Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τα μουσικά όργανα της Ευρώπης, μια όμορφη και πολύτιμη ιστορία.

Κάθε μουσική παράδοση έχει τα δικά της μουσικά όργανα. Κάποια από αυτά συναντώνται σε πολλές περιοχές και κάποια άλλα είναι μοναδικά. Άλλα έχουν ταξιδέψει με το πέρασμα των αιώνων από μακρινές περιοχές. Στην παραδοσιακή μουσική της Ευρώπης υπάρχουν σολιστικά όργανα και σύνολα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά από τα όργανα αυτά!

Έγχορδα

Το βιολί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο. Με το ένα χέρι, ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι πάνω στις χορδές. Το βιολί εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Τη σημερινή του μορφή την πήρε κυρίως στην Ιταλία.

Η βιόλα είναι ένα επίσης έγχορδο μουσικό όργανο που μοιάζει με το βιολί και παίζεται και αυτή με δοξάρι. Ο ήχος του είναι βαρύτερος του βιολιού, διαθέτει 4 χορδές διαφορετικού πάχους και παίζεται τοποθετημένη στον ώμο. Εξελίχθηκε ταυτόχρονα με το βιολί αλλά οι διαστάσεις της είναι λίγο μεγαλύτερες.

Το βιολοντσέλο ή τσέλο είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι και έχει 4 χορδές. Έχει ένα δυνατό και πλούσιο ήχο με πιο παχές νότες από το βιολί ή τη βιόλα. Ο βιολοντσελίστας είναι πάντοτε καθιστός. Το τσέλο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη στα μέσα του 16ου αιώνα.

Το κοντραμπάσο ή βαθύχορδο είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο με 4 χορδές και μεγάλο μήκος. Παίζεται με δοξάρι όπως και τα υπόλοιπα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο βαθύ σε ήχο όργανο από την οικογένεια του βιολιού. Παίζεται με το κάτω μέρος στηριγμένο στο πάτωμα. Εμφανίστηκε το β' μισό του 16ου αιώνα.

Ύστερα από την παραπάνω ξενάγηση, ας δούμε ένα βίντεο και ας ακούσουμε τη μαγευτική μελωδία αυτών των οργάνων:


Πνευστά

Το γαλλικό κόρνο είναι ένα κυκλικά τυλιγμένο πνευστό όργανο με τρεις βαλβίδες, μια διευρυμένη καμπάνα και κωνική διάτρηση του σωλήνα. Χρησιμοποιείται επιστόμιο χωνιού. Τα όργανα αυτά παρουσιάζονται σε απεικονίσεις του 14ου αιώνα. Χρησιμοποιούνταν για μετάδοση ηχητικών μηνυμάτων. Στα μέσα του 17ου αιώνα εμφανίστηκε στη Γαλλία το κυνηγετικό κόρνο.

Το σαξόφωνο είναι ένα χάλκινο πνευστό μουσικό όργανο αλλά ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών επειδή ο ήχος του παράγεται από καλάμι. Έχει κωνικό σωλήνα, μηχανισμό κλειδιών και στόμιο με γλωττίδα. Το πρώτο σαξόφωνο κατασκευάστηκε από ξύλο. Υπάρχουν επτά είδη σαξοφώνου τα οποία είναι: σοπρανίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο, μπάσο και κόντρα μπάσο. 

Η τρομπέτα είναι ένα αερόφωνο μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια των χάλκινων πνευστών. Διαθέτει μεταλλικό επιστόμιο σε σχήμα κούπας. Η τρομπέτα κατασκευάστηκε αρχικά από ξύλο, έπειτα από μέταλλο και τέλος από χαλκό. Στην αρχή μπήκε στην ορχήστρα ως στρατιωτικό μουσικό όργανο τον 17ο αιώνα και πιο γνωστή έγινε το 19ο αιώνα.

Το τρομπόνι είναι ένα χάλκινο πνευστό μουσικό όργανο. Είναι ιδιόμορφη παραλλαγή της τρομπέτας. Αποτελείται από ένα σωλήνα σταθερού μήκους και από άλλους τρεις κυλίνδρους εφοδιασμένους με κλειδιά. Δημιουργήθηκε περίπου το 1450. Στην αρχή, εμφανίστηκε σε στρατιωτικές ορχήστρες και κατά τον 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στις συμφωνικές.

