είναι το «The Girl From Ipanema» το οποίο γράφτηκε το 1962 από τον Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ.





Ελπίζουμαι να καταλάβαται με λίγα λόγια τι είναι η Μπάσα νόβα...

Τώρα θα σας δείξουμαι φωτογραφίες των συνθέτων της μπάσα νόβα:



  • Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ :

  • Ζοάο Ζιλμπέρτο:




Τώρα θα δείτε ένα βίντεο από το πιο δημοφιλές τραγούδι μπάσας νόβας που ονομάζεται "THE GIRL FROM IPANEMA"






Όπως είδαμε και παραπάνω τα όργανα της μπάσα νόβα είναι τα εξης:

Κιθάρα και Πιάνο




Ελπίζουμαι να πήρατε μια γεύση απο τη μπάσα νόβα. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να σας πληροφορήσουμε.

Εύη Μουτσώκου
Χριστίνα Μπουκόφτσεβα




Πληροφορίες πήραμε από την
www.google.gr:
 Βικιπαίδια
www.youtube.gr












1 σχόλιο:

  1. Βασικό πρόβλημα πιστεύω πως είναι το πράσινο φόντο που κάνει το κείμενο δυσανάγνωστο. Επιπλέον η εργασία δείχνει να είναι μικρή, αλλά παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον αναγνώστη. Τέλος η βιβλιογραφία είναι ανεπαρκής, καθώς δεν μας προσδιορίζει συγκεκριμένα από ποιο μέρος του ιστοτόπου πήρε τις πληροφορίες! Σχετικά όμως είναι μια αρκετά καλή εργασία. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!
    Γιώργος Ζιούτας Γ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!