Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Νίκος Ξυλούρης ~ Η Ζωή και το έργο του

Νίκος Ξυλούρης           Η Ζωή και το έργο του

Σύντομη Βιογραφία…

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοπόταμου Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοπόταμου.
Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980 σε ηλικία μόλις 43 χρονών.

Η μουσική του…


Ο Νίκος Ξυλούρης έπαιζε κρητική λύρα και τραγουδούσε συνήθως κρητικές μαντινάδες, μοιρολόγια αλλά και σύγχρονα κομμάτια με ηλεκτρική κιθάρα κ.α. χωρίς όμως να χάνει το ελληνικό στοιχείο. Η δισκογραφία του περιέχει αμέτρητα τραγούδια με ερωτικό, πολιτικό, αλλά και σχετικό με την καθημερινή ζωή.

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί (live)


Ερμηνεία: Νίκος Ξυλούρης
Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Ο ρόλος του τη δεκαετία του ΄70…
Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ "Λήδρα" και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Συνεργάστηκε στενά, εκείνα τα χρόνια, με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια στις μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο "Αθήναιον".



Δισκογραφία…
Η δισκογραφία του είναι πλούσια, με δίσκους και τραγούδια που εκδόθηκαν πριν και μετά τον θάνατό του.


Προτεινόμενοι  δίσκοι:


  • Ερωτόκριτος (1976)
  • Διόνυσε καλοκαίρι μας (1972)
  • Ανεξάρτητα (1975)
  • 14 χρυσές επιτυχίες (1978)
  • Το μεγάλο μας τσίρκο (1974)









Συντελεστές:



Πολυχρονάκη Σόνια
Νικολαΐδου Φωτεινή Κωνσταντίνα

1 σχόλιο:

  1. Η εργασία σας είναι πολύ καλή θα μπορούσε να είναι και αρίστη αν αλλάζατε λίγο το κείμενο ,τη γραμματοσειρά σε κάποιες παραγράφους ,το χρώμα σε κάποιους τίτλους και αναφέρατε τις πηγές σας

    Αντωνία Λαμπράκη Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!