Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Το "ΝΕΟ ΚΥΜΑ" στην Ελλάδα

Το ελληνικό Νέο Κύμα είναι είδος τραγουδιού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο όρος είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος nouvelle vague που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950.

Ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζεται από μια "λιτότητα", συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα. Τα τραγούδια του νέου κύματος εκτελούνταν την εποχή εκείνη σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες "μπουάτ".
Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

Οι βασικότεροι εκπρόσωποι - συθέτες του Νέου Κύματος είναι ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, η Αρλέτα, ο Λάκης Παππάς, κ.α. Τραγούδια τους έχουν ερμηνεύσει οι τραγουδιστές Καίτη Χωματά, Μηχάλης Βιολάρης, Λάλης Παππάς, Πόπη Αστεριάδη, Αρλέτα, Γιάννης Πουλόπουλος, Ρένα Κουμιώτη, Γιώργος Μαρίνος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, κ.α.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εικόνες-αφίσες της εποχή που δείχνουν τα πρόσωπά τους και από κάτω βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο καθένας... 

(Οι τίτλοι των τραγουδιών είναι συνδεμένοι με το διαδίκτυο... Πατήστε για να ακούσετε τα τραγούδια αυτά)


Αρλέτα (Στιχουργός - Συνθέτης - Τραγουδίστρια)Καίτη Χωματά (τραγουδίστρια),Μιχάλης Βιολάρης (τραγουδιστής) - Χωματά (τραγουδίστρια),Λάκης Παππάς (συνθέτης - τραγουδιστής)Πόπη Αστεριάδη (Τραγουδίστρια)
"Σκληρό μου Αγόρι", Ν. ΜαμαγκάκηςΓιάννης Πουλόπουλος (Τραγουδιστής)Ρένα Κουμιώτη (Τραγουδίστρια)Γιώργος Μαρίνος (Τραγουδιστής)Μαργαρίτα Ζορμπαλά (Τραγουδίστρια)
"Κοιμήσου Παλικάρι", Μ. ΘεοδωράκηςΣούλα Μπιρμπίλη (Τραγουδίστρια)
"Ο δρόμος", Μ. Λοϊζος


Και τωρα παρακολουθήστε μία σειρά από τραγούδια του "Νέου Κύματος" από διάφορους ερμηνετές πατώντας έδω...

Παπακώστα Θεανώ Γ'3

Δικτυογραφία:
  • el.wikipedia.org
  • www.youtube.com
  • www.google.gr

Παρακαλώ όταν διαβάσετε την ανάρτησή μου να μου γράψετε κάποια σχόλια (θετικά ή αρνητικά)... Θα τα χρειαστώ.... Καλή διασκέδαση!

2 σχόλια:

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!