Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΜΠΑ


Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο της και ας διεισδύσουμε σε αυτήν...


Διακρίνεται για τον ξέφρενο ρυθμό της, ενώ η λέξη παραπέμπει στη μαγεία και τη φαντασία.Κάθε αναφορά στη Βραζιλία είναι συνυφασμένη με αυτήν.





  • Ο όρος σάμπα γεννήθηκε στην Αγκόλα (σύμφωνα με ορισμένους μελετητές ), όπου οι νέοι χόρευαν στο ρυθμό του 'σέμπα', για να τιμήσουν τους θεούς του έρωτα και της γονιμότητας.  
  • H Samba παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν εκθεσιακός χορός το 1905 στο Παρίσι αν και εκείνη την εποχή είχε άλλο όνομα (Maxixe).
  • Προέκυψε το 1917(όταν οι αίθουσες χορού έγιναν μικρότερες) από τη σάμπα καριόκα.
  • Το 1928 ο Πολ Μπουσέ έγραψε ένα βιβλίο για αυτόν το χορό.
  • το 1933 άρχισε να γίνεται δημοφιλής.







Τη δεκαετία του '40 ο Bραζιλιάvos μουσικός Άρι Μπαρόσο συνέθεσε σε ρυθμό σάμπα το κομμάτι «Brasil», το οποίο σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία και το κατεξοχήν τρα­γούδι της σάμπα. Το 1944 ο μεγάλος συνθέτης υπέγραψε συμβόλαιο με παραγωγούς του Χόλιγουντ για να συνθέ­σει τη μουσική της ταινίας Brasil, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι «Rio de Janeiro» που ακουγόταν στην ταινία ήταν υποψήφιο το 1945 για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής.

Και κάτι ακόμα...

Το πιο δημοφιλές βέβαια είδος μουσικής από τη Βραζιλία, είναι η σάμπα.Στις αρχές του 2ου αιώνα, η σάμπα εξελίσσεται από το "τσόρο" (Choro: είδος τραγουδιού του 19ου, που σημαίνει "θρήνος") στις γειτονιές τουυ Ρίο ντε Τζανέιρο, που κατοικούσαν κυρίως από φτωχούς μαύρους, απόγονους των σκλάβων.Η δημοτικότητα της σάμπα αναπτύχθηκε κατά τον 20ο αι., παράλληλα με την παγκόσμια δημοτικότητα του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Bιβλίο μουσικής  Β' γυμνασίου
-Διαδίκτυο





Ακριτίδου Χριστίνα
Γεωργούση Νίκη
Β'1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!