Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

                        Η ζωή και ο δρόμος το Μάνου Λοϊζου
   
   Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας σπουδαίος μουσικός, συνθέτης, στιχουργός αλλά και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα το 1982.
    Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την μουσική αρχίζοντας μαθήματα βιολιού και αργότερα πιάνου. Επηρεάστηκε από τους: Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.
    Το 1962 ήρθε σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγουδι. Ήταν το "Τραγούδι του δρόμου".
    
 
                                                                              

         Έγραψε πολλά σημαντικά τραγούδια τα οποία συνδέθηκαν με το αντιδικτατορικό και αντιπολεμικό κίνημα της Δικτατορίας.                                                                                                          Μελοποίησε ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, σε ελληνική απόδοση από τον Γιάννη Ρίτσου. Επίσης συμμετείχε σε μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής. Αποκορύφωμα υπήρξε η συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκου που κατέγραψε ο Νίκος Κούνδουρος στην ταινία του "Τραγούδια της Φωτιάς".


                
        Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε και ο δίσκος "Τα τραγούδια του δρόμου", με όλα τα τραγούδια που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχαν επιτραπεί η ηχογράφηση από την λογοκρισία της Δικτατορίας.           Έχει γράψει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες όπως: "Το λεβεντόπαιδο", "Η νεράιδα και το παλικάρι", 'Ευδοκία".
       Σημαντικότεροι κύκλοι τραγουδιών του: "Ο σταθμός", "Να 'χαμε  τι να 'χαμε", "Τα τραγούδια της Χαρούλας", "Γράμματα στην αγαπημένη" κ.α.

        


            Μελοποίησε πολλούς στιχουργούς και σημαντικοί τραγουδιστές ερμήνευσαν τραγούδια του. Άλλα σημαντικά τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα στην μνήμη μας είναι:
                 
       ερμηνεύει ο Σωκράτης Μάλαμας σε συναυλία του:

  

Ερμηνεύει ο Γιάννης  Πουλόπουλος σε μία ανέκδοτη ηχογράφηση που δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε βινύλιο.


  


        


                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας τις παρατηρήσεις σας, μας ενδιαφέρει η άποψή σας!