Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ένας αξέχαστος λαϊκός τραγουδιστής.....Δημήτρης Μητροπάνος





Ο σημαντικότερος λαϊκός τραγουδιστής της σύγχρονης εποχής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ένας τραγουδιστής που είχε κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό ολόκληρου του πανελληνίου.Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948 στα Τρίκαλα και δυστυχώς η ελληνική μουσική έχασε έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές στις 17 Απριλίου το 2012.


Ήταν ένας άνθρωπος που από μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς τους.Αρχικά εργάστηκε ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και κατόπιν στις κορδέλες κοπής ξύλων.Το τραγούδι μπήκε στην ζωή του λίγο πριν την φοίτησή του από το γυμνάσιο.















Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ




Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον παροτρύνει να τραγουδήσει σε μια συγκέντρωση όπου και γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα μέσω του Τάκη Λαμπρόπουλου τον οποίο και αποκαλεί μεγάλο του αδελφό και δεύτερο πατέρα του.


Το 1966 συνεργάζεται τυχαία με τον Μίκη Θεωδοράκη σε συναυλία και ερμηνεύει μέρη από "Ρωμιοσύνη'' και το ''Άξιον εστί ".


Το 1967 ,ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο του, με το τραγούδι ''Θεσσαλονίκη''.


Το 1942 ερμηνεύει το τραγούδι ''Άγιος Φεβρουάριος ''μαζί με την Πετρή Σαλπέα, έι να τραγούδπου συνέθεσε ο Δήμος Μούτσης σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Μετά από 7 χρόνια ξανασυναντιέται με τον Μούτση στο Ηρώδειο.








Οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε στενα ήταν :

Γιώργος Ζαμπέτας
Μίκης Θεοδωράκης
Απόστολος Καλδάρας
Τάκης Μουσαφίρης
Χρήστος Νικολόπουλος
Γιάννης Σπανός

Η συμμετοχή του σε δίσκους του Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ'εκδικηθώ")και του Νίκου Πορτοκάλογλου (''κλείνω κι έρχομαι'') αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του ,που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαΪκου τραγουδιού .Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα (''Η εθνική μας μοναξιά" το 1922 και "Παρ'εα με έναν ήλιο "το 1994) συνδυάζουν λαϊκη υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων.Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.


Η γνωστή επιτυχία του Δ. Μητροπάνου και του Λ. Παπαδόπουλου:




























Πάρα πολλά τραγούδια του αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι :

Τα λαδάδικα
Η ρόζα
Σε αναζητώ στην Σαλλονίκη
Ο χάρος βγήκε παγανιά
Άλλος για Χίο τράβηξε
Απόψε θα ΄θελα
Το ζειμπέκικο του Αρχάγγελου
Κλείνω και έρχομαι κ.α.

Θεαματική ήταν η συνεργασία του Δ. Μητροπάνου , του Γ. Κότσιρα και του Δ. Μπάση :











Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που αν και δεν βρίσκεται εν ζωή ο κόσμος τον αγαπά και τον εκτιμά.Ήταν ένας τραγουδιστής που χάραξε τις καρδιές πολλών ανθρώπων.

















ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια


youtube


























ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΙΝΤΖΙΔΟΥ Γ'2


8 σχόλια:

  1. O mitropanos ontos htan enas apo toys kaliterous kallitexnes pou gennhse h mhtera Ellada!sinxaritiria gia thn ergasia kai panw apo ola gia thn idea!

    ChrisValant.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριάννα, πολύ καλή η προσπάθειά σου! Προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε με τα χρώματα και σου εμφανίζεται το κείμενο έτσι... μήπως το έγραψες αλλού και το έκανες επικόλληση εδώ; Έπαιξες με τα χρώματα κι έχει κολλήσει σε κάποια προηγούμενη ρύθμιση ο κειμενογράφος; Ό,τι κι αν δοκίμασα, δε μπορώ να το διορθώσω. Το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να δοκιμάσεις να ξαναπληκτρολογήσεις το κείμενο της αφήγησης μέσα στο πλαίσιο... Κρίμα να μη διαβάζεται εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, βρήκα κάτι... πέρασα ένα highlight σε τόνο "πράσινο σκούρο" πίσω από τη γραμματοσειρά σου, για την ώρα νομίζω πως λύνει το πρόβλημα. Αν θέλεις, πέρνα από το γραφείο να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εντάξει κυρία την διόρθωσα την εργασία με την βοήθεια του κύριου Ντίνου....!
    Μαριάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαριάννα το θέμα της εργασίας σου είναι πολύ ενδιαφέρον,όμως υπάρχει ένα πρόβλημα.Τα βίντεο σου δεν παίζουν και δεν μπορούμε να τα δούμε.Επίσης έχει ωραία δομή και αξιοποιεί την πολυτροπικότητα και γενικά προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη,για να διαβάσει για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό τραγουδιστή.Πολλά συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΡΙΑΝΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ . ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ , ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΛΑΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ!!!!!!! ΔΩΣΕ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΜΟΥ!!!!!.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΡΙΑΝΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ . ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙΟ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΛΑ
    ΩΡΑΙΑ Μ. ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ

    ΔΕΣΠΟΙΝΑ Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!