Η φλογέρα είναι ένα πνευστό μουσικό όργανο. Είναι μακρόστενο, ανοιχτό και στα δυο του άκρα και κυλινδικό. Στο ένα άκρο φέρει το μηχανισμό όπου παράγονται οι κύριες δονήσεις του ήχου και κατά μήκος του κυλίνδρου φέρει ευθυγραμμισμένες τρύπες με ίση απόσταση μεταξύ τους. Κατασκευάζεται από ξύλο ή καλάμι και από πιο σύγχρονα υλικά, όπως πλαστικό.

Τώρα που μάθαμε μερικές πληροφορίες για τα πνευστά, ας παρακολουθήσουμε ένα βίντεο για αυτά και μέσα από αυτό, να γνωρίσουμε μερικά ακόμα πνευστά μουσικά όργανα!


Κρουστά

Το ξυλόφωνο είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο, το οποίο αποτελείται από μια σειρά ξύλινων ημικυλινδρικών πλακών ίδιου πλάτους και πάχους αλλά διαφορετικού μήκους. Προήλθε από τη νοτιοανατολική Ασία. Στην Ευρώπη ήρθε την περίοδο των σταυροφοριών.
Το ντέφι είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο. Αποτελείται από διάφορα ζεύγη από μέταλλο που κουδουνίζουν στερεωμένα σε ένα κυκλικό κολάρο. Το ντέφι παίζεται με διάφορους τρόπους. Επίσης, συναντάται σε διάφορα είδη μουσικής.


Το τύμπανο είναι ένα μεμβρανόφωνο κρουστό όργανο με κυλινδρικό σώμα. Το τύμπανο παράγει ήχο μέσω της κρούσης.


Στη συνέχεια, θα δούμε ένα βίντεο όπου παίζονται αυτά τα όργανα και θα ακούσουμε ένα διασκεδαστικό τραγούδι!


Αυτά τα μουσικά όργανα έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες, μέσα σε ορχήστρες ή από ατομικό παίξιμο. Μια τέτοια καθημερινή σειρά είναι το 'Κωνσταντίνου και Ελένης', όπου μεταδίδεται σε επανάληψη κάθε μέρα. Το επεισόδιο το οποίο έχουν πρωταγωνιστήσει είναι 'Ο βιολιστής στην ίδια στέγη'.


Και σε πάρα πολλά έργα ακόμη!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας. Ελπίζω να σας άρεσε και να το ευχαριστηθήκατε πολύ! Επίσης, να έχετε μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα όργανα αυτά από όσες ήδη γνωρίζατε!

Βιβλιογραφία - Δικτυογραφία
Βιβλίο Μουσικής Β' Γυμνασίου, ενότητα ''Ενωμένη Ευρώπη'' σελίδα 49.
http://www.google.com - wikipedia. (Έψαξα για όλα τα όργανα της εργασίας μου στη Βικιπαίδεια).
http://www.youtube.com (Έψαξα όλα τα βίντεο στο Youtube).

Δημήτρης Λαχανίδης Β2.

3 σχόλια:

  1. Είναι μια πολλή καλή εργασία έχει βίντεο , εικόνες και μικρά κείμενα . Είναι μια καλή προσπάθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μουσική σου αφήγηση είναι άριστη!Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να αλλάξεις κάτι.Ο τίτλος προσελκύει το ενδιαφέρον καθώς και το περιεχόμενο ειναι πολύ καλό και έχει τα απαραίτητα χωρίς φλυαρία ή παραπάνω βίντεο και εικόνες!

    ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ Γ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά τη γνώμη μου η αφήγησή σου τα περιείχε όλα.Είναι ευανάγνωστη και ο τίτλος σου απόλυτα σχετικός.Τα βίντεο, οι είκονες και το κείμενο κατάφερες να τα φέρεις σε αναλογία και γενικότερα η μουσική σου αφήγηση τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη...Μπράβο σου!

    Σοφία Μελικίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